Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. IV (rok 2011)

Strucelko, my, prócz na brak masy cierpimy na brak zdjęć 😉 a poza tym nie mam ochoty dokumentować jego obecnego stanu 😁

Sierrko, może przeoczyłam, ale czemu pauzujecie? Kurczę, tak sobie obserwuję Waszą wojnę z wagą i dochodzę do wniosku, że chyba problemy z tyciem (z powietrza) są gorsze do zwalczenia niż nadmierna "chudość". Bo chudemu da się więcej żreć, pokombinuje z sieczkami, paszami, cudami na kiju. A z tłuścioszkiem, który nie może pracować wcale bądź intensywnie, który i tak niewiele je, to co? 🙁
wątek zamknięty
Epk, masz to jak w banku. Ba! I transport kurierem "od firmy" gratis  😉

Amnestria, niestety, mało kto sobie zdaje sprawę jak trudno jest odchudzać konia. Pomijam szereg barier psychologicznych (bo mało który właściciel lubi "głodzić" swojego zwierzaka, i jeszcze na tej "głodówce" mocno eksploatować), to u Czardasza dochodzi szereg atrakcji dodatkowych: jego tendencje do tycia znikąd, skłonność do puchnięcia od nadmiaru białka, limfatyczną budowę i powolny metabolizm, dawno nabytą awersję do pracy jako takiej i prawdopodobnie wrodzone lenistwo. Wszystko to się gdzieś tam ze sobą łączy...

I teraz nawet nie wiecie, jak bardzo serce mnie boli, gdy koń dostaje garść czegokolwiek, aby móc dołożyć do tego suplementy, musi mieć w sezonie ograniczaną trawę (u nas bdb jakości), bo puchnie, a przy tym wszystkim jest użytkowany na pełnych - dla siebie - obrotach (patrz: poprzedni sezon, czyli i ujeżdżenie i skoki). Gdy włącza mu się opór, wychodzi jego niechęć czy zmęczenie, to każdy reaguje: po prostu podnieś mu żarcie, a ja dosłownie spuszczam głowę i do garści dokładam dodatkową miarkę elektrolitu czy wit E z selenem. Jest leniwy? Podnieś mu żarcie... a ja tylko tego słucham, biorę głęboki oddech i bierzemy się do jeszcze cięższej roboty.  🙁

A mogłabym mu podnieść żarcie, ale ryzykuje nie tylko spuchnięciem, czy nadmiarem masy, nadwagą (masa podstawowa do przetopienia na mięśnie nie może być nadmierna, bo mięśnie - dosłownie! - są ciężkie), ale i tym, że jego nogi nie wytrzymają obciążeń (trening+jego własna masa). Już raz tak było. Chce jeździć, chce trenować ale przede wszystkim: chce żeby Czardasz był zdrowy? To musi być FIT. I teraz naprawdę przykro mi patrzeć, jak cała nasza wspólna praca, nasz pot i łzy idą na marne. Przeze mnie.  🙁

Nic to, koń teraz nie pracuje. Je tyle to średniej wielkości miniatura yorka, humor ma jak stado rozwydrzonych cziłałek. I o tym muszę myśleć. Że aktualnie jest bardzo szczęśliwym sierściuchem. Tyle mojego  :kwiatek:

EDIT: na szczęście Czardasz może pracować, bo  - tfu tfu - zdrowie mu dopisuje od pewnego, dłuższego czasu jak nigdy! I humor. A nawet chęci do pracy ma niemałe 🙂 Zawsze po przerwach ciężko mu było wrócić w tryb: praca. Przeszłość robiła swoje, więc wpadał w taki tępy upór: "nie bo nie". Aktualnie, wypoczęty aż do porzygu, (a nauczony pracy już jakiś czas temu) bardzo entuzjastycznie podchodzi do kolejnego rozruchu. I wiem co mówię, od listopada - przeze mnie - jest na wiecznym rozruchu  😡 W końcu po wdrażaniu nr stutysięcznym czternastym dałam za wygraną. Następne "wdrażanie" będzie wtedy, kiedy będę mieć 100% pewność, że tym razem się uda: czasowo, zdrowotnie... pod każdym, dosłownie względem.
wątek zamknięty

Amnestria, niestety, mało kto sobie zdaje sprawę jak trudno jest odchudzać konia. Pomijam szereg barier psychologicznych (ba mało który właściciel lubi "głodzić" swojego zwierzaka, i jeszcze na tej "głodówce" mocno eksploatować), to u Czardasz dochodzi szereg barier dodatkowych: jego tendencje do tycia znikąd, skłonność do puchnięcia od nadmiaru białka, limfatyczną budowę i powolny metabolizm, dawno nabytą awersję do pracy jako takiej i prawdopodobnie wrodzone lenistwo. Wszystko to się gdzieś tam ze sobą łączy...

