Forum konie »

Podjeżdżanie konia.

Kochana może nie planuj tak tego czworoboku na wakacje robić na polu bo w Polsce na polach latem to żyto, owies i inne pierdoły rolniki sieją i potem widłami gonią jak się po tym jeździ...

pole należy do właścicieli konia, którzy sami mi mówili, że właśnie tam mogę jeździć...

trusia, nie zrobię lonżownika bo na czworoboku mogę jeździć i lonżować konia, a na lonżowniku mogłabym go tylko lonżować co nie jest najważniejszą czynnością...

armara,
z tego co się orientuję to koń może złapać mięśniochwat kiedy lonżuje się go dość długo i intensywnie, może nie aż tak ale jeśli lonża trwałaby z 10 minutek to nic by mu się nie stało... ale z moim malutkim doświadczeniem co ja tam mogę wiedzieć?

szalonakobyła, nie nie wiedzą, tak sobie tylko uroiłam misterny plan, we wakacje pojadę, zabiorę konia i będę go trenować przed ich domem, ale oni o tym nie będą wiedzieli...  🤔wirek:
mimina, droga moja, a dlaczego Ty w ogóle na tym koniu chcesz jeździć? Za darmo będzie?

Mówisz, że pomagasz przy układaniu młodych koni i masz w tym zakresie wiedzę i doświadczenie, to wyjaśnij mi, jak to się stało, że nie wiesz, że konie ogólnie rzecz biorąc szkoli się według tego samego schematu? Młody, czy po przerwie. Jedzie się po kolei, sprawdza co jak działa, robi poprawki i dalej do przodu. Nie chciało się poszperać po forum a był taki wątek o pracy z koniem, który miał przerwę. Halo pisała, że nawet wolniej się  z takim koniem pracuje niż z młodym. Jesteś gotowa na dopasowanie odpowiednie sprzętu, siodła? Potrafisz ocenić ogólny stan zdrowia konia i gotowość do pracy? Kopyta? Umięśnienie? Sztywności, krzywości? Jak tu wierzyć w wiedzę i doświadczenie kogoś, kto konia stojącego w boksie od razu na lonże chce brać? Z pewnością tylko po to, by szybciej tyłek na zmęczonej koninie dało się posadzić. Sory, ale pytanie o ćwiczenia Cię tak strasznie zdemaskowało, że... eh

A może jak chcesz się uwiarygodnić i masz tą wiedzę i doświadczenie to powiedz, może masz jakiś wstępny plan pracy i pomysł na tego konia? W ogóle zamierzasz zrobić coś, by on zaczął wychodzić na pastwisko/padok? Bo jako miłośniczce koni powinno Ci zależeć na tym bardziej niż na czworoboku na polu.

ps. a czekaj! wiem, jak Ci odpowiedzieć na pytanie o ćwiczenia!! ROZLUŹNIAJĄCE! 🙂

ps. a czekaj! wiem, jak Ci odpowiedzieć na pytanie o ćwiczenia!! ROZLUŹNIAJĄCE! 🙂

o matko jedyna, wez takich rad nie dawaj, przeciez ona i tak ma juz za bardzo rozluzniony mozg!!!  :oczopląs:

No co się czepiacie? A nawet -co ja się czepiam?
Dziewczę przewidujące - grudzień a już wakacje planuje.
I to z górnej półki. Po polu się jeździć nie da, a jak wyznaczy na nim czworobok czyli rozumiem prostokąt - to się już da. I lonżować się da na nim -bo to jego boczki wyznaczają granice do lonżowania a nie długość lonży.
Lonża własnej produkcji- taka specjalna -na polu nie działająca.
Oj, wracaj panna do szkoły. Do wakacji daleko.

