Ja mam takie nietypowe pytanie i dosyć ogólne. Bardzo, bardzo powoli przymierzam się do wyprowadzki pod Warszawę i do kupna domu. No i tu zagwozdka. Ja całe życie w Warszawie, mój partner też i nie do końca wiemy, w które rejony uderzać. Zależy nam na odległości do 40 km od Warszawy, możliwym dojeździe kolejką do Warszawy. Fajnie, gdyby w okolicy było jakieś 'większe' miasteczko (wiecie, typu Serock, Otwock), żeby o każdą pierdołę nie trzeba było gnać do Warszawy. I do tego... mają być lasy i dużo, dużo natury, cisza i spokój 😉 Najlepiej, żeby było to od "praskiej" strony Warszawy, chociaż to nie jest wymóg. Natomiast na pewno odpadają kierunki na Raszyn, Błonie, Łomianki itd. Może mieszkacie w jakimś rejonie i polecacie/odradzacie? Może cokolwiek Wam świta? :kwiatek:
infantil jeśli o chodzi o dobry dojazd kolejką to zerknij sobie na trasę pociągu dojeżdżającego do Dworca Wileńskiego. Ząbki - Wołomin - Tłuszcz - Małkinia. Oprócz kolejki masz dobry dojazd do Warszawy trasą S8. Z mojego rodzinnego domu (między Wołominem a Tłuszczem) w dobry dzień jadę do pracy na pradze w mniej niż 30 minut 🙂 I okolica też niczego sobie, ale mogę być nieobiektywna 😉
Z prawej strony Wisły moim zdaniem ładne są też okolice Mińska Mazowieckiego - może nie sam Mińsk, ale choćby Izabelin, Łaziska.. tylko to są totalnie malutkie wioski, czy pojedyncze domy w środku niczego/lasów - wydaje mi się, że dużo natury, cisza i spokój a bliskość kolejki do Warszawy to dwa przeciwstawne pojęcia 😉 Chyba, że w grę wchodzi dojazd do pociągu autem/rowerem, a potem pociągiem do Warszawy 🙂
infantil Moja mama mieszka w Świdrze przy Otwocku od 6 lat i jest zachwycona. W Otwocku załatwia większość spraw, do lasu wystarczy wyjść z domu, cisza i spokój a do mnie na dolny mokotów jedzie max 30 min samochodoem. SKM na śródmieście a tam już wszędzie. Sprawdź sobie może Józefów, Świder.
Jeżdżę do Teściów też do Sulejówka i jak samo miasteczko spoko tak trasa na Mińsk to dla mnie zawsze dramat.
Dzięki dziewczyny :kwiatek: Ja mieszkam aktualnie w Międzylesiu, więc z automatu kierunek Świder/Otwock do mnie przemawia. To przykład idealnego połączenia dostęp do kolejki i obecność natury. Sulejówek natomiast totalnie nie, kompletnie mi się tam nie podoba.
Generalnie nastawiamy się na dojazdy samochodami, ale wiadomo, to tylko rzecz i się psuje 😉 Fajnie by było nie być sparaliżowanym w takiej sytuacji, dlatego jakiś dojazd do Warszawy to must have.
Infantil ja w maju uciekłam z Ursynowa do Bobrowca i jestem zachwycona. Do Piaseczna 5 minut, dokoła pola, trochę lasu, kupa stajni (mój koń stoi 300m od domu), kapitalny dojazd do s7 (pracuję kilka dni w okolicach Radomia, kilka w Wawie na Opaczewskiej i co jakiś czas jadę pod Kalisz), rzadko trafiam na korki. W okolicy sporo fajnych inwestycji, jakieś Lidle, Biedronki, Rossmany itp. itd. Powiem szczerze, że w moim przypadku lokalizacja okazała się strzałem w 10.
Byłam ostatnio z Podkowie Lesniej w lato i się trochę zakochałam - pięknie tam jest, zielono i jakoś tak spokojnie 😍 Nie wiem jak się tam mieszka, może ktoś coś wie.
Arimona Milanówek też fajny, może nie przy Królewskiej, ale od Królewskiej w stronę autostrady jest zielono, ślicznie, spokojnie. Niestety nie tanio...
infantil Mieszkałam na Grochowie i dla mnie Międzylesie to było jak wieś, cicho i spokojnie. Teraz pewnie się zabudowało? Mieszkam koło Leszna i jak jadę do Warszawy to tempo zabudowy mnie przeraża w tych wioseczkach po drodze, ale to samo jest wszędzie, koło Milanówka, Pruszkowa, Ożarowa, Czosnowa. Każdy chce na wieś, a potem ma dookoła osiedle jak w mieście.
infantil, całe życie mieszkalam w Międzylesiu 😀 4 lata temu się wyprowadziłam do Centrum, więc odwrotnie niż większość, ale Międzylesie jest nadal moja miłością i pracuje niedaleko 🙂 . Gdybym miała kasę na działkę tam to nawet bym się nie zastanawiała 😀 Anin, Międzylesie, Radość to moje ulubione rejony. Napisz mi na prv gdzie mieszkasz 😀 Też bym Ci polecała rozejrzec się wzdłuż linii Otwockiej, wtedy nawet z Józefowa pociągiem do centrum jest szybciej niż np jechać z Kabat autobusem. I jak będzie obwodnica Południowa to też fajnie się połączy.
