Forum konie »

Ogłowia

[quote author=amazonka89 link=topic=39.msg416406#msg416406 date=1261839018]
Jak tam się sprawują ogłowia z Hooks'a?
Jestem zakochana w tych:
http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300676&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC
http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300670&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC
http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300457&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

to drugie sprawuje się super 🙂 fotki wstawiałam parę stron wcześniej.
[/quote]

z podszyciem czy bez ? 🤬 :P
no własnie jestem po wielokrotnym macaniu i stwierdzam, że jest konstrukcji dośc płaskiej ale za to futerka jest dużo i jest wypasione 😀
Bombal, paluchy do dziś mnie bolą od szycia tej skóry 🙂
to naprawdę nie jest trudne wystarczy stary prosty naczółek i garść świecidełek z allegro

Prosty powiadasz.. A jak to zrobiłaś, że jest tak ślicznie wygięty?  😉
Naprawdę  👍
to ja chyba zaczne zbierac na oglowie Ursusowe :P

a czy ktos ma moze porownanie Ursus vs Daw-Mag ? co lepsze ? co taniej wychodzi ? :P
Taniej wychodzi p.Marek (o jakieś 20zł, ale jednak 😉 - mam na myśli ogłowie "sportowe" ze szwedem, rurki Daw-Maga są droższe o chyba 40zł), oba jakościowo bez najmniejszego zarzutu, jednakże jak się jest spoza Warszawy to trzeba zamawiać telefonicznie lub przez kogoś, bujać się z tym itp. Daw-Mag ma zasięg ogólnopolski a gotowe ogłowie można - jak się trafi - kupić od ręki. Z tego co wiem oba ogłowia można uszyć pod zamówienie (moje oba są szyte na wymiar).

Jeśli chodzi o skórę, estetykę wykończenia i detali czy trwałość oba u mnie dostają 10/10pkt, żadnego nie zamieniłabym na nic innego.  😜
mmm, a Pan Marek może wysłać ogłowie?

kurcze, po poście Sierry zastanawiam się - Dw Mag, czy Ursus?  🙇
wysyła,
kiedyś miałam daw-maga, nie wiem za ile było to ogłowie, ale jakością nie powalało, oglowie kupowałam prawie 7 lat temu więc może wiele się zmieniło, ja jednak stawiałabym na ursusa
osobiscie nie mialam Ursusa w rekach, Daw-Maga owszem. skora - niby miekka, ale szczerze to mnie szczegolnie nie zachwycila... Od strony konia ma taka fakture ze widac, ze nie bedzie chlonac oleju do skory. a ja takiej skory nie lubie :P

mnie interesuje oglowie ze zwyklym angielskim nachrapnikiem, bez wodzy i szczegolnego "wydziwiania" 🙂 chcialabym proste a porzane oglowie, ewentualnie z przeszyciem biala nicia i naczolkiem V  😜
powtorze pytanie: czy p.Marek robi przeszycia ?

tez nie jestem z Wa-wy wiec musialabym przez kogos zamawiac i wysylac 😉
dlaczego przez kogoś? nie możesz normalnie -telefonicznie?
a co do przeszyć to-numer jest na 1 stronie  🤣
Angeel, mogę Ci dac swoje do pomacania 😉 warantuję, ze nie będziesz chciała Dawmaga 😉 ja mam jedno i drugie . oba sporo przeżyły. dla mnie Ursus bezwzględnie lepszy od Daw Mag
ja dzisiaj lub jutro dzwonie... chociaż, w sumie mi się nie śpieszy jakoś bardzo (mimo, że nie mam ogłowia ŻADNEGO 😁 ), bo wyjeżdzam po sylwestrze. i będzie mi potrzebne za jakieś 3 tyg najprędzej...

🏇

mam dylemat - jaki naczółek? opadający z kuleczkami, V z kuleczkami czy jaki? nie chcę prostego, chyba.
ja bym brała lekko opadający z kuleczkimi
Bombal, wymodelowałam mokry i wysuszyłam 🙂
zamawiałam Limerick'a dla voltowiczki - bardzo fajne ogłowie i porządna skóra, wyglądało naprawdę bardzo ładnie 🙂 mam nadzieję niedługo pokaże nam coś na modelu 🙂
aaaaa ! Moje ogłowie munsztukowe jest za małe.
Rymarz powinnien powiększyć o 1 - 2 cm ?
http://www.barefoot-saddle.de/shop/Kopfstueck/Zuegel/Contour-2-in-1-Zaum-gebisslos-oder-mit-Gebiss.html
a co powiecie na to oglowie? jezeli ktos nie zna niemieckiego, moge chetnie przetlumaczyc opis. mialam praktycznie wszystko co tylko skorzane dla Smoka wlasnie tej firmy, rewelacja. to oglowie  zostalo opatentowane, tzn ksztal, wszedzie gdzie tylko sie da jest mieciutko podszyte. nie ma zadnych zdobien, ale samo w sobie moim zdaniem jest piekne. i trzeba zwrocic uwage na niby normalna a zarazem nietypowa forme. ja uwielbiam to oglowie. mieciutenkie , sliczne i funkcjonalne. co ciekawe, mozna uzywac do jazdy bezwedidlowej jak tradycyjnej.
http://www.allegro.pl/item860662129_oglowie_ze_szwedzkim_nachrapnikiem.html

co o tym myślicie?

dotykał ktoś? jaka skóra? jakie wykonanie?

na zdjęciach wygląda nieźle.
właśnie przeglądam stronę hooks'a  i zastanawiam się czy dobrze przeliczam cenę.... czy tam cena podana jest w koronach szwedzkich ??
jak tak to to ogłowie http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300676&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC
na nasze będzie kosztować coś koło 300 zł
a i właśnie czy ktoś już stamtąd zamawiał?? jak jest z przesyłka??
ganja, tak, wszystko dobrze liczysz 🙂
zajrzyj do wątku "jak zamawiac z HOOKS do Polski", tam jest wszystko ładnie wytłumaczone! 🙂
Dzisiaj sobie sprawiłam ogłowie PASSIER Leo  🤔wirek:

Tylko te lustereczka w naczółku  🙄 Chetnie się wymienie z kimś na zwykły naczółek Passiera  :kwiatek:

Muszę jeszcze przymierzyć na koniu czy nie będzie za duże.

Ktoś wie jak rozmiarówka Passiera wypada?
Muszę sobie sprawić wodze. Jakie polecacie? Mam zwykłe parciane ze stoperami, takie jakie są standardowo przy kiefferowskich ogłowiach, ale jakoś mi tak nie leżą do końca.
Ale nie wiem jakie kupić  👀
Poki nie leza Ci w lapce? dla mnie kiefferki sa jakies..za waskie?
ostatnio ogladalam stubbeny ( zwykle parcianki)- sa lekko szersze i no idealnie w reku leza.
polecam bardzo,bardzo kauczukowe stubbeny! kauczukowe a nie normalnie gumowe,co prawda kosztują coś około 300 zł,ale genialnie leżą w ręce i nawet bez rękawiczek nie uciekają z łap...na co dzień mam parciane ze stoperami stubbeny,ale te kauczukowe to mój hit!
Ja używam parciane STUBBENA i są fantastyczne. Nie długo przetestuje parciane Passiera które są wiekszę i bardziej miękkie..ktoś próbował?
To ja się pochwalę jednym z "hooksowych" ogłowi. Jest to model Claridge House® Galway. Skóra przyzwoita, elastyczna, szycia starannie, bardzo ładnie wykończone, przyjazne dla konia miękkie podszycia. Mankament - nieco różni się od tego w katalogu - inne sprzączki oraz (nad czym najbardziej ubolewam) inny naczółek (bez poszerzenia w środkowej części). Mimo wszystko polecam.

Tutaj kilka szybkich zdjęć (ogłowie musi się jeszcze ułożyć, dopasować)

Podobne hafty do Prestige.

Nie lubie takie sprzączki  🙄

Ile kosztowało?
Samo ogłowie kosztowało (w przeliczeniu na PLN) 160zł - oczywiście do tego dochodzą koszta przesyłki, dlatego lepiej zamawiać grupowo.
Sprzączki...hmmm, nie są takie złe - widziałam gorsze  😉
[quote author=Karla🙂 link=topic=39.msg422962#msg422962 date=1262357971]
Poki nie leza Ci w lapce? dla mnie kiefferki sa jakies..za waskie? [/quote]
no one są właśnie takie wąskie a te stopery takie szerokie. Jakoś tak uwierają mnie bez sensu.
[quote author=Ktoś link=topic=39.msg422964#msg422964 date=1262358112]
polecam bardzo,bardzo kauczukowe stubbeny! kauczukowe a nie normalnie gumowe,co prawda kosztują coś około 300 zł,ale genialnie leżą w ręce i nawet bez rękawiczek nie uciekają z łap...na co dzień mam parciane ze stoperami stubbeny,ale te kauczukowe to mój hit!
[/quote]
Gdzie je można nabyć? Zaraz sobie poszukam, ale jak masz stronę, to poproszę  :kwiatek:
Bez obrazy dziewczyny, ale te ogłowia Hooksa to dużo lepiej w katalogu wyglądają, za każdym razem jestem ciekawa i.. no jakoś średnio wypadają te ogłowia wizualnie. Ale fajnie,  że u królik, są schowane sprzączki, elegancko to wygląda.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się