Nie bierz się za tego konia. To się może okazać niebezpieczne, skoro nie masz doświadczenia a koń nie ma regularnego ruchu - nie jest nawet padokowany. "Dzikie" konie to wyzwanie dla trochę bardziej umiejętnych osób.
[quote author=Livia link=topic=41643.msg826402#msg826402 date=1293545020] mimina, raz: edytuj posty. Dwa, odważnym pomysłem to jest zabieranie się za takiego konia bez odpowiedniego doświadczenia. Niestety.
ja bym nazywala rzeczy po imieniu. nie odwaznym, tylko glupim. [/quote] Albo wirtualnym. 🏇
[quote author=kujka link=topic=41643.msg826437#msg826437 date=1293545777] [quote author=Livia link=topic=41643.msg826402#msg826402 date=1293545020] mimina, raz: edytuj posty. Dwa, odważnym pomysłem to jest zabieranie się za takiego konia bez odpowiedniego doświadczenia. Niestety.
ja bym nazywala rzeczy po imieniu. nie odwaznym, tylko glupim. [/quote] Albo wirtualnym. 🏇 [/quote]
To jest tak jak za duzo gra sie w Pippa Funnel na nintendo ds czy xbox 🏇
[quote author=Livia link=topic=41643.msg826402#msg826402 date=1293545020] mimina, raz: edytuj posty. Dwa, odważnym pomysłem to jest zabieranie się za takiego konia bez odpowiedniego doświadczenia. Niestety.
ja bym nazywala rzeczy po imieniu. nie odwaznym, tylko glupim. [/quote]
hmm.. czepiacie się, że nie mam odpowiedniego doświadczenia, mimo tego, że nawet nie wiecie jak długo jeżdżę i co robię, bardzo często pomagam w mojej stajni trenować konie, więc wiem jak się powinno postępować z młodymi końmi, ale pomyślałam sobie, że może będziecie miały jakieś rady co do trenowania konia, który stoi kilka lat i chodzi pod siodłem raz na jakiś czas, a wy od razu myślicie, że ja nie wiem za co się zabieram. 🤔 ale skoro waszym zdaniem powinnam z nim robić takie ćwiczenia jak z młodym koniem to okej...
trusia pisałam przecież, że nie mam lonżownika do dyspozycji...
mimina, bo... wybacz, ale zalatujesz małolatą - nie kupisz lonży koniowi mimo że chcesz z niej korzystać, pracowałaś z młodymi i trudnymi końmi ale z tym nie wiesz co robić... niekonsekwencja wyłazi po prostu 😉
mimina jak zaczniecie trenować (w terenie oczywiście) zacznijcie od piaffu. bardzo rozgrzewa i rozciąga konia.
masz mnie za głupią? Livia - może 17 lat to dla ciebie mało, nie wiem, ale jeżdżę już 10 lat i mam doświadczenie, a lonży nie chciałam kupować, bo zazwyczaj kiedy lonżuję konia to lonżuję go u mnie w stajni gdzie lonże są, a nie lonżuję nikogo prywatnie więc do tej pory lonże nie były mi potrzebne..
hmm.. czepiacie się, że nie mam odpowiedniego doświadczenia, mimo tego, że nawet nie wiecie jak długo jeżdżę i co robię, bardzo często pomagam w mojej stajni trenować konie, więc wiem jak się powinno postępować z młodymi końmi, ale pomyślałam sobie, że może będziecie miały jakieś rady co do trenowania konia, który stoi kilka lat i chodzi pod siodłem raz na jakiś czas, a wy od razu myślicie, że ja nie wiem za co się zabieram. 🤔 ale skoro waszym zdaniem powinnam z nim robić takie ćwiczenia jak z młodym koniem to okej...
Ech z twoich postow wynika ze masz doswiadczenie jak najbardziej wirtualne jesli jestes asystent trenera to powinnas dokladnie wiedziec co i jak, przeciez my tu na forum ci nie poradzimy, za maluczcy jestesmy
Ech z twoich postow wynika ze masz doswiadczenie jak najbardziej wirtualne jesli jestes asystent trenera to powinnas dokladnie wiedziec co i jak, przeciez my tu na forum ci nie poradzimy, za maluczcy jestesmy
😎 [/quote]
o to chodzi, że wiem co i jak jeżeli chodzi o młode konie, bo zazwyczaj pomagam przy młodych, i myślałam, że może będziecie miały jakieś dodatkowe wskazówki...
może 17 lat to dla ciebie mało, nie wiem, ale jeżdżę już 10 lat i mam doświadczenie, a lonży nie chciałam kupować, bo zazwyczaj kiedy lonżuję konia to lonżuję go u mnie w stajni gdzie lonże są, a nie lonżuję nikogo prywatnie więc do tej pory lonże nie były mi potrzebne..