Small Bridge, zabudowalo się, ale nienachalnie. W końcu powstał długo wyczekiwany przejazd pod torami, małe centrum handlowe, wyremontowali dużo ulic, powstaje trochę budynków mieszkalnych w niskiej zabudowie, fajnie się rozwija to miejsce.
Cricetidae nie strasz tą obwodnicą 🙁 ja z kolei zawsze mam "szczęście" mieszkać w takich miejscach, że z zadupia ktoś postanawia zrobić autostradę 😵 aż mi smutno, że nie będzie rolkostrada w Wesołej, że skończy się cisza i spokój zsdupiastej dzielnicy.. Ale może dzięki temu ceny mieszkań pójdą w górę i będzie można sprzedać i kupić coś na "prawdziwszym" zadupiu.
smarcik, ja akurat od planowanej obwodnicy mieszkałam kilka km, więc jej powstanie jakoś mocno nie zaburzy uroku i spokoju okolicy, a komunikacja się poprawi. Przy samej obwodnicy też bym mieszkać nie chciała. Na szczęście jeszcze za Otwockiem, Karczewem, Wiązowną jest sporo "dzikich" miejsc i trochę działek do sprzedania 😉 A Ty nie mieszkasz w Rembertowie? W Wesołej jakaś trasę planują większą? Przyznam że od dłuższego czasu nie jestem w temacie tamtych okolic 😉
Cricetidae tak, mieszkam w Rembertowie - tędy też ma przebiegać. Podobno nawet ma być jakiś węzeł tutaj, ale nie wiem czy to już jest ostateczny, zatwierdzony wariant 🤔 może przynajmniej zmniejszy się korek na przejeździe kolejowym jak będzie obwodnica, jeśli wroci ruch samochodowy z przed pandemii 🙂
Dziewczyny szukam sprawdzonej poczty kwiatowej lub czegoś w tym stylu która w dniu jutrzejszy może dostarczyć kwiaty dla mojej mamy. Chętnie coś nietuzinkowego, te klasyczne kwiaty z dostawą chyba sama znalazłam. :kwiatek: Nie wiem oczywiście czy coś innego istnieje, ale no zawsze warto zapytać.
Znacie hoteliki w Warszawie, w miarę tanie za miesiąc? Polecone! Gdzie kot będzie zaopiekowany, nie będzie wychodzący, nie będzie karmiony syfem pt whiskas czy Kite Kat, RC? Kot przyjacielski, towarzyski, lubiący towarzystwo innych kotów, a także psów, królików, bezkonfliktowy.
Wyjezdzam na 3 miesiące do Holandii i szukam fajnego hoteliku, a może prywatnej osoby, która by zajęła się moim kotem przez ten czas i nie zapłacę majątku. Ktoś? Coś?
Warszawa, najchętniej Wlochy, Ochota, Ursynów, Mokotów, Ursus, Śródmieście, Wola, może być Praga Płd bo często tam bywam, więc dojechać tam to nie problem.
Cześć, przychodzę z takim pytaniem, przyjeżdżam na miesiąc na praktyki, czy ktoś może mi polecić noclegi w okolicy Psucina? Może są tam stajnie z agroturystyką? Nic nie mogę znaleźć
kolebka nie mam jakiegoś ogromnego rozeznania w knajpach, ale bardzo lubię Vegandę w centrum i lunche w Iluzjonie (bliski mokotów, może masz po drodze- zależy, którędy jedziesz na Wilanów) 🙂
Ja też chętnie przyjmę polecanki knajpowe z wege opcjami - centrum/mokotów.
Atamanka na Puławskiej polecam Syryjkę-maleńka knajpka z bardzo smaczną wege kuchnią bliskowschodnią 😉 To już Mokotów, ale blisko centrum, zaraz za przystankiem Rakowiecka.
Cześć, przychodzę z zapytaniem. 🙂
Myślę o zakupie kolacji w ciemności w ramach prezentu ślubnego (na terenie Warszawy). Macie może do polecenia jakieś sprawdzone miejsce? Zależałoby mi, żeby było smacznie. 😉
Inne pomysły rownież chętnie przygarnę. Wesele brata, nie chcę dawać koperty, więc myślałam o pudełku prezentowym + kolacja w ciemności + karty do gry „związkowe”, ale chętnie rozważę jakąś inną opcję. 😉
Mam ośmioletniego Macbooka, któremu w sumie nic nie dolega i nigdy nie był w naprawie, ale wypadałoby go trochę odświeżyć.
Znacie jakiegoś specjalistę w Warszawie od tego? Wyczyszczenie, wymiana baterii, update systemu i tak dalej.