Forum konie »

Ogłowia

Słyszałam o kremie NIVEA  😀
aha, dzieki
Czy ktos widzial na zywo ten napiesnik Prestiga?? Duze sa te przeszycia ? Bardzo widoczne ? A moze ktos taki posiada i ma jakas fotke??
Koniczka a mogłabyś zdrdzić gdzie i za ile kupiłas wędzidło do tego munsztuka? Zwykłe wędzidło miałaś z tego co pamiętam 14,5 a ten komplet w jakim rozmiarze zakupiłaś?
Komplet też w rozmiarze 14,5. Wszystko kupione w Okserze, tylko wędzidełka nie ma wprowadzonego do sklepu, zamawiałam z katalogu Busse: http://www.busse-reitsport.de/downloads/kat_09/058-073_gebisse_sporen.pdf  numerek 9 na stronie 6, kosztowało 107zł.
ech jak duże znaczenie w ogłowiu ma odpowiednio dobrany rozmiar naczółka
męczyłam sie z za małym tylko dla tego ze nigdzie nie mogłam dostać w rozmiarze 44-45 cm w rozsądnej cenie
zakladanie ogłowia doprowadzało mnie do wściekłości
teraz mam dobrany idealnie i jest super - mała rzecz a jak cieszy - nawet nie wiecie jak bardzo 🙂😉
moje HKM'owskie wlasnie doszlo. pędze przymierzyć  😍
Czy ktoś z Was spotkał się z marką Villa Horse?
Szukam ogłowia do 250zł i moją uwage zwróciło to ogłowie: http://www.allegro.pl/item802937869_ekskluzywne_oglowie_villa_horse_elegance.html
Warto kupić? Czy może coś z innej firmy?
Byłabym wdzięczna za rade  :kwiatek:
Oglądałam te ogłowia na żywo, podobały mi się ich meksykańce. Niestety jakość wg mnie nie najlepsza, skóra była dość twarda, średnio wykończona. Nie zaryzykowałam.
Oo, oglądałam te Ville w sklepach, zgadzam się, że wykończenie zawodzi. Nachrapnik dosyć miękki, ale resztę nadrabiają krojem. Ale tu uwaga, ten model jest dość masywny - nachrapnik tak gruby i szeroki, że może zasłonić zgrabny nosek, a naczółek jest szyty zdecydowanie na wielkie czoło. To, co mi się podobało, to patent umożliwiający odpięcie skośnika tak, że nie zostaje po nim dzyndzel 🙂
Tak właśnie myślałam;/
Wszystko ładnie, pięknie na zdjęciach, a w praktyce już tak kolorowo nie jest.
Dzięki Lena, że odpisałaś🙂
No to teraz mam dylemat...
Cały wątek ma ponad 90 stron więc, aż tak na bieżąco nie jestem, czy ktoś mógłby mi polecić ogłowie do 250zł, nie musi być z wodzami, nachrapnik obojętny bo i tak w najbliższym czasie będę musiała kupić drugie ogłowie( jedno potrzebuje z meksykańskim, a drugie z kombinowanym, lub szwedzkim)
akluna moja koleżanka ma to ogłowie i całkiem, całkiem się prezentuje, nie jest jakieś koszmarnie twarde, ale kieffer to to nie jest  😁 wpadnij do mnie, może coś sobie wypatrzysz, a wiesz, że na jakąś zniżkę możesz liczyć "po znajomości" 😉
Galopada_ jak z jakością?
w porzadku, fajna miekka skora 🙂
dorobiłam się zdjęć trzeciego modela, więc przedstawiam ogłowie ursusowskie na 3 różnych koniach, naczółek mi nie pasuje od początku ale ciągle nie zmieniłam go hahaha chociaż 2 inne czekają
po 2 latach używania

po 3 latach używania

Koniczka: jakiego typu masz zapięcia na wodzach? klasyczne, tylko ze zapinane do wewnątrz, czy takie na 'haczyk' + końcówka przekładana przez szlufki ... kurcze nie wiem jak to opisać.
Ogłowie b. dobrze się prezentuje 🙂
Zapięcia na haczyk mam zrobione.
http://www.allegro.pl/item797419871_bizuteria_dla_twojego_konia_naczolek_ozdobny.html
jak dla mnie śmiechu warte - na pewno koń sie czuje komfortowo jak mu coś w czoło puka podczas jazdy
kpik, świetny jest ten motyw z białym kawałkiem podszycia na potylicy, właśnie to mnie najbardziej kusi jak patrze na Ursusowe ogłowia voltowiczów.

Mały off- co to za derka na ostatnim zdjęciu ? HKM ?
biały podszycie fakt- fajne, ale jakość tego ogłowia to po prostu  - wow

tak, to hkm
Pinesska-> tak chyba właśnie zrobie 😉
Koniczka dzięki za odpowiedź  :kwiatek:
zainspirowana tym zdjęciem:

i nadzieją, że wkrótce takiego z grubym, białym nachrapnikiem będę musiała poszukać, przegrzebałam parę pierwszych stron w poszukiwaniu podobnego. Chyba 99% to ogłowia Ursusowskie. Przyznajcie się dziewczyny, ile za nie dałyście?

Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi :kwiatek:

mój ursusik ma już chyba ponad dwa lata a nadal ma się świetnie i jestem z niego bardzo zadowolona

dla mnie to taka jakość że nawet nie chce mi się sukać nic lepszego. Bo i po co skoro Pan Marek uszyje wszystko wg indywidualnego projektu nawet//

Mam nadzieję, że właścicielka konia nie będzie mi miała za złe (foto moje):

Gniady b.o. 🙂 A ogłowie na 90% ursusowskie.

[quote author=T&N link=topic=39.msg10123#msg10123 date=1228216320]
btw, mamy takie o jakim mówisz 😉 co prawda 4 cm a nie 5,5 ale na małej główce Winka jest ok 🙂

[/quote]

ja mam ursusa i daw maga

skóra ursusa o wiele bardziej miękka, ale jakościowo nie odbiegają od siebie

jeśli chodzi o regulację czy też rozpinanie i zapinanie dawmaga to dla mnie to koszmar, mimo, ze dokładnie tak jak ursusowe moczone było w oleju.. w ursusie natomiast regulacja bezproblemowa, bo wszystko mega miękkie
Daw-Mag po kilku latach wygląda tak:

ursus po kilku latach

Maj preszysss  😀 doczekałam się i mam 😉 naczółek ciuteczkę mały, ale zmienię na łezkę a przy okazji dorobię podbijany na biało w Ursusie.

Strucelka, wszystko Ursusy, 350 z wodzami, 300 bez.
Burza :kwiatek:
trzeba zacząć zbierać 😜
Albo szukaj bo ciągle ktoś sprzedaje jakieś 😉
Strucelka, to i ja doloze swoje 3 grosiki  😀iabeł:
moj Ursus  🏇
To i ja!  😀iabeł:

W tym oglowie szczególnie mi sie podoba naczółek i podszycie białe na potylicy - bardzo oryginalne

Ursus w wersji meksykan, dla uzupełnienia kolekcji 🙂
jaoś do mnie białe podszycie nie przemawia ;/

Za to meksykaniec Leny jest boski 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się