Forum konie »

KĄCIK PUCHNĄCYCH Z DUMY

Nirv super Ci się koń wyrobił, gratulacje !  🙂 Napisz co to za patent z tych najświeższych zdjęć 🙂 Ta linka jest przypinana bezpośrednio do wędzidła tak?
dziewczyny, przywieziony!!!

ach... i och 😍

idziemy się padokować i więcej focić, a potem poopowiadam, jakie z niego ziółko (bo już co nieco usłyszałam) 😂
Met, mów wszystko co wiesz na jego temat,
od daty urodziny przez imie rodziców rase wszystko wszystko! 😀
Ja też powoli zaczynam puchnąć,  bo moja córcia coraz lepiej radzi sobie z naszym humorzastym kucykiem.  O ile kiedyś trudno było jej utrzymac ją w kłusie to teraz pilnuja jazdy na śladzie i ostatnio nawet próbują trafiac na środek na koziołkach...

Brzezinka  😍 najslodsza para revolty 😀
brzezinka - przecudne!

Jasiek to w oryginale Legro, ur. 20.04.1994, także jest już pełnoletni 🙂 po Leandro hol, od Lopka m (po Lizon).
podobno coś tam sobie skakał. nogi ma strasznie zjechane - nakostniak na nakostniaku. poza tym stawy wyglądają nawet bez prześwietleń nieciekawie. tka. jest dominujący w stadzie. podobno w terenie ma tendencję do ponoszenia. tyle na razie wiem 😉 a dla nas jest "duży, ładny i brązowy"! ma trochę ponad 170cm. ciekawe, czy nada się na konia rodzinnego 👀
Met Można wiedzieć czy ten Legro to z okolic Kielc? Bo jeśli tak to chyba go kojarzę 🙂
NatHuragana, ae, dzięki 😉
Julie, dziękujemy! 😉 Generalnie spotkałam w tak zwanym między czasie różnych ludzi, dowiedziałam się, że lonża może być bieganiem na patencie na sznurku, lub też PRACĄ, niestety nie wszyscy rozróżniają to, ja spotkałam na swojej drodze ludzi którzy mnie nauczyli świadomie lonżować 😉

gunia92, nasze pierwsze spotkanie to chyba nawet 3 lata temu było 😉 + rok temu w RadzyminieAle lonżowanie mi sie nie podoba czambon,gumy,linki dla mnie wszystko co nie idzie od potylicy przez wedzidlo jest nie prawidlowe 🤔

Nie bardzo rozumiem tego. Generalnie według mnie każdy patent jest świetny, ale nie dla każdego konia. Pamir np nie toleruje chambonu - niektórzy tutaj zachwycali by się, bo idzie z głową bardzo nisko, ale na prostej szyi, na dyszlu, na gogu jest odrobinę lepiej, super sprawą są wypinacze pojedyncze u niego, ale też trójkątne - aczkolwiek wypięte trochę nie standardowo. Hitem jest to na czym obecnie chodzi - ta zielonka linka przez grzbiet.

Katharina, Generalnie ja u różnych Trenerów widziałam tak wypinane konie, można kupić w sklepie jeździeckim, niestety nie wiem jak to profi się nazywa (metoda uwiązowa chyba?). Generalnie jest to po prostu linka przez grzbiet, między nogi i do wędzidła. Jest to dość, eee, kontrowersyjne, bo jak koń nie schodzi z głową to robi sobie w buzi tarkę, ja z tym problemu nie mam, bo Pamir bardzo chętnie schodzi z głową w dół 😉 Świetna sprawa, ja wypinam do wędzidła, kiedyś też lonżowałam na kantarze sznurkowym i dopiętą do tego linką.

Nirv dzięki  😉 Pytam, bo jakieś 2 lata temu lonżowałam kobyłę na dwóch uwiązach do kantara ale nie stosowałam zapięcia do wędzidła :P Stąd moje zaciekawienie 🙂