Sierra, jakbym czytała o swoim koniu - ciężka budowa z natury + wrodzone lenistwo + wielka miłość do żywności wszelakiej = wieczne odchudzanie z marnym skutkiem, zazwyczaj szybko zakończone efektem jo-jo  👿 Chyba jest trochę prawdy w powiedzeniu, że zwierzęta upodabniają się do właścicieli  😡
wątek zamknięty
Strzyga, Strucelka, amnestria, dzięki 😉
wątek zamknięty
Sierra, i ja chętnie przyjmę przeszczep tłuszczyku, bo mój po zmianie sierści znów jak szkapa 🙁
wątek zamknięty
jak sie ciesze tfu tfu tfu, ze moja Nerwina jest w sam raz, nie za gruba nie za chuda 😍
wątek zamknięty
Gadzinka ma tylko za dużo brzuszka, ale mam nadzieję, że jak pójdzie do konkretnej roboty to go zgubi 🏇

wątek zamknięty
Anaa Gero wygląda przebosko. Ten pad to już Wasz znak firmowy.
Shantowa Ostatnie wymiata. Klimatyczne bardzo.
Strucelka Ja chce jakieś z jazdy. Najlepiej oba szport poniaki:P
Klami Tenor ma godnego następcę (jeśli idzie o pracę) Twoje bryczesy mnie powaliły. Są świetne!
Fantazja Ależ Ci baba fajnie pracuje!

Trochę nas z dzisiejszej pięknej, słonecznej soboty:
portret

I na koniec Pan Arab. I nikt mu nie wmówi, że nie pochodzi z Janowa!

Zdjęć mam od groma i ciut ciut...

edit: literówki
wątek zamknięty
ładnie ładnie vuko  💘
wątek zamknięty
amnestria to czekam na fotki jakieś nowe z niecierpliwością, najlepiej z już ładnie wyglądającym koniem pod Tobą 🙂
Strucelka właśnie, z jazdy chcemy! 🏇
Vuko uwielbiam Twojego olbrzyma 😍

Dziewczyny, ja mogę dać koniom, które potrzebują trochę swojego tłuszczu. 😎
wątek zamknięty
Vuko, ale szyjsko!

xxflygirlxx, daj nam trochę, przetopimy na mięśnie 😁
wątek zamknięty
Vuko, ale fajnie wyglądacie! 😀 Dawaj jakieś z jazdy, bo bardzo mi się podoba 🏇 (zwłaszcza ta zaokrąglona szyja!)

Dziewczyny, ja mogę dać koniom, które potrzebują trochę swojego tłuszczu. 😎

ale się uśmiałam :wysmiewacz22:

i przy okazji odkryłam, że masz rację! ja sobie powinnam liposukcję zrobić, a nie tam Strucelkowego Likiera tłuszczu pozbawiać. Najciemniej pod latarnią 😎
wątek zamknięty
Lov, aaa Gadzina! Jako jedna z jego licznych fanek domagam się więcej.  💘
Vuko, ale dawno Was tu nie było! Junge wygląda bosko, zawsze mi się podobał. 🙂
wątek zamknięty
Caira, będziesz prezesem Fanklubu Gadziny? 😁 Fot nie za dużo, ciężko się robi samemu, jak koń nie chcę robić za modela 😁

wątek zamknięty
Vuko, ale karczycho  😅
wątek zamknięty
Shantowa, baffinka, dzięęęki 😉 muszę wydusić ze Strzygi więcej 😀
Vuko, dzięki również 😉 A pad mimo, że mam go długo to chyba ma pierwsze dobre zdjęcia 😉 Twój zwierz wygląda bardzo fajnie - chyba coraz lepiej się Wam współpracuje?
wątek zamknięty
amnestria jak zrobimy obie to wyjdzie akurat dla Ducha 😎
Lov właściwie to... Nie mam do ciebie daleko. Tylko najpierw muszę mieć aparat i się zjawiam. 🏇
wątek zamknięty
xxflygirlxx, nie no, nie jest daleko, jakieś... 350 km? 😎 😁
wątek zamknięty
Vuko Uwielbiam takie wysokie, potężne smoki 🙂 Zwłaszcza na zdjęciu z galopu wyszedł tak baaardzo okazale 🙂

Icuś z ostatniego tygodnia pt. 'udajemy, że pracujemy, zamiast pracować naprawdę'

I z wyjścia na trawkowanie:

Wszystkie zdjęcia dzięki angelice04 :kwiatek:
wątek zamknięty
Lov pociągiem szybko. 😎 Nie raz robiliśmy z rodzicami taki wypad do Poznania na jeden dzień. Nie martw się.😀
wątek zamknięty
Vuko Uwielbiam takie wysokie, potężne smoki 🙂 Zwłaszcza na zdjęciu z galopu wyszedł tak baaardzo okazale 🙂

Icuś z ostatniego tygodnia pt. 'udajemy, że pracujemy, zamiast pracować naprawdę'

e tam udajecie. praca aż wre jak widać na załączonych zdjęciach 😉
wątek zamknięty
baffinka, mam się bać? 😀

nie bój się dziewczynko  😎 wszystko będzie dobrze  😂
wątek zamknięty
Jeej ależ tu pięknie wiosennie i w ogóle🙂 Proszę o więcej bo aż miło się na sercu robi oglądając takie zdjecia🙂 Nie będę wymieniała po kolei bo ndrabiałam sporo stron tego wątku i mogłabym kogoś przeoczyć a nie chce tego.

My dzisiaj też miałyśmy 'sesyjke" jakieś kilka zdjęć powinnam mieć jak dostanę to zobaczę czy się nadają do publikacji, bo nie prezenujemy się niestety ostatnio dobrze, jak już rozwiążecie techniczne problemy tej liposukcji to ja też chcę tzn Reszka przygarnie trochę brzuszka bo schudła po zimie bardzo...;/
wątek zamknięty
xxflygirlxx, trzymam Cię za słowo 😎
wątek zamknięty
Vuko laska, ktoś Ci konia podmienił?! 🤔 Co się stało z szyją? I gdzie jest ten koń?

Sierra uwielbiam Cię czytać, choć jednak w bardziej pozytywnej wersji. Ale dalej nie kąsam - skoro Czardasz git, to rozumiem, że u Ciebie nie bardzo? Zdrowie? Mam nadzieję, że to nic poważnego!

Amnestria ooo, to jak ludzkie sadełko się liczy to ja też, ja teeeeeeeeż! 😵

Juliadna na razie poskąpiła mi zdjęć 😀iabeł: w środę będę miała płytkę + drugą sesję to Was zasypię 😁
To w takim razie jeszcze pare, hop 🙂

ileeee mam konia przed sobą 😜

próbny ciągut w galopcu

i z Likierem

a oto jak wygląda moje życie z tymi dwoma łobuzami 💘
wątek zamknięty
Lov nie ma sprawy 😎 Do tego czasu zanim Was odwiedzę to Rudy nawet pod siodłem będzie.🙂
Strucelka wiem, że Belfast to taki szport pony i w ogóle pro, ale moim ulubieńcem niezmiennie jest Likier 😍
wątek zamknięty
ElaPe W tym tygodniu to było wyjątkowe obijanie się 😉 Dopiero dziś na przyjazd trenerki udało nam się zewrzeć tyłki i prawdziwie pracować...
Strucelka Belfast jak zwykle klaaasa 😉 A kiedy zobaczymy Likiera pod siodłem?
wątek zamknięty
szuwar oczywiście, że on 😀 Widzę, że koleżanka z okolicy, więc nawet nie pytam, skąd go kojarzysz 😉 I hmm... Patrząc po zdjęciach Twojego raczej charakterystycznego konia, tak sobie myślę... Nie kupowałam od Ciebie derki zimowej?  😁
Alice o kurczę, jakie mega jajka!
Lov Twój łogr śni mi się już po nocach, ten jego przepiękny pyszczol  😁 Dawaj coś z pracy z nim!
Strucelka jak wiosennie 😀

Muskat dzisiaj w teren - och, ach. Zero ciągnięcia. Zero płoszenia. Zero wybryków. Zapomniałam już, jak to jest pojechać w teren na normalnym, grzecznie idącym na czele zastępu koniu 😀
wątek zamknięty
Strucelka: ale piekne optymistyczne zdjęcia! Az chce się jeździć.
wątek zamknięty
xxflygirlxx  :kwiatek: przekażę 😎

Mo B. Likier był tu ostatnio przelotem, póki co próbuję nadal go przekonać, że wędzidło to nie największa boska kara, więc się lonżujemy lub jeździmy na patentach, niestety.

xxmalinaxx zazdroszczę, u mnie taki spokój w terenie nie przejdzie 😁

ElaPe to super 😀 bo u mnie jest na odwrót 😁 najchętniej jeździłabym tylko na stępa do lasu lub spędzała całe dnie jak na ostatnim zdjęciu 🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.