oj cos mi sie placzesz kochaniutka w zeznaniach, na poprzedniej stronie stalo jak wol ze wogole koni nie lonzujesz... 😂 😂 😂
Armara - chodzi o to, że właściciele nie posiadają lonży chociaż powinni, skoro mają konia, a ja nie będę kupować jej z moich pieniędzy, bo ja lonży na ogół nie używam (nie mam własnego konia ani nic takiego, więc nigdy koni nie lonżuję) 🤣
az zaryzykuje grzech posta pod postem 😎 ale czego sie nie robi dla dobra sprawy 😎
[quote author=mimina link=topic=41643.msg826455#msg826455 date=1293546234] może 17 lat to dla ciebie mało, nie wiem, ale jeżdżę już 10 lat i mam doświadczenie, a lonży nie chciałam kupować, bo zazwyczaj kiedy lonżuję konia to lonżuję go u mnie w stajni gdzie lonże są, a nie lonżuję nikogo prywatnie więc do tej pory lonże nie były mi potrzebne..
oj cos mi sie placzesz kochaniutka w zeznaniach, na poprzedniej stronie stalo jak wol ze wogole koni nie lonzujesz... 😂 😂 😂 [/quote]
a później dodałam: Hmm.. konie lonżuję u siebie w stajni, w której jeżdżę, ale dość rzadko, i nie chodzi mi o to, że każdy kto ma konia musi mieć lonżę, ale jeżeli ci właściciele na nim nie jeżdżą i koń długo stoi w boksie, to lonża od czasu do czasu by się przydała...
mimina no dobra przeczytałam myślałam, że może będziecie miały jakieś dodatkowe wskazówki... Ale o co ci konkretnie chodzi? Myślisz że voltowicze nie znając konia ani jego zachowania cokolwiek przez internet ci pomogą? Każdy koń to indywidualność, nie z każdym pracuje się tak samo.
[quote author=A. link=topic=41643.msg826473#msg826473 date=1293546677] [quote author=mimina link=topic=41643.msg826455#msg826455 date=1293546234] może 17 lat to dla ciebie mało, nie wiem, ale jeżdżę już 10 lat i mam doświadczenie, a lonży nie chciałam kupować, bo zazwyczaj kiedy lonżuję konia to lonżuję go u mnie w stajni gdzie lonże są, a nie lonżuję nikogo prywatnie więc do tej pory lonże nie były mi potrzebne..
oj cos mi sie placzesz kochaniutka w zeznaniach, na poprzedniej stronie stalo jak wol ze wogole koni nie lonzujesz... 😂 😂 😂 [/quote]
a później dodałam: Hmm.. konie lonżuję u siebie w stajni, w której jeżdżę, ale dość rzadko, i nie chodzi mi o to, że każdy kto ma konia musi mieć lonżę, ale jeżeli ci właściciele na nim nie jeżdżą i koń długo stoi w boksie, to lonża od czasu do czasu by się przydała... [/quote]
oj placzesz sie, placzesz ... 😎 Czesi na takie cos mowia "pica jasna" 😂
A właściciele konia wiedzą o Twoich planach? Koń stoi zamknięty w boksie cały czas? Czy wyłazi na wybiegi? Jak stoi dzwoń do TOZ jak wyłazi spytaj konia co sądzi o Twoim pomyśle na wakacje.
mimina Ciężko traktować poważnie kogoś, który trening zaczyna od wizyty na forum i rzuca dziwne pytania (jak zrobić lonżę ) i oskarżenia - właściciele nie dbają, bo nie mają lonży 😵
mimina Ciężko traktować poważnie kogoś, który trening zaczyna od wizyty na forum i rzuca dziwne pytania (jak zrobić lonżę ) i oskarżenia - właściciele nie dbają, bo nie mają lonży 😵
A właściciele konia wiedzą o Twoich planach? Koń stoi zamknięty w boksie cały czas? Czy wyłazi na wybiegi? Jak stoi dzwoń do TOZ jak wyłazi spytaj konia co sądzi o Twoim pomyśle na wakacje.
to śmieszne jak się uwzięłyście, no ale dobra. jak już mówiłam koń stoi w boksie, wybiegów tam nie ma, jest tylko jedno pole nieogrodzone
i aby sprostować: nie mówię, że mam jakieś wielkie doświadczenie, ale wiem co i jak, zarówno z teorii jak i z praktyki...
A. - w czym mam się niby plątać? bo powiedziałam, że lonża nei jest mi potrzebna bo na ogół koni nie lonżuję, a później napisałam, że jak lonżuję konie to lonżuję je w stajni gdzie pomagam, a prywatnie tego nie robię?
[quote author=Tania link=topic=41643.msg826484#msg826484 date=1293546893] A właściciele konia wiedzą o Twoich planach? Koń stoi zamknięty w boksie cały czas? Czy wyłazi na wybiegi? Jak stoi dzwoń do TOZ jak wyłazi spytaj konia co sądzi o Twoim pomyśle na wakacje.
to śmieszne jak się uwzięłyście, no ale dobra. jak już mówiłam koń stoi w boksie, wybiegów tam nie ma, jest tylko jedno pole nieogrodzone [/quote]
Cały czas stoi? Nie wychodzi wcale? To koń zimnokrwisty? Może stoi w innym celu? Jak stoi non stop to raczej spacery stępem po terenie powinny mu na początek wystarczyć i to w małej dawce. Lonża szalona /nawet zrobiona własnoręcznie/ zapewni mu mięsniochwat.