edit: Nirv a czy przez lonżowanie na tym patencie czujesz jakieś zmiany na + pod siodłem? 🙂
patusia2896, zgadza się! możesz mi coś o nim poopowiadać? 🙂 jeśli nie chcesz w wątku, to może być na pw
Puchnę, bo dziś sobie porządnie pokłusowałam od 2,5 mies 🙂 i taka kaleka jak ja wysiedziała skok w bok i spłoszenie bez puślisk i strzemion w przymierzanym siodle  💃
aczkolwiek rozbolały mnie plecy i co ja teraz powiem rehabilitantom? 🤔
puchnę z mojej nowej miłości wykupionej od handlarza🙂!!!!!! 😍 😍 😅
konwalia ale Ci zazdroszczę! my leczymy nogę i na razie mogę tylko stępować 😕 a i tak głównie spacerujemy w ręku.. nie wiesz nawet jak chętnie bym pokłusowała! 🙄 a rehabilitantom powiedz że biegłaś na mega wyprzedaże w jeździeckim 😀
cataleya śliczny srokacz! 🙂 pokaż koniecznie więcej zdjęć
Puchnę już tak sobie od niedzieli, ponieważ wówczas ukończyliśmy z Orfikiem pierwszy jego cross ( w ramach BE100 tj odpowiednik naszego L WKKW) po 2 letniej przerwie i pierwszy raz na obczyźnie. Ujeżdżeniem i skokami to nie mam się czym chwalić 😉, natomiast cross jechało nam się super: na czysto, w nic nie wnikał, fajnie galopował i w ogóle poszło jak po sznurku 😀.
czeggra1 gratuluje powrotu!  😀
Puchnę przy okazji bo co raz lepiej dogaduję się z moją tymczasową "Pindą". Co do niektórych rzeczy w ogóle mamy inne zdanie, młoda ma czujkę przed nowymi miejscami, ale idzie do przodu. Będzie trochę roboty, ale już puchnę  😅

Tu przed jazdą zapoznawczą..
Ja też puchnę od niedzieli bo mój koń pierwszy raz pojechał na rajd i to z klaczami
a nie miałam do czynienia z takimi juz od dwoch lat 😉
Z okazji rocznicy popuchnę i ja 🙂 Cieszę się, że przez cztery lata udało nam się z Dzionkiem dojść od tego:

i tego:

Do tego:

I tego:

Po prostu mi koń wyładniał 🙂
Dzionka oj wyładniał i to bardzo. Super wygląda teraz, zresztą Ty też inaczej siedzisz 🙂
Dzionka ale Dzionek się zmienił 😀, na pierwszym zdjęciu wyglądał jak lama.
I ja popuchnę bo w piątek przejechaliśmy nasze pierwsze zawody totalnie bez stresu! 😅
Dzionka w porównaniu do początku to konia jest co najmniej ze dwa razy więcej i jaki obrazek piękny teraz prezentujecie wspólnie!  👍
Nie widzę fot "po" 🙁 Czy możesz je wrzucić na inny serwer, niż facebook?
Dzionka, rewelacja!

my z Kają obchodzimy dziesięciolecie 😍

z takiego szczylka...

wyrosła na potężną babę 😉

moja mała amazonka:

i pierwsza jazda na Legro po środowym gmeraniu Pani Doktor w zębach:

się musiałam pochwalić, bo mi tak fajnie 😡
Puchnę z dumy, bo jeszcze w zeszłym roku mój koń się zapierał i miał gdzieś moje działanie ciałem, a dzisiaj zdjęliśmy tranzelkę i jeździliśmy sobie bez niczego na łbie i w pysku. Galopowaliśmy, w galopie robiliśmy zmiany kierunków, krótkie zakręty, wolty, zatrzymania z galopu do stój, skoki (a raczej podskoki, bo do 60cm.), ciągi (udało nam się tylko w stępie, bo byłam tak szczęśliwa, że nie potrafiłam ustawić już prawidłowo ciała w kłusie).
Jestem tak strasznie szczęśliwa, że aż szok! Jutro jak będzie tak superowo to zabiorę jakiego fotografa i pocykamy fotki 🙂
domcia406, ChingisChan, Met, Lychee, dziękuję pięknie :kwiatek:

wistra, już podmieniłam, faktycznie zapomniałam że może nie wszyscy będą widzieć 🙂
Dzionka gratulacje! ogromna zmiana, ale w dużej mierze wynika to też z poprawy Twojego dosiadu 🙂 no i konio pięknie obrósł
Behemotowa moje kolejne marzenia, zgrać się ze swoim kopytnym na tyle, żeby móc jeździć zupełnie bez niczego 🙂 także masz z czego puchnąć! 🙂
Met,  oj Kaja to chyba Twoj dobry duszek 🙂 a młode pokolenie jakie wystrojone! pamietam jak to był taki naleśnik!

Dzionka,  widać, że teraz wspolna praca Wam przynosi satysfakcję! gratuluję niesamowitej zmiany!

a ja puchnę bo skonczyliśmy dziś ogrodzenia i jestem coraz bardziej dumna z mojego prywatnego kawałka końskiego świata 🙂

Ja popuchnę dzisiaj z dumy, bo z Kaszmirem przejechaliśmy dzisiaj nasz pierwszy parkur LL na zawodach. Uczymy się skakać od 10 miesięcy, a zawody to były nasze 5. Puchnę z dumy, że nie spanikował przy tych wszystkich dziwnych i strasznych rzeczach.
Kataira lat 4

Kataira lat 14

tez sobie popuchnę a co tam :-)

met amazonka i tak wygrywa w przedbiegach i zdecydowanie do twarzy jej w tym fiolecie  😀
Dzionka ty puchniesz z dumy a Dzionek też spuchł  🤣  👍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się