Forum towarzyskie »

Komputer w obsłudze gabinetu wet. - pomoc do pracy magisterskiej

Chciałabym poprosić wszystkich forumowych lekarzy wet. o pomoc  :kwiatek:
Piszę właśnie pracę magisterską - tworzenie systemu obsługi gabinetu weterynaryjnego przez internet. Chciałabym natomiast spytać, czy Wy używacie w Waszej pracy programów komputerowych? Jeśli tak, możecie podać nazwy tych programów? Czy usprawnia to Waszą pracę?
Będę bardzo wdzięczna - potrzebuję tych informacji do części teoretycznej pracy  :kwiatek:

edit: mała poprawka 🙂
Jest taki program Lecznica czy coś.Pewnie pokemon Ci napisze.
Ja nie używam bo tam nie bardzo są opcje dla drobiu .
Tak mi tłumaczono.
A przydałby się. Firma Intervet taki projekt robiła ale nie wiem czym się skończyło.
Ogólnie przydatny. Szukałam kota podejrzanego o wściekliznę i ta lecznica co miała program i na bieżąco robiła wpisy wszystko mi bez trudu odnalazła od ręki . Ta co nie miała strasznie się męczyła z odtworzeniem sytuacji.
W przypadku wścieklizny przydaje się bardzo.
No i są też LIMS-nie wiem czy Cię LIMS iteresują? Jest CELAB i SERPIW/SERLAB .
Pomaga to w prowadzeniu sobie zapisów przy pobieraniu próbek w monitoringu chorób zakaźnych - EBB, Bruceloza, TSE, Choroba Aujeszky'ego. Pozwala na sporządzanie list i przesyłanie ich on line do ZHW i do Centralnej bazy danych. Wylicza też rachunki i lekarze to chwalą.
Link o CELAB zaraz znajdę. Jest: http://www.piwet.pulawy.pl/ zakładka po lewej.Masz tam opis i w ogóle. Możesz skontaktować się się z Panem Jackiem Kukierem w Puławach i on Ci powie resztę.
Klinika XP- chyba najpopularniejszy program do obsługi lecznic. My korzystamy!
Klinika -nie Lecznica, racja.  😡
W gabinecie używam Kliniki XP - trochę taki niedorobiony program, ale i tak najlepszy na rynku. Ale jeżeli chodzi o obsługę przez internet - nie ma takiej możliwości. Mogę zamawiać bezpośrednio w hurtowni przez internet co najwyżej, ale żeby mój program obsługiwał cokolwiek przez internet - nie bardzo. A przydałaby by się opcja - że sam zamawia kończące się leki, albo przynajmniej przypomina...
Super, bardzo Wam dziękuję 🙂 poszperam o tych programach. Co do mojego, to jego główną funkcjonalnością ma być planowanie i rejestracja wizyt - raczej w kontekście pokazania mechanizmu wynajdywania wolnych dni itp. A gabinet wet. dlatego, żeby to nie było nudne i może w przyszłości do czegoś się komuś przydało 🙂
Daj opcję przypominania o terminie szczepienia, odrobaczania  on line.
Taniu, będzie też taka opcja 🙂
O taka opcja to rewelacja by była 🙂 Bo nawet mając taki program to zaproszenia na szczepienia trzeba "ręcznie" wysyłać.
Zobaczę, jak to wszystko będzie działało, jak już napiszę 🙂 Na razie mam 1/8 gotową, jeszcze dużo istotnych rzeczy jest do napisania...
Tania, dla drobiu to chyba powstały tylko te programy do monitoringu serologicznego np.Xcheck Aidexxa, chyba więcej opcji ma Nobilis Intervetu.

W wiekszości gabinetów widziałam Klinikę XP, ale było też coś co chyba się właśnie Lecznica nazywało, wyglądało mniej więcej jak jakiś programik DOS-a (i strasznie nie mogłam się w tym odnaleźć).

Na pewno fajnym pomysłem byłoby połaczenie tego z kontem mailowym i z automatu wysyłanie powiadomień o bliskich terminach szczepień, odrobaczeń, powtórnych wizyt (np o konieczności zdjęcia szwów/ gipsu). Super gdyby od razu umówione wizyty pojawiały się w kalendarzu weta. No i to co wspomniała Pokemon, żeby po ustaleniu minimum zapotrzebowania wyskakiwał komunikat, że jakiś lek się kończy (bo chyba automatyczne zamawianie to byłoby już dużo zabawy i wymagałoby jakiegoś połaczenia z bazą danych hurtowni i to pewnie kilku).

edit: już sobie przypomniałam jak się to badziewie ala DOS nazywało: Zwierzaki.
w PL klinika xp, porazka..a juz zrrobienie poprawnie stanu apteki itp. graniczylo z cudem
a UK byl taki program co mial te bajery typu przypominajki- jakie to fajne bylo!

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się