Arimona, Przestrogę dla fundacji 'zanim napiszecie takie dyrdymały przemyślcie treść całej tej rzewnej wiadomości o dwóch potrzebujących koniach'? Zajęli by się np. źrebakiem (Migota i Met 😅 ) stojącym w odrażających warunkach albo wychudzonym szkieletem, który kiedyś był koniem do jazdy. Takich koni rzeźnych jest tysiące, a Polska jest jednym z głównych dostarczycieli koniny na rynek włoski. Tego nie da się zahamować - a produkcja I TAK JEST JUŻ MNIEJSZA niż w latach poprzednich (anr miało kiedyś szereg artykułów na temat hodowli koni rzeźnych w PL).
Ale Motylek nie jest z fundacji, i nic taki temat nie daje. Już więcej by dał właśnie taki oddzielny na górze, jakieś wytyczyny jakim koniom pomagamy,co trzeba przedstawić, opisać itd. Co do śmiechu, widać każdy ma inne poczucie humoru.
Ratowanie jednych od rzeźni a wpier... mięsa ze świni na obiad to czysta hipokryzja, nie rozumiem tego czym różni się w cierpieniu taka świnia od konia.
Jak to czym? Oczkami przecież. Kto by tam chciał ratować świńskie oczka 🤣
wg mnie watek do zamkniecia ,nic nie wnosi,a napedza tylko jednych przeciw drugim, nie pomagamy to i po co go ciagnąc, są tacy ,którzy wpłacają na allegro i wystarczy...amen
Moim zdaniem, jesteście okrutni No dobra, każdy ma swoje zdanie, ale moim zdaniem jedzenie koniny, to tak jakbyś zjadł swojego największego przyjaciela 🤬
Moim zdaniem, jesteście okrutni No dobra, każdy ma swoje zdanie, ale moim zdaniem jedzenie koniny, to tak jakbyś zjadł swojego największego przyjaciela 🤬
Pewnie mówisz to jedząc na śniadanko bułeczkę z szynką? A jeśli ktoś ma w domu świnię (wszak to bardzo pojętne stworzenia?) Albo krowę? Albo owcę, króliki i inne? Koń to zwierzę rzeźne, jak praktycznie każde dla człowieka. Odczuwa ból, strach tak samo, jak każde inne. W czym jest lepsze od w/w? Jest faworyzowane dlatego, że możemy kupować mu szmatki od Anky?
Takim samym przyjacielem może być świnia, krowa, a nawet kura. Nie masz obiekcji wpieprzać schabowych i cycków z kurczaka ❓ ❗
Jak spojrzałam na tytuł wątku - pierwsza myśl była taka, że kupujemy prezenty własnym koniom i już miałam ochotę się pochwalić jak uszczęśliwię swojego, a tu wchodzę i.. wątek o koniach idących na rzeź. Uśmiałam się sama ze siebie a potem z wątku XD ale 🚫
He he a to dobre, a pasztet z zająca smakował Ci kiedyś? Jak mogłaś zjeść króliczka, zajączka przecież to przyjaciel rodziny 😁
[quote author=Presja link=topic=40650.msg812107#msg812107 date=1292588968] He he a to dobre, a pasztet z zająca smakował Ci kiedyś? Jak mogłaś zjeść króliczka, zajączka przecież to przyjaciel rodziny 😁
i pisanki przynosi. skoro zezarla zajaczka to nie bedzie pisanek??? [/quote]
Akurat jeśli idzie o wełne, to nie jest to hipokryzja, owce nie giną jak sie je strzyże. W ogóle jeśli idzie o produkcję mięsa, baranina i jagnięcina ma stosunkowo 'najlepiej' zanim trafi do rzeźni, bo zazwyczaj owce hodowane na mięso są trzymane na pastwiskach. Tak samo ryby morskie - owszem śmierć okropna, przez uduszenie, ale chociaż całe życie to poprzedzające w naturalnym środowisku.
