endurka - dlaczego sterydy sa bledem? kon nadal stoi na witaminie k, ale jego stan bez zmian, nie chce jesc, pic, slania sie na nogach i ma niska temperature.
ze względu na mechanizm działania i nie ma wskazań, a raczej przeciwskazania w takim przypadku
Ano to była kwestia zazdrości o chłopaka - dziewczynce się coś w główkę najwyraźniej robiło 🤔wirek: są ludzie i osoby człekokształtne cóż poradzisz, ważne że koń żyje i ma się dobrze
niestety kon padl dzisiaj o 19 🙁 wedlug drugiego weterynarza bylo za pozno na reakcje. doszlo do rozleglych krwotokow wewnetrznych i totalnie siadla watroba. teraz trutki dzialaja z duzym opoznieniem, tzn. wywoluja juz jakies skutki w organizmie, ale objawy widac dopiero po kilku dniach i dlatego nawet odtrutki nic nie daja 🙁
oczywiscie, ze nie. mala stajenka na wsi, bez monitoringu, nikt nic nie widzial, nikt nic nie wie... prawdpodobnie kon dostal cala paczke jakiegos granulatu, ok 300 g.
to byl jakis dobry kon ze chcieli go zabic? czy moze macie jakis totalnie glupich wrogow?? ehhh ludzie sa naprawde bezserca 👿 wspolczuje... trzymaj sie 🙁
mój koń też prawdopodobnie został otruty. Niestety w takich wypadkach trzeba reagować szybko, wszystkim czym się da... A i tak zawsze jest za późno, przykro mi.
To nie jest gwałtowna reakcja, jak np. kolka. Koń przestaje jeść i robi się osowiały, nie ma sił i to jest podejrzenie nie tyle zatrucia, co jakichkolwiek problemów z układem. W tym wypadku podejrzenie padło od razu na trutkę, u mnie dopiero po wynikach krwi i niestety po śmierci.
To straszne, jak można robiąc na złość zabić niewinne zwierzę, w głowie się nie mieści 👿 Strasznie współczuję, nawet nie wyobrażam sobie co bym zrobiła temu człowiekowi, który dosypał koniowi trucizny.... ❗
Czytam ten wątek i własnym oczom nie wierzę-wżyciu nie przypuszczałam, że ktoś coś takiego może zrobić, a jak widać przypadek nie jest odosobniony... Ech-tylko Koni żal!!
serdeczne wyrazy wspołczucia, ja jednak zamknęłabym ten temat zanim wiecej walniętych, zazdrosnych o chłopaka koniarek tutaj zajrzy 🤔 można czasem "pisactwem" narobić więcej szkody niż pożytku, lepiej żeby nie wiadomo było czym i jaka dawka 🙁