Forum konie »

Konie zimnokrwiste i pogrubiane

glanek, nieustraszony kurczak 😉
Glanek pierwszy źrebak na początku marca od Almy 🙂 A Azalia daje rade bo dopiero ona w maju sie (chyba ) źrebi. 🙂 A na zdjeciu Hera, zimowo 🙂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] giga fota i brak edycji
Glanek pierwszy źrebak na początku marca od Almy 🙂 A Azalia daje rade bo dopiero ona w maju sie (chyba ) źrebi. 🙂 A na zdjeciu Hera, zimowo 🙂

Kittajka troche brudasy 🙂
Mój mały Fuks dostał biegunki moze ktoś wie jak domowym sposobem sobie z tym poradzić? Fuks ma 11 dni wychowuje  go sam bo matkni nie ma, do tej pory bylo wszystko wporządku ma apetyt ale jak sie załatwia to na rzadko i (śmierdząco)
simonnek, źrebaki zwykle załatwiają się na rzadko i śmierdząco... Czym go karmicie? Żrebaka widział weterynarz?
Tak był wet jeszcze przed biegunką mowił ze wszystko z nim wporządku z racji ze nie ma matki i sam sie nim zajmuję polecił mi jako mleko zastępcze krowie rozcienczone z wodą + glukoza i raz dziennie do tego żółtko
simonnek, nie wiem, jak jest w Polsce, ale w UK bardzo wiele ludzi wrzuca ogłoszenia w internecie, czy jest dostępna jakaś matka zastępcza - właśnie, jak matka padnie, czy coś złego się stanie. Może warto spróbowac?

A takto bym się nie przejmowała strasznie - większośc źreboli ma rzadką kupę. Radzę tylko od czasu do czasu przemyc ciepłą wodą jego pupę, bo później może miec straszne odparzenia
to mowisz zeby za bardzo sie tym nie przejmować? a może dostał biegunki bo próbuje sianka i owsa ? a moze jeszcze jest za mały zeby mial dostep do owsa ?

co 2 godzinki dostaje rozrobionego mleka krowiego w ilości 1.5l w tym siemie lniane
simonnek, może zróbmy tak - czy są w okolicy jakieś stajnie ze źrebakami? Może po prostu warto by było się przejśc i pogadac z jakimś bardziej doświadczonym hodowcą, albo stajennym? Wymienic się doświadczeniem, wspólnie porozmawiac o problemach związanych z chowem źrebaka? Może, jakby im postawic jakąś flaszeczkę, albo za parę groszy udało się poprosic o wydojenie jednej z klaczy?

To, że źrebol próbuje sobie skubnąc sianko albo owies to też nic nadzwyczajnego 😀 Jednak nie podawałabym mu owsa jako jedzenie w tej chwili, raz, że z zębami u nich ciężko, to jeszcze duża ilośc mogłaby mu zaszkodzic.

U nas na forum jest taki wątek "ciąża, wyźrebienie, źrebak" - warto tam zajrzec, poczytac, zapytac innych użytkowników o różne rzeczy.
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,57.0.html

Szczerze współczuję sytuacji, opieka nad źrebakiem sama w sobie jest trudna, a tu jeszcze brak klaczy 🙁 Trzymam kciuki
no niestety ze źrebakiem tak jak z dzieckiem trzeba chodzic i w dzien i w nocy dawac mu jesc, cale szczescie ze nie trzeba przewijac hehehe
My kiedy źrebak dostaje biegunki dajemy mu ludzki stoperan i przechodzi 🙂
karmienie
simonnek, trzymam kciuki za maluszka. Wygląda na dość sporego źrebola 🙂
urodził sie 10 tego stycznia 🙂
A nie chcieliscie zastepczego mleka klaczy??? Krowie na pewno jest dobre ? Pewnie od tego krowiego mleka ma rozwolnienie?
simonnek Bardzo fajny olbrzym  😍
Mozna spytac, co sie stalo klaczy? Jakies zakarzenie?