Ok, konie są także zwierzętami rzeźnymi. Skoro tak, to wykupywanie ich z autostrady do ubojni w ogóle nie ma sensu. To taka wielka różnica czy na ubój idzie koń hodowany do rzeźni, czy po sporcie? Dla tych koni chyba żadna. To nie chodzi o tom by życie każdego konia było jak najdłuższe, ale by było dobre, bez bólu a śmierć szybka i zaskakująca. Tak sądzę. A jakość szczególnie nikogo nie zastanowiło w jakich warunkach te koniki się do tej rzeźni chowają? Może na to warto zwracać uwagę? Albo kuźwa zabij i zjedz albo chowaj jak należy. Długie i bolesne życie to chyba nie najlepsze wyjście... dla koni.
Długie i bolesne życie to chyba nie najlepsze wyjście... dla koni. Tak jak i dla pozostałych zwierząt, nie tylko koni. Dlaczego do cholery nie stawiacie na równi wszystkich zwierząt? Dlaczego tak wyświęcacie tylko konie? Krowa i świnia też mają uczucia.
branka, Też prawda. Ale ludzie z gatunku 'oszołomy z grinpis' (tak, wiem stereotypy -> jednak tutaj mój opis chyba jest jak najbardziej odpowiedni 😉 ) powiedzą nie dla takich rzeczy pochodzenia zwierzęcego. Jednak fakt - konie, bydło, świnie chyba mają najgorzej ze wszystkich gatunków hodowanych na rzeź.
Bo to jest akurat końskie forum i wątek o akurat rzeźnych koniach. To pisze o koniach. To co mam jeszcze, o ginących pandach napisac? To, że się nie napisało o wszystkcih zwierzętach nie znaczy, że się o nich nie myśli. Analogicznie, dlaczego rak nie łamiesz nad głodującymi dziećmi w Afryce? Tylko zwierzęta Cię interesują?? Nie sądzisz teraz, ze to zupełnie z czapy argumenty?
Nie załamuję rąk (co nie jest jednoznaczne z tym, ze nie jest mi ich żal) nad dziećmi w afryce, bo nie mam jak im pomóc, a wierz mi, ze jakbym mogła to bym pomogła. Pomagam tak jak umiem. Każdy ma swoje sumienie i pomaga gdzie chce. Ale trzeba też do takiej pomocy podchodzić racjonalnie. Fundacjom w PL (nie tylko od zwierząt) pomagam (m.in też dlatego, że to problem krajowy), bo mogę i chcę pomagać, ale tylko takim co mają zaufanie u ludzi. Ale prawda też jest taka, że człowiek wkopuje się w bagno często na własne życzenie, a zwierzęta nie mogą nic na to poradzić, bo zazwyczaj z winy człowieka potrzebują pomocy.
Chdziło mi w sensie przyjaciel ;p Z krowom raczej i z kurą się nie zaprzyjaźnisz tak jak z Koniem ❗ ❗ ❗ Nie sądzice, jak ktoś jezdzi na konich i wie, co tzn to napewno nie je koniny jak np schabowego
theklaudia, grubo się mylisz 🙂 poza tym niby czemu nie można się zaprzyjaźnić z krową? tak samo można z nią chodzić na spacery, czyścić, pielęgnować, kupić derkę, ładny kantar, zapewnić super warunki. O czymś zapomniałam? a, no nie można jeździć. Ale to chyba nie jest wyznacznik przyjaźni, prawda?
Z krowom raczej i z kurą się nie zaprzyjaźnisz tak jak z Koniem
a czemu koń dużej litery?
mylisz się bardzo, ja mam 12 kur i każdą rozróżniam po gdaknięciu, a one dziobią z ręki i gramolą się na kolana 😉 jesteśmy zaprzyjaźnieni 🙂 i to bardzo
Każde zwierze zasługuje na godną śmierć! Koń, kura, kaczka, świnia... W krajach zachodnich jakoś jest to możliwe, niestety u nas z tym ciężko...
A ludzie muszą coś jeść! Niektóre aminokwasy, których ludzki organizm potrzebuje, zawarte są tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie...