Forum konie »

Ogłowia

Gdzie w sklepach internetowych można znalezc naczółki Solibel? Te pojedyńcze sztuki już obczaiłam,jest jakiś sklep z szerszym asortymentem? 😉
A to nasz nowy naczółek  😀

Oczywiście produkcji własnej, szyty w skórze ozdoba błyszczące diamenciki w złotej oprawie.
Zbliżenie wstawię jeszcze zaraz do końskiego DIY
Nasturcja-Renata te już widziałam.Pamiętam, że gdzieś był  sklep z większym wyborem z tej firmy, ale niestety gdzieś go wcieło  🤔
apropos firmy Solibel - czy widzieliście gdzieś ich gumowe wodze? Podobne do Daw-Mag silikonowych. Kiedyś można było je kupić w Palomino, ale nie ma sklepu, nie ma wodzy...
Ja też mam te wodze, właśnie z tego sklepu i bardzo je lubie. troszę sa już zmęczone życiem i chciałam je wymienić na nowe. szukałam ich w kilku sklepach i nic.
No właśnie. Są naczółki, tranzelki, wodze pomocnicze, a wodzy gumowych, jakich szukam brak 🙁
A wiecie gdzie można dostać wodze gumowe od środka, a na zewnątrz skórzane? Niestety porwałam takowe a nie pamiętam jaka to była firma...
Arwena, Daslo ma takie w ofercie.
Arwena - takie wodze dostaniesz na pewno w Mustangu w WAW. Firma USG, cena coś ok.130 pln.
http://sprzetjezdziecki.com/pl,product,267642,wodze,usg,skorzane,antyposlizgowe.html
właśnie o takie mi chodziło!!😀 dziękuje :kwiatek:
Jakby temu panu bylo w meksykancu??

zapewne do twarzy, jak kazdemu 😀
Tylko czy mu trzeba tego meksykańca?
a dlaczegóżby nie miałby go potrzebować? generalnie to meksykan zdaje sie delikatniejszym w dzialaniu nachrapnikiem niz zaciskowy+skosnik.
chyba ze źle zrozumialam twoja wypowiedz/sugestie.
No wlasnie o to mi chodzi. Potrzebujemy delikatnego nachrapnika. Najlepiej chodzi w samym zwyklym bez skosnika. Srednio toleruje zapiety skosnik chyba, ze ma pojedynczo lamane wedzidlo (jak na zdjeciu). Wedzidlo najlepiej pasuje mu podwojnie lamane, ale wtedy skosnik "psuje". Dlatego mysle nad zamiana na meksykanca (ze wzgledow troche estetycznych, bo w takim samym zwyklym mi sie jego glowa nie podoba).

a dlaczegóżby nie miałby go potrzebować? generalnie to meksykan zdaje sie delikatniejszym w dzialaniu nachrapnikiem niz zaciskowy+skosnik.
chyba ze źle zrozumialam twoja wypowiedz/sugestie.

Xle zrozumiałas. chodziło mi o zpaytanie dlaczego koniowi by bardziej odpowiadał zmiana na meksykańca.

Jeśli chodzi o delikatniejszosc to chyba hanower jrst najdelikatniejszy?

kto tak twierdzi i dlaczego??

edit
Xle zrozumiałas. chodziło mi o zpaytanie dlaczego koniowi by bardziej odpowiadał zmiana na meksykańca.
a dlaczego zmiana na delikatniejszy nachrapnik mialaby mu nie odpowiadać.
wiekszosc koni przestawiana z zaciskowego na meksykana reaguje pozytywnie.

A moze wrocimy do mojego pytania??
Pasuje mu estetycznie?? Jesli nie to zostane po prostu przy zwyklym bez skonika. Nie podoba mi sie, ale coz....
Klami - zmieniasz wyłącznie z powodów estetycznych - pozycz/wez na próbę ze sklepu i przymierz. jednym sie konie w meksykanach podobaja, innym nie. mnie np. wiekszosc koni w meksykanach sie nie podoba. no i co z tego?
szukasz lepszego nachrapnika "funkcjonalnie" - pozycz od kogos, pojezdzij i zdecyduj.

sorry, ale koslawe to pytanie...
[quote author=asds link=topic=39.msg317380#msg317380 date=1250451745]

kto tak twierdzi i dlaczego??

edit
a dlaczego zmiana na delikatniejszy nachrapnik mialaby mu nie odpowiadać.
wiekszosc koni przestawiana z zaciskowego na meksykana reaguje pozytywnie.

[/quote]

No ale na zdjeciu pierwszym co do którego była moja wypowiedź koń ma założony nachrapnik kombinowany, a nie na jak drugiej fotce zaciskowy? Bo my mówimy o zmianie z nachrapnika angielskiego?
Funkcjonalnie nie widze roznicy miedzy meksykanem a zwyklym bez skosnika.
Pytanie jest czysto estetyczne. Wiem, mam dziwne problemy.
Klami, a co masz za ogłowie na pierwszym zdjęciu które wstawiłaś, tym z zawodów? Wg mnie na pewno by mu by pasował ten meksykaniec bez kółeczek, a ten z kółeczkiem nie wiem, jakoś go nie widzę, chociaż on chyba ma dużą mordkę, więc mogło by być i ok. Moja konina wyglądała bardzo źle w meksykańcu, bo 'za dużo tego było na nim; ;]
Klami, no to mu zalóż, popatrz i zdecyduj. tobie ma sie podobać czy nam??

asds:
po 1: kto i dlaczego twierdzi, ze hanower jest najdelikatniejszy? napisałaś tak, to chyba wiesz dlaczego tak napisałaś - możesz odpowiedzieć??
po 2: umiesz mi wytłumaczyc czym rózni się nachrapnik kombinowany od zaciskowego?? bo moim zdaniem całkiem ci sie myla.
po 3: skad ci się wziął nachr. angielski teraz?
Albo jestem ślepa, albo Tenor nie ma aż tak wielkiej głowy. Raczej te nachrapniki mu ją powiększają. Wypowiedź subiektywna, bo jestem kret totalny.
po 1: kto i dlaczego twierdzi, ze hanower jest najdelikatniejszy? napisałaś tak, to chyba wiesz dlaczego tak napisałaś - możesz odpowiedzieć??

Nie napisałam ze śmiem twierdzi że hanower jest najdelikatniejszy, ale z tego co słyszałam od niektórych osób w relu i tego co wyczytałam na r-v zdaje mi się ze w odpowiednich rękach jest on CHYBA najdelikatniejszy w dizałaniu

po 2: umiesz mi wytłumaczyc czym rózni się nachrapnik kombinowany od zaciskowego?? bo moim zdaniem całkiem ci sie myla.
po 3: skad ci się wziął nachr. angielski teraz?

NAchrapnik zaciskowy to szwedzki, natomiast kombinowany to normalnie zpainany zwykły nachrapnik z skośnikiem inaczej też zwany angielskim .

Ot mój wywód.

Klami mi sie tam twój chłopak bardzo w tym kombinownaym nachrapniku podoba jeśli mowa o stronie wizualnej.
Klami co to za ogłowie które przedstawiasz w poście o 20;38? Bardzo fajnie wygląda szczególnie górą xD bo tam na dole takie jakieś zamieszanie i moje laickie oko nie ogarnia .
ok, asds, ciesze się, zatem ze to ustaliłysmy, że nie mamy o czym gadac.

Klami, szczerze - przymierz, popatrz, zrób pare zdjęc. obejrzyj i sama zdecyduj. to tobie ma sie podobac, skoro w uzyciu nie ma różnicy.
Klami co to za ogłowie które przedstawiasz w poście o 20;38? Bardzo fajnie wygląda szczególnie górą xD bo tam na dole takie jakieś zamieszanie i moje laickie oko nie ogarnia .

NA moje oko Shockenmole Paris któryś?
Kami wydaje mi się, że zdecydowanie będzie ładniej niż poprzedni nachrapnik bez skośnika. Też mam fazę jak Ty , że mi nie pasuje optycznie bez skośnika😉
Po zdjęciu skośnika od takiego nachrapnika/ lub zaciskowego, część pyskowa głowy konia wydaje się nieproporcjonalnie długa do reszty. Obejściem bez zmiany nachrapnika jest wydłużenie paska na policzku o ok 2 dziurki, tak by część na nosie leżała ciut niżej (ja nachrapnik głównie do ozdoby zakładam, więc mi wsio ryba jak to funkcjonalnie  ma się, po opuszczeniu go o 'jeden' palec niżej)- wtedy estetycznie dużo lepiej to wygląda. Część pyska optycznie się skraca, proporcje łowy poprawiają. A meksykan dla optyki jest jeszcze lepszą alternatywą

Edycja

Na mojej poprzedniej  fotce (tej z naczółkiem) własnie jest obniżona wersja nachrapnika. Dokładnie o 2 dziurki niżej, a proporcje głowy są o mega lepsze niż przy wcześniejszym zapinaniu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się