Jestem mama karmiaca piersia i wiem, ze powinnam wyeliminowac ze swojego jadlospisu wiele rzeczy takich jak: miesa smarzone, przyprawy, kapusta, groch i inne wzdymajace czy ciezkostrawne rzeczy, owoce cytrusowe itd. Do tej pory jadlam wszystko i nie nalezalam do grupy zdrowo odrzywiajacych sie, jadlam to co lubilam (kotlety, pizza, bigos i takie tam ronosci). Niestety teraz ciagle brakuje mi pomyslow na lekkie i zdrowe obiadki dla siebie. Drogie mamy te ktore karmily i karmia, czy mozecie podpowiedziec co i jak gotujecie dla siebie?
Ziemniaki,marchewka i indyk na parze wszystko gotujemy na parze.
Indyk delikatnie przyprawiony kładziemy na naczynie parowe, obok marchewka i ziemniaki. Cukinia faszerowana
Składniki: cukinia-1mała,pomidor-1średni,mielone mięso z indyka-8łyżek,kasza jęczmienna ugotowana na sypko-4łyżki,żółty ser-4łyżki,natka pietruszki-1łyżka,olej rzepakowy-2łyżeczki Wykonanie: Cukinię umyć,przekroić i wykroić gniazda nasienne.Sparzonego i pozbawionego skórki pomidora pokroić i poddusić z małą ilością oleju,dodać mięso i pokrojoną natkę pietruszki,ugotowaną na sypko kaszę.Przygotowaną masę nałożyć do wydrążonej cukinii i umieścić w żaroodpornym naczyniu z niewielką iloscią wody i tłuszczu.Wstawić do piekarnika.Po ok.15min.posypać startym żółtym serem i krótko zapiec. Risotto z mięsem
Składniki: wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g włoszczyzna bez kapusty-50g, ryż, olej sojowy, sól, zielona pietruszka sól Wykonanie: Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugotować.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.
Omlet z szynką
Składniki: jaja-2szt.,mąka pszenna-2łyżki,szynka-1duży plaster,mleko 1,5%tłuszczu-1łyżeczka,oliwa z oliwek-1łyżeczka,kielki soczewicy,natka pietruszki-2łyżki Wykonanie: Do ubitych białek dodać wymieszane z mąką i mlekiem żółtka.Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i kiełki,natkę pietruszki lub inne świeże przyprawy(bazylię,oregano).Omlet przygotować w małej ilości oleju,gdy zetnie się po jednej stronie,delikatnie przewrócić na drugą.Nie przypalać.
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym
Składniki: 1 filet z kurczaka Średnia marchewka Kucharek albo ziarenka smaku Maggi Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)
Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.Mnie osobiście bardziej smakuje z ryżem.
inny zapiekane plasterki ziemniaków w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w kostkę szynką, zalane sosem beszamelowym ( w małych ilościach sosu 😉)
Delikatna pieczeń
Składniki: cielęcina łopatka-150g,oliwa lub olej-1łyżka,mąka pszenna-1/2łyżeczki,marchew-1/4średniej,kasza gryczana na sypko-180g(10łyżek),świeże przyprawy(bazylia,mięta,oregano,koperek)
przygotowanie: Cielęcinę udusić w małej ilości wody i tłuszczu lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku.Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę(jeżeli pieczemy w piekarniku,marchew dusimy osobno)i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilosci wody.Wrzucić świeże przyprawy. Omlety ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje
• 4 jaja
• puszka liści szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki mąki
• wegeta do smaku
• oliwa
przygotowanie
odsączony szpinak z wciśniętym czosnkiem i wegetą poddusić chwilę na łyżce oliwy, ubić mikserem białka jaj z odrobiną wegety, dodać żółtka i mąkę, następnie delikatnie dodać szpinak, lekko mieszając (ja robię 3 "ósemki" łyżką w misce), żeby ciasto nie stało się zielone! smażyć na oliwie z obu stron w dwóch turach na złoto pod przykrywką. Można podać z kawałkiem pieczeni lub sosem pomidorowym! Lasagne ze szpinakiem - składniki 1 paczka makaronu lasagne 3 kg świeżego szpinaku (same listki) 1 kg sera białego (półtłusty) 4 jaja 3 ząbki drobno posiekanego czosnku sos: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 3/4 l mleka 1 liść laurowy skórka z cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa parmezan do posypania Lasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan powinien się zezłocić.
warzywa niewskazane w diecie karmiącej mamy:
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
ważne jest aby z owoców unikać takich rzeczy jak :
– owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
ja jadłam wszystko, ale po trochę nie ograniczałam się do jednych produktów. Moja córka ani razu nie miała kolki.
Moja dieta jest bardzo monotonna, dodatkowo czasu na gotowanie brak, koniecznie muszę zacząć jeść bardziej różnorodnie ale ważne by nie trzeba było nic gotować, przetwarzać... Co jadłyście z tzw. przekąsek? Bo mnie się ciągle coś chce przekąszać 🙂 Nabiału na razie nie mogę więc jogurty itp odpadają.