Forum towarzyskie »

Przepisy kulinarne dla mam karmiacych piersia.


Jestem mama karmiaca piersia i wiem, ze powinnam wyeliminowac ze swojego jadlospisu wiele rzeczy takich jak: miesa smarzone, przyprawy, kapusta, groch i inne wzdymajace czy ciezkostrawne rzeczy, owoce cytrusowe itd. Do tej pory jadlam wszystko i nie nalezalam do grupy zdrowo odrzywiajacych sie, jadlam to co lubilam (kotlety, pizza, bigos i takie tam ronosci). Niestety teraz ciagle brakuje mi pomyslow na lekkie i zdrowe  obiadki dla siebie.
Drogie mamy te ktore karmily i karmia,  czy mozecie podpowiedziec co i jak gotujecie dla siebie?
ciekawy wątek, też wkrótce będę szukała przepisów, nikt nic nie zna?
po poprzedniej ciąży męczyłam się z rozgotowanym mięsem bez smaku :/
Ziemniaki,marchewka i indyk na parze
wszystko gotujemy na parze.

Indyk delikatnie przyprawiony kładziemy na naczynie parowe, obok marchewka i ziemniaki.

Cukinia faszerowana


Składniki:
cukinia-1mała,pomidor-1średni,mielone mięso z indyka-8łyżek,kasza jęczmienna ugotowana na sypko-4łyżki,żółty ser-4łyżki,natka pietruszki-1łyżka,olej rzepakowy-2łyżeczki
Wykonanie:
Cukinię umyć,przekroić i wykroić gniazda nasienne.Sparzonego i pozbawionego skórki pomidora pokroić i poddusić z małą ilością oleju,dodać mięso i pokrojoną natkę pietruszki,ugotowaną na sypko kaszę.Przygotowaną masę nałożyć do wydrążonej cukinii i umieścić w żaroodpornym naczyniu z niewielką iloscią wody i tłuszczu.Wstawić do piekarnika.Po ok.15min.posypać startym żółtym serem i krótko zapiec.

Risotto z mięsem


Składniki:
wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g
włoszczyzna bez kapusty-50g,
ryż,
olej sojowy,
sól,
zielona pietruszka
sól
Wykonanie:
Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugotować.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.


Omlet z szynką


Składniki:
jaja-2szt.,mąka pszenna-2łyżki,szynka-1duży plaster,mleko 1,5%tłuszczu-1łyżeczka,oliwa z oliwek-1łyżeczka,kielki soczewicy,natka pietruszki-2łyżki
Wykonanie:
Do ubitych białek dodać wymieszane z mąką i mlekiem żółtka.Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i kiełki,natkę pietruszki lub inne świeże przyprawy(bazylię,oregano).Omlet przygotować w małej ilości oleju,gdy zetnie się po jednej stronie,delikatnie przewrócić na drugą.Nie przypalać.

Pierś kurczaka w sosie szpinakowym

Składniki:
1 filet z kurczaka
Średnia marchewka
Kucharek albo ziarenka smaku
Maggi
Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)

Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.Mnie osobiście bardziej smakuje z ryżem.


inny
zapiekane plasterki ziemniaków w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w kostkę szynką, zalane sosem beszamelowym ( w małych ilościach sosu 😉)

Delikatna pieczeń

Składniki:
cielęcina łopatka-150g,oliwa lub olej-1łyżka,mąka pszenna-1/2łyżeczki,marchew-1/4średniej,kasza gryczana na sypko-180g(10łyżek),świeże przyprawy(bazylia,mięta,oregano,koperek)

przygotowanie:
Cielęcinę udusić w małej ilości wody i tłuszczu lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku.Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę(jeżeli pieczemy w piekarniku,marchew dusimy osobno)i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilosci wody.Wrzucić świeże przyprawy.

Omlety ze szpinakiem


Składniki na 2 porcje

• 4 jaja

• puszka liści szpinaku

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki mąki

• wegeta do smaku

• oliwa


przygotowanie

odsączony szpinak z wciśniętym czosnkiem i wegetą poddusić chwilę na łyżce oliwy, ubić mikserem białka jaj z odrobiną wegety, dodać żółtka i mąkę, następnie delikatnie dodać szpinak, lekko mieszając (ja robię 3 "ósemki" łyżką w misce), żeby ciasto nie stało się zielone!
smażyć na oliwie z obu stron w dwóch turach na złoto pod przykrywką. Można podać z kawałkiem pieczeni lub sosem pomidorowym!

Lasagne ze szpinakiem

- składniki
1 paczka makaronu lasagne
3 kg świeżego szpinaku (same listki)
1 kg sera białego (półtłusty)
4 jaja
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
sos: 4 łyżki masła
3 łyżki mąki
3/4 l mleka
1 liść laurowy
skórka z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
parmezan do posypania
Lasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania
Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan powinien się zezłocić.


warzywa niewskazane w diecie karmiącej mamy:

– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka

ważne jest aby z owoców unikać takich rzeczy jak :

– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)


ja jadłam wszystko, ale po trochę
nie ograniczałam się do jednych produktów. Moja córka ani razu nie miała kolki.


– owoce suszone (konserwowane chemicznie)




1. no właśnie, a np rodzynki?

Moja dieta jest bardzo monotonna, dodatkowo czasu na gotowanie brak, koniecznie muszę zacząć jeść bardziej różnorodnie ale ważne by nie trzeba było nic gotować, przetwarzać... Co jadłyście z tzw. przekąsek? Bo mnie się ciągle coś chce przekąszać 🙂 Nabiału na razie nie mogę więc jogurty itp odpadają.
Rodzynki w większości konserwowane siarką, niestety ;( ale są też suszone na słońcu, bio, tyle że trudniej je znaleźć i kosztują sporo więcej.

A z pomidorami to ciekawa sprawa - niby uczulają, a podają je na położnictwie, często z kiszonymi ogórkami.


Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się