Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. IV (rok 2011)

Averis, cudowności zdjęcia, pełne światła!! 😀
wątek zamknięty
Burza, ło matko, a myslalam ze tylko ja jestem tak zboczona zeby o tej porze na forum zagladac 😉
wątek zamknięty
kujka, nie, właśnie do domu weszłam 😁
wątek zamknięty
Burza, witam w klubie, weszlam do domu i na wszelki wypadek odpalilam kompa 😉 ale jako ze pobudka o 6 (i jako ze kot sie drze, zbulwersowany ze go nie glaszcze i bezczelnie zapalilam swiatlo) to ide w kimono, takze milej konskiej soboty wszystkim zycze, u mnie na pewno bedzie pelna wrazen! 😀
wątek zamknięty
Hahaha serio, jakbym pisała z lustrem- u mnie też kocica robi bulwers od 20min- bo gdzie do kompa, głaskać.. 😀 dobranoc! 😀
wątek zamknięty
cieciorka według pani weterynarz juz nie widzi nic. Poznaje, poznaje, po głosie/krokach chyba. Zdarza mu się rżeć, jak go zostawię na padoku i kręcę się gdzieś niedaleko, gdy chce wrócić.

Mo B, jak to jest jeździć na niewidomym koniu? nie linczujcie, wiem, że była na ten temat dyskusja, rozmowa, że już Mo B opowiadała, ale pamiętam, że to było na świeżo, od razu jak Mo B zaczęła jeździć na Siwym. a jak jest teraz? z biegiem czasu widzisz różnicę, na pewno większe zaufanie, ale czy coś jeszcze? opowiedz, bo bardzo mnie to ciekawi.
wątek zamknięty
Cobrinha, tak wiem, wiek- Tornado zawstydził Karsona- nadrobimy!

Averis, poplułam monitor przez Ciebie hehe  😂

Niedlugo śmigam do stajni i funduję Kluskowi SPA część dalszą hehe ...maszynka idzie w ruch - mam nadzieje, że nie będzie cudował  😎
wątek zamknięty
Mo B. , wielki szacun  👍 A Siwy przepiękny  😍 (ja mam jakieś zboczenie do siwych koni, ale twój mi wyjątkowo wpadł w oko :hihi🙂

No to może ja z moim siwym, nasz debiut w tym wątku, pozdrawiamy wszystkich wiosennie  🏇

wątek zamknięty
Mo B. ten Siwy ze zdjęc jest niewidomy??  😲 Nigdy bym nie powiedziała.
To niesamowite, że tak to ładnie wygląda na jeździe. A jak sobie radzi sam na padoku/ w boksie?
wątek zamknięty
Alice, Też się zdziwiłam, ale jak sobie teraz pomyślę, to znam dziewczynę, która również ma całkiem niewidomego konia. Jeździ na nim całkiem normalnie, mówi, że koń jest bardzo "ufny". Tzn nie wiem, czy dobrze to ujęłam, ale chodzi o to, że nie boi się niczego, bo tego nie widzi, więc zawierza się całkowicie właścicielce, której ufa i współpracuje im się bardzo dobrze. Z tego co pamiętam to np, jak podchodziłam do niego na padoku (ja, obca osoba) był trochę zdezorientowany, trzeba było do niego mówić, żeby wiedział gdzie jestem i się nie bał. Z właścicielką nie ma takiego problemu 🙂 Konia w boksie akurat nie widziałam, więc cię nie wypowiadam, ale z tego co pamiętam dziewczyna jeździła na nim nawet jakieś zawody  🏇
wątek zamknięty
Averis, ale super! Naprawdę wygląda jak porządny wierzchowiec z tym całym sprzętem i balastem na grzebiecie 🙂 Koniec pewnej ery, koniec wiecznego czarnego dziecka 🙂!

kujka, super, czekamy na relacje z wycieczki!

Mo B., naprawdę świetny ten twój siwek, fajnie że do siebie wróciliście (bo chyba mieliście jakąś przerwę, nie?)

lenka1z, no właśnie, co to za rudziak? Napisz co i jak!

Do mnie przyjechał wczoraj treneiro i naprawdę super mi się jeździło. Szczególnie z pierwszej części jazdy jestem zadowolona. Jeździliśmy po czworoboku i robiliśmy różne proste "elementy" i od pewnego momentu Dzionek tak zaczął mi się nieść, że na leciutkim kontakcie czułam że fruniemy w tym kłusie 🙂 Nawet treneiro mocno chwalił, co mu się nieczęsto zdarza 🙂 Pierwsze skoki po przerwie były dość słabe z mojej strony (wciąż wyłącza mi się myślenie pomiędzy członami szeregu gimnastycznego, grr!), ale świetne w wykonaniu Dziona. Pod koniec kicaliśmy już całkiem wysoko i oddał parę tak ładnych i okrągłych skoków, że nawet z wyłączonym myśleniem poczułam z góry jaki jest okrągły 😀 Ach, ale fajnie, że udało się zmolestować treneiro żeby jednak przyjechał do nowej stajni!
Miłej soboty i poproszę o górę fotek z dzisiaj 🙂 Ja idę do pracy, hurrra :]
wątek zamknięty
też jestem pełna podziwu dla Mo B i jej niewidomego siwka.