A wiesz, dzieciaki teraz maja przerwe swiateczna wiec sie nudza...  Abstrahujac od faktu ze czlowiek inteligentny nigdy sie nie nudzi  😁 Przynajmniej poczyta ksiazke i nabedzie troche wiedzy...teoretycznej  😁
[quote author=Tania link=topic=41643.msg826792#msg826792 date=1293555644]

A wiesz, dzieciaki teraz maja przerwe swiateczna wiec sie nudza...  Abstrahujac od faktu ze czlowiek inteligentny nigdy sie nie nudzi  😁 Przynajmniej poczyta ksiazke i nabedzie troche wiedzy...teoretycznej  😁
[/quote]
Toż od razu polecałam "Naukę jazdy konnej w weekend" -A . Ty najwyraźniej nie czytasz , tego co piszę ze zrozumieniem a ja piszę ze zrozumieniem . Nigdy- czyli zawsze.
Wiem, pamietam, tylko mam skleroze, tzn pamiec krotkotrwala mi nawala  😵

A dziecko zabralo chyba swoje zabawki do innej piaskownicy, a moze banik?...  😎
dlaczego ban, bez przesady, nie naruszyla chyba regulaminu az tak?
ja chetnie przeczytam odpowiedzi na pytania Cejloniary.
Dziewczyny a wiecie co mnie najbardziej powaliło oprócz małego trola?? Dziewczyna napisała że koń chyba nie wychodzi W OGÓLE bo nie ma gdzie, a tu praktycznie (oprócz jednej osoby) absolutnie nie zwróciłyście na to uwagi. Lepiej podjudzać dziecko do kolejnego beznadziejnego pisania czy nabijać się z czworoboku, prostokąta na polu  😵 😵
Dziewczyny a wiecie co mnie najbardziej powaliło oprócz małego trola?? Dziewczyna napisała że koń chyba nie wychodzi W OGÓLE bo nie ma gdzie, a tu praktycznie (oprócz jednej osoby) absolutnie nie zwróciłyście na to uwagi. Lepiej podjudzać dziecko do kolejnego beznadziejnego pisania czy nabijać się z czworoboku, prostokąta na polu  😵 😵

A co dziewczyny pisaly o miesniochwacie?! Ha?! Czytanie ze zrozumieniem sie klania  😂

Jamże jest tą osobą?  😉
Pytałam od razu. Ha! Bo czytałam "Naukę jazdy konnej w weekend" .I innym polecam.
p.s A. nisko się kłaniam za nazwanie mnie "dziewczyną"  :kwiatek:
Od lat nikt tak mi nie powiedział. 😂
[quote author=xxagaxx link=topic=41643.msg826820#msg826820 date=1293556352]

A co dziewczyny pisaly o miesniochwacie?! Ha?! Czytanie ze zrozumieniem sie klania  😂
[/quote]

Błagam litości... do mnie był ten tekst?? A propo czego?? Co ma tekst o mięsniochwacie po lonży czy czymkolwiek innym skoro możliwe że koń W OGÓLE nie wychodzi na dwór? Nie mówię ze tak jest na pewno, ale nie należy powiedzieć małemu trolowi dosadnie ze zanim zacznie wygradzać cokolwiek gdziekolwiek musi sprawdzić czy koń wychodzi????????

Tania możliwe ze Ty, nie wiem już bo ogarnęłam ten watek w kilka minut i nicki mi się już mylą. ALe większość osób nawet nie zwróciło uwagi na tą informację, będąc w szale "objeżdżania" trola.
😂 wyluzuj
i zastanow sie najpierw czy kon nie jest przypadkiem wirtualny  👀
Ha! to ja jestem drugą 🙂 To już z Tanią liczba mnoga więc nie jest tak źle 🙂
A ja trzecia, a co  😎
😂 wyluzuj

a jeśli nie??

Ja nie mam co luzować ale większość osób tu piszących chyba powinna.
[quote author=A. link=topic=41643.msg826836#msg826836 date=1293556916]
😂 wyluzuj

a jeśli nie??

Ja nie mam co luzować ale większość osób tu piszących chyba powinna.
[/quote]

Pokaz mi kogos (oprocz Ciebie) kto nie jest wyluzowany  😁
xxagaxx -jak Ci nie żal oczu to poczytaj całość.
Pisano,że koń sporadycznie chodzi pod siodłem.
I zdaje się kantar nawet ma , no i oczki czarne.
Jesteśmy trzy -jak w lasku Idy. 😂
Albo jak Parki. Albo trzy żywioły.
A. no jak to kto? Koń nie jest wyluzowany!! Ćwiczeń nie dostał :P
xxagaxx -jak Ci nie żal oczu to poczytaj całość.
Pisano,że koń sporadycznie chodzi pod siodłem.
I zdaje się kantar nawet ma , no i oczki czarne.
Jesteśmy trzy -jak w lasku Idy. 😂
Albo jak Parki. Albo trzy żywioły.