edit. literowka...
Kobyła wydeła sie tzn wyszedł jej na ponad 1.5m odbyt

nie mam skad wziaźć zastępczego mleka od innej klaczy a na kupne mnie nie stac dlatego zdecydowałem sie na korwie mleko rozcienczone z wodą i glukoza
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Brak edycji - post pod postem
a rozumiem, bo jak u nas w stajni bylo to podawalismy sztuczne mleko. Ono kosztuje chyba 160 zł i jest na długo wydajne.
simonnek Straszne  😕
Mam nadzieje, ze zrebiec bedzie sie miewal dobrze  🥂
Ja czytałem o Pavo 10kg wiaderko i starcza na 4/5 dni a koszt 350zł
W tym mleku dla małego jest siemię lniane? może ono go "pogania"?  Może jeszcze nie jest gotowy na tłuste i śluzowe jedzenie?
tak do tego mleka dodaje troche siemia
Ale to wet sugerował to siemię?
i ja swojego Macha wychowałam na sztucznym mleku ale..ale ja jednak odżałowałam i kupowałam to przeznaczone dla zrebaków. Nie kombinowałam, malec nie mial żadnych sensacji żóładkowych a pierwsze siemie dostawał dopiero jak skończył rok.
Dzis Mach ma 5 lat i jest w 100% zdrowym koniem.
Mnie tez doradzano rozcienczanie mleka krowiego, ba mówiono mi ,że najbardziej składnikami odpowiednie jest mleko dla niemowląt. Jednak bałam się ryzkować.
simonnek, odpusc sobie siemię dla małego, skoro ma biegunki
tak łasnie zrobiłem odstawiłem siemie zobacze co sie bedzie działo ... a wet własnie mi zasugerował zeby dodawac w małych ilosciach  ... mały tez juz próbuje troche sianko sobie memla
simonnek, byc może wet obawiał się o kolki ze względu na domowej roboty mleko, dlatego zalecił siemię 😉

Proszę, opisz swój problem w wątku, który ci podałam, zaglądają do niego osoby z gigantyczną wiedzą i doświadczeniem, może ktoś będzie ci w stanie bardziej pomóc, albo użyczyc jakiegoś taniego kobylego mleka 😉
dopiero teraz wyczytałam ,że ktoś Ci powiedział ,że wiaderko 10 kg mleka Pavo starcza na pare dni. Bzdura. Mnie starczało na 2 tygodnie a czasem i więcej (zależało od apetytu malca) poza tym sa polskie odpowiedniki mleka dla zrebaków. Zaraz na spokojnie poszukam.

o tu np. wiadro 5kg za 62,10
http://www.kacikpupila.pl/dolfos-horsemix-milk-preparat-mlekozastepczy-dla-zrebiat-5kg-p-11530.html

tu też
http://www.horsepower.pl/dla-zrebiat-c216.html

nie musisz kupować drogich zachodnich preparatow typu Pavo , ten na pewno jest lepszy dla zrebaków od krowiego mleka
Mnie się udało, mój Mach żyje , ma dziś 5 lat i jest wspaniałym ,zdrowym koniem.

Mnie tez doradzano rozcienczanie mleka krowiego, ba mówiono mi ,że najbardziej składnikami odpowiednie jest mleko dla niemowląt. Jednak bałam się ryzkować.

Skoro skład chemiczny jest dosyć zbliżony to czemu nie...tylko nie wiem ,czy takie sztuczne ma skład chemiczny jak naturalne? Poza tym to chyba dość drogo wyjdzie. Wiem,że to raczej mleko klaczy ma zastępować ludzkie, ale o zamianie w drugą stronę nie słyszałam, a w temacie jestem bo parę lat temu pisałam magisterkę o mleku klaczy. Może miał ktoś jakieś doświadczenie w tą stronę? Bardzo jestem ciekawa 🙂
.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się