Forum konie »

Konie zimnokrwiste i pogrubiane

Burza

Co jak co ale piorun teraz rewelacyjnie wygląda
ja dziś zwątpiłam...na moich oczach mój lekko zapasiony PKZ, pokonał z wasnej woli (lekkie adhd😉) 130cm ogrodzenie...najpierw były szalone kłusy, parę baranków i przymiarek, no i uznał, że znudziło mu się stanie bez kumpla na dworze...Przód podniósł, nawet baskil i nogi złożone, niestety zadek uniósł się na 50 cm 😵
wiec jeden drąg spękł🙂
koń cały i bardzo z siebie zadowolony 😀iabeł:
asds, dzięki, jest w formie.

maciek, nie wiem skąd szok 😉
dostalam właśnie jeszcze jedno zdjęcie z hubertusa:
a kiedy doczekamy się fotek bez pejsików? 😉
będą, będą🙂 ostatnio zapomniałąm wziąć aparat do stajni - wezmę we wtorek🙂 ubolewam nad tym, że jeżdżę o takich porach wieczornych, kiedy nikomu się nie chce ze mną jechać i pofocić/pokręcić a nawet jeśli to nic na tych zdjęciach/filmach nie widac...
caroline pejsików 😁 zabiłaś mnie tym 🤣

Magdzior jak będziesz grzeczna, to może wbiję w piątek lub sobotę do Was, to coś pofocę. Jak chcecie 😉
I super filmik! Rechotka idzie jak burza, ale w końcu z głową 🙂
z Łatką na rajdzie  🏇

Magdzior jak będziesz grzeczna, to może wbiję w piątek lub sobotę do Was, to coś pofocę. Jak chcecie 😉
I super filmik! Rechotka idzie jak burza, ale w końcu z głową 🙂

no ba jeszcze pytasz, pewnie, że chcemy!🙂 Znając życie jak przyjedziesz Reszka bedzie miałą gorszy dzień , ale damy radę🙂 To daj znać, w kóry dzień byś przyjechała ja pewnie zarówno w piątek jak i rano będę dopołudnia w stajni🙂
Właśnie przegapiłam z ogłoszeń tanie siodło barefoota, poszło w komplecie za 1,5 tys 🙁 czemu nie siedze ciagle na necie, mam ochote sie poplakac.

Burza Twój Piorun naprawdę pięknie się prezentuje 🙂

czemu nie podobają Wam się pejsiki? Moja też ma, ale mi się to podoba.
enklawa, w jednym kaloszku, a drugi gdzie? 😀

aien, dziękuję.

Bo pejsiki są nieestetyczne.
Zwykle nie chodzi w kalochach, ale w dzień rajdu  uszczerbiła kopyto i musiałam kombinować ,więc ten był pożyczony ...xl są na nią za małe  🙄 więc cud ,że ten się znalazł... 😀
caroline specjalnie dla Ciebie zdjęcia, niestety jakość komórkowa i malo co widać:
dziękuję 😀
pieknie! uszlachetnienie instant 😀
enklawa, o masz, ale jeden i to czerwony? 😀 hehe.

Magdzior, super! Jeszcze bym podcięła 'w górę'.
enklawa, o masz, ale jeden i to czerwony? 😀 hehe.

bo to kopiuszek w jednym kaloszu na księcia czeka... 😁  sarenkom w lesie nie przeszkadzało... 😉 
Witam wszystkich
Chciałam przedstawić moją kluchę 🙂 Ma na imię Fiona
Trochę wspomnień...

Magdzior, tak ogolić biedną Reszkę i sprowadzić ją do poziomu typowego konia gorącokrwistego...  🤣
Ja nie obcinam frędzelków Kluskowi, żeby było widać na czym jeżdżę  😂
Bastylka79, śliczna kluska 🙂
Mazia cudo  💘
Mazia, ale piekny! masz jakies zblizenie tego oglowia?
Magdzior, tak ogolić biedną Reszkę i sprowadzić ją do poziomu typowego konia gorącokrwistego...  🤣

No tak, ale skoro juz i tak ma robić za konia pseudogorącokrwistego i pseudosportowego to niech wyglądem chociaz nadrabia bo rzeczywiscie samo w sobie to nie przeszkadzalo, ale no na czworoboku juz srednio wygladalo..
Dzięki laseczki,
fotki pochodzą z tej sesji:

http://peckiel.pl/inne/mazowieckie-konie-zimnokrwiste/
nie wiem co wam w tych 'pejsikach' przeszkadza... mi tam się podobają 😉
Borysowych szkit nie będę ich pozbawiać 😉 co więcej - u niego poza 'pejsikami' można zobaczyć 'pióra' xP
nie mogę znaleźć lepszych zdjęć, ale tu są na prawym tyle widoczne :P :

any, skoro nie widzisz roznicy pomiedzy twoim koniem a Reszka, to nie dziwie sie, ze nie rozumiesz tez o co chodzi z tymi pejsami.