Apropo niewidomych koni - była taka niemiecka para co w ME Europy startowała Thea Felicitas Müller i Highway

http://www.behindthebitblog.com/2008/07/blind-horse-wins-at-european.html

ŚK kwiecień 2009

Niemcy
Niewidomy koń medalistą Mistrzostw Europy

Ślepota wcale nie musi wykluczać konia z wysokiego sportu. Dowiodła tego niemiecka juniorka Thea Felicitas Müller zdobywając na wałachu Highway srebrny medal w ujeżdżeniu na Mistrzostwach Europy 2008.
13-letni obecnie hanowerski Highway został zakupiony przez rodziców Thei w 2005 roku. Latem 2006 roku stwierdzono u niego nieuleczalną, postępującą atrofię siatkówki w obu gałkach ocznych, co doprowadziło do jego całkowietej ślepoty.
Thea, choć zdruzgotana diagnozą, nie poddała się. Postanowiła nauczyć Highwaya specjalnych komend głosowych takich jak np. stój, idziemy, uważaj. Koń bardzo szybko się uczył i kiedy Thea poczuła, że jej w 100% ufa oraz bezbłędnie odpowiada na sygnały i komendy, zaczęła wyjeżdżać w teren, gdzie bez jednego potknięcia kłusowali i galopowali.
Potem zaczęli startować w zawodach - na Mistrzostwach Niemiec 2007 zajęli 14. miejsce (na 35 jeźdźców). Kolejne wysokie wyniki, jakie para uzyskiwała, pozwoliła im na kwalifikacje na ME gdzie z 72% zajęła 2 lokatę.

wątek zamknięty
Burza, dziekuję! 🙂 Mój koń daje mi tonę pozytywnej energii za każdym razem 🙂
Mo B., ogromne gratulacje! Niesamowici jesteście🙂
Dzionka, alez ja puchnę! Dziękuję   :kwiatek: Patrzę na mojego konia i niezmiennie wyglądam tak  💘
kujka,  wypiękniał? Phi! Ona zawsze był wyjątkowo piękny

Widzisz  jakieś różnice? Ja nie 😁

wątek zamknięty
Daje tylko jedno zdjęcie (resztę wstawię do ZNK) bo nie mogłam się powstrzymać. Czy ktoś widział bardziej dumną właścicielkę konia?  😂 😍

wątek zamknięty
Mia, o wow! Kupiłaś? Naprawdę? Extra, bo kiedyś pisałaś, że się chyba będziecie musiały rozstać 🙂 Jak to się stało?
wątek zamknięty
Dzionka, Do końca wakacji jeszcze dzierżawiona raczej. Nie chcę zapeszać ale prawdopodobnie niedługo już prawdziwa 😀
wątek zamknięty
averis, ale zmiana  💘 piękny, po prostu piękny jest 🙂
Mia, śliczne konisko 🙂
wątek zamknięty
Mia, a już myślałam! Tą "właścicielką konia" mnie zmyliłaś 🙂
wątek zamknięty
Dzionka, no to był trochę skrót myślowy, przepraszam 😉 Zresztą, może to dziwnie brzmi ale ja się cały czas czuję jak jej właścicielka. No ale nasza sytuacja i układ jest dosyć specyficzny 🙂
wątek zamknięty
Averis, jak patrzę na zdjęcia Karsona z dzieciństwa, to zupelnie inny koń... bardzo wyszlachetniał... a mój jak był taki jest ziemniaczkiem... w prawdzie dziś po tuningu bo testowałam na nim maszynkę - zniósł to ze stoickim spokojem  🤣
Niestety ruszyć dziś Kluska pod siodłem się nie udało z braku czasu, za to Dakotę zdążyłam pomęczyć  😅
wątek zamknięty
Cobrinha, bo to geny dziadka xx się odezwały 😁 Ja jestem zachwycona, widać, że potrzebował jednak tych 4 lat, żeby się ogarnąć 😉 Twoja kluseczka jest przeurocza! Spokojnie- budowa naszych koni jest o tyle cudowna, że nawet bez treningu wyglądają zacnie 😁

Jako dwulatek nie powalał, ale teraz  😍
wątek zamknięty
A mi się dzisiaj super jeździło na Latinowskiem 🙂
tylko wszystko w miarę fajnie , oprócz cofniętego biodra  🤔

wątek zamknięty
Spokojnie- budowa naszych koni jest o tyle cudowna, że nawet bez treningu wyglądają zacnie 😁

Dokładnie hehe  😂
wątek zamknięty
Averis, ależ on się błyszczy 🙂

Ja dziś PĘKAM Z DUMY! Piórek definitywnie ogarnął temat wody i włażenia do niej i pierwszy raz w życiu odważył się wejść do rzeczki! Jestem strasznie dumna, bo to był nasz problem od zawsze 🙂
Tu z cordkową 🙂
wątek zamknięty
Burza, gratuluje przełamanego strachu 😉 zazdroszczę takiej ładnej rzeki w okolicy 😀
wątek zamknięty
fin, jaaa dla mnie to coś wielkiego, kolejny krok zaufania 🙂 rzeczka dziś odkryta, ruszyłyśmy w zupełnie inną stronę niż zwykle 😀
wątek zamknięty
Burza super  🙂 przekonał się, że woda nie gryzie (chyba poznaję przejazd przez rzeczkę  😉)
Ja miałam dziś zaplanowany dłuugi spacer, może nawet z chwilą galopu a tu d...a, nie jestem w stanie wcisnąć sztylbetów na nogę  🙁

Edit: literówki
wątek zamknięty
a ja wkleję jedno zdjęcie, które dostałam ostatnio od Strzygi - bo jest piękne i zachwycające i jaram się nim non stop 😉
wątek zamknięty
archeo, na pewno poznajesz! Nareszcie w Twoje strony się zapuściłyśmy- droga wzdłuż torów jest epicka! 😍 dlaczego nie możesz wcisnąć?
wątek zamknięty
Burza, gratulacje  😀 i też zazdroszczę tej rzeczki
Anaa, śliczne zdjęcie  😍 dawaj na avatar
a mi się jeździło dziś dobrze, mam nadzieję że jutro jeszcze lepiej będzie  😀
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.