Tania hehe padlam  😜  z lasku Idy!  😜 😁 😵

A. no jak to kto? Koń nie jest wyluzowany!! Ćwiczeń nie dostał :P

Choroba, a ja juz dawno mowilam o ciagach...
Ciągi to ja mam z innego powodu.
😁
A nawet przeciągi odkąd mi  wentylację zharmonizowano z prawe UE.
I przez ten wątek pójdę spać głodna, brudna i w butach - bo stale tu siedzę.

I przez ten wątek pójdę spać głodna, brudna i w butach - bo stale tu siedzę.

Musze Cie zmartwic, chyba sie skonczylo...  😕
Ja w ogóle dzisiaj mam problem z czytaniem ze zrozumieniem tyułów wątków.
Co to w ogóle jest "podjeżdżanie konia" ❓
Ja to zrozumiałam tak, że ktoś ma jakiś problem z koniem w czasie jazdy, że mu ten koń gdzieś/do czegoś/kogoś podjeżdża w sposób niekontrolowany.
No i wchodzę tu i czytam a tu taka niespodzianka!  😜

Spoznilas sie, kobieto, pare godzin  🙁
Tania, a sio, a sio 🙂

A tak wracając do tematu, sądzę, że ani koń ani pomysł nie jest wirtualny. Jak pomyślę, jakie ja miałam pomysły 15 lat temu to.. chyba r-v w życiu nie byłaby w stanie uwierzyć.. eh przykre i wstyd tylko... ale jest taki moment w "karierze" jeździeckiej, że człowiekowi się już wydaje, że wie co i jak. To jak kierowca, który myśli, że wystarczy dobrze kręcić kierownicą by stać sie nagle kierowcą rajdowym. Z końmi niestety jest tak, że do ich szkolenia potrzebny jest poziom kierowcy rajdowego, kóry od zwykłego machacza kółkiem różni się tym, iż rozumie, co dzieje się pod maską i w zawieszeniu.
kaloe,  koń też na pewno się cieszy, że po 3 miesiącach stania bierzesz  go w teren >__>

Co masz na myśli pisząc to?
Cejloniara...szczegolnie jesli nie czytalo sie chocby Nauki Jady Konnej w Weekend  😜
Ja w ogóle dzisiaj mam problem z czytaniem ze zrozumieniem tyułów wątków.
Co to w ogóle jest "podjeżdżanie konia" ❓
Ja to zrozumiałam tak, że ktoś ma jakiś problem z koniem w czasie jazdy, że mu ten koń gdzieś/do czegoś/kogoś podjeżdża w sposób niekontrolowany.

Już idę , już.Woda mi się leje do wanny.
Julie- mnie się tytuł z podjadaniem skojarzył .
A jak patrzę na Twój awatar to potem się uśmiecham jeszcze równo kwadrans.
Czytam i czytam i jeden tylko wniosek mi się nasuwa ... A., niby dorosła kobieta, a zachowujesz się gorzej niż 10letni gówniarze zakochani w swych 'kócysiah'. Tania nie lepsza. Nie karmcie trola, bo schodzicie do jego poziomu.
Mam nadzieję, A.,  że masz ostrzeżenie właśnie za swoje denne teksty. Wyjątkowo poniżej jakiegokolwiek poziomu. Niżej są już tylko szczątki organiczne ? 
Nie chronię założycielki wątku i nie daję jej racji, jednak co niektórzy chyba się w tej krucjacie przeciw internetowym 'kóniarką' zagubili.

Aha, A., nie odpisuj - korzystam z przycisku ignoruj pierwszy raz odkąd siedzę na volcie. Za wyjątkową debilność [stworzyłam nowe słowo!] wypowiedzi 😉
Jak dla mnie temat do zamknięcia, niewiadomo przecież czy ten koń w ogóle istnieje. A do wakacji jeszcze trochę ponad pół roku. 😀
mimina, piszesz że masz 17 lat. Sorry, ale nie wierzę w to - znam 12-latki które myślą bardziej racjonalnie i dojrzalej od ciebie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się