A z innej strony patrzac na aktualna dyskusje: gdzie bylyscie, wielbicielki pejsikow na konskich nogach, kiedy namawialysmy Magdzior na ostrzyzenie Reszki? Bo teraz to juz musztarda po obiedzie 😎
...no chyba ze nie chodzi wam o rzeczywista zmiane czegokolwiek, tylko o psucie krwi... 😉
caroline różnice widzę, widzę też wiele innych koni zimnokrwistych/półzimnokrwistych które również mają 'pejsiki' i nadal mi to nie przeszkadza tak samo nie przeszkadza mi to że ktoś swojemu konikowi je ostrzyże, psuć krwi nie mam zamiaru... ot wyrażam swoje zdanie nie narzucając go innym 😉 każdy zrobi co uważa za stosowne
poza tym co do:
gdzie bylyscie, wielbicielki pejsikow na konskich nogach, kiedy namawialysmy Magdzior na ostrzyzenie Reszki?

trudno doradzać komuś kogo się nie zna osobiście... ostrzyżenie 'pejsików' to zmiana raczej jedynie estetyczna - są gusty i guściki, np: jednym podobają się długie grzywy innym przerywane na krótko tak samo jest z 'pejsikami'...

a ja myślę, że to chodzi tez  o rodzaj 'pejsików' na zdjęciach powyżej widać, że jest to normalna sierść, miękka taka jak grzywa czy ogon, a u Reszki tak naprawdę to niewiele było to przycinania bo to były takie szcztywne strąki, które przy mocniejszym pociągnięciu same wypadały (jak zimowa sierść na wiosnę), więc myślę, że to całkiem inna sprawa😉
Bastylka79, przefajowa klucha, dawno takiej laseczki tu nie było! 🙂 ile ma lat? 🙂

właśnie, popieram any. Każdy robi co chce, jedni golą, inni się irokezują.. ja jak i any stawiamy na naturalne owłosienie (any, wybacz, ale wspomne że troszkę grzywę przycinasz, żeby pod siodło nie wchodziło :P) ja jedyne co to przycinam ogon jak po ziemi zaczyna mi się ciągnąć.

Mazia jaaakie konisko O.o cud miód i orzeszki!

kujka takie ogłowia (może nie takie, podobne) można kupić np w Skaryszewie (coroczny targ pod Radomiem, przypominam 🙂 ) Ja się w tym roku wybieram coś pobuszować. udało mi się od laika kupić nowy popręg porządny skórzany west za niecałe 100zł... a cena sklepowa to niemal 300 🙂 także trafić można na okazje 🙂

jak już offtopiłam o Skaryszew, może małe spotkanie wielbicieli i posiadaczek koni zimnokrwistych i półkrwi zimnokrwistej? Swoją drogą jak zahaczyłam o rasę, to znowu chcę offtopować.. wiem, że chaos :P

więc, dlaczego nie ma osobnej rasy, do której wrzucało by się konie np po matce zimnioczce a ojcu małopolaku? Np Zp jak Sp, tyle że zimnokrwistej półkrwi. To nie fair że lekkie konie mają taki worek do którego wrzucają mieszanki (coś czuję, że zaraz właściciele spków mnie zjedzą) a my jesteśmy tacy.. pozostawieni sobie..
a ja nadal twierdze, ze any (a teraz rówież aien) nie bardzo łapiecie o co chodzi. pisząc o róznicy pomiędzy koniem wstawionym przez any a koniem Magdzior, mialam na mysli przede wszystkim duze roznice w wyglądzie konia (zarówno masa/budowa, jak i naturalne okłaczenie) oraz przeznaczeniu/użytkowaniu.
kon any wyglada jak ziemniak, ma klaki jak ziemniak, i nie wydaje mi sie zeby do jakeigokolwiek sportu sie wybierał. a Reszka to jego prawie przeciwienstwo. do tego okłaczona delikatniutko, bez przekonania jakby. i w sporcie z tymi pseudokłaczkami wyglądała głupio.

i jeszcze raz piszę - wyobraźcie sobie Pioruna z tymi ubłoconymi pseudoszczotkami z trzech włosów na krzyż 😂 na samą myśl o tym chce się uzyć nozyczek.

poza tym od poczatku pisałam - piękne, zgodne z "wzorcem rasy" szczotki - TAK!, mierne kłaki sterczace z nogi - BLEE!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się