Forum konie »

Ogłowia

Od Caro, jakoś tak przypadkiem je dorwałam i szok.

to pewnie były HKM 😉

ja jezdze z parcianymi kieffera. byly w komplecie z ogłowiem, uzylam ich namówiona przez kolezanke, ze nie pożałuje (chcialam wpiąć skórzane wodze ze starego oglowia). nie pozalowalam 🙂 sa rewelacyjne. i sprzedalam skorzane :P
mam pytanie do tych bardziej zorientowanych, szukam ogłowia wraz z wodzami do 100 - 120zł, jaką firmę polecacie?
gdyby miał ktoś do sprzedania nawet używane w dobrym stanie to chętnie kupię, rozmiar full.
Łoś po prawie 5 latach ciurania Wembley'a doczekał się nowego ogłowia - Cheval

zdjęcie jakieś zniekształcające

Tylko zadziwił mnie nachrapnik - to jest rozmiar extra full, a ledwo daje się zapiąć. Teklan ma duży obwód pyska, ale bez przesady...
może spróbuj zapiąć go troszkę niżej  😉
maleństwo, moj Cheval tez nie dopinal sie w nachrapniku na siwym . i z tego co pamietam to jeszcze ktos pisal ze cos z obwodem nachrapnika nie tak
ktoś tam wyżej pytał o ogłowia USG - aktualnie używam - nie wiem jaki to model - bez kryształków, za to z takim połyskującym srebrnym paskiem ... skóra jest rewelacyjna,. naprawde fajne ogłowie.

mogę sie zapisać do klubu bling-bling?  😡 🤣 💃

[quote author=maleństwo link=topic=39.msg124511#msg124511 date=1229702292]
Łoś po prawie 5 latach ciurania Wembley'a doczekał się nowego ogłowia - Cheval

zdjęcie jakieś zniekształcające

Tylko zadziwił mnie nachrapnik - to jest rozmiar extra full, a ledwo daje się zapiąć. Teklan ma duży obwód pyska, ale bez przesady...
[/quote]

To ja moge polecic oglowia i nachrapniki Dobberta. Mam ich fulla i o ile z trwoga patrzyłam na dopasowanie  nachrapnika( o tym ze wszyscy naookoło w stajni gadali ze za mały bedzie) to o dziwota mam aż dwie dziurki luzu nawet!

Fotka kiepska z regulowania  ogłowia na pierwszej przymairce , ale cos je widac .

KOmpletne fotki z skośnikiem  jutro wieczorem wrzuce 🙂

W końcu prawdziwy FULL się znalazł :P
Ja mam takie:
Euroriding (naczółek USG):

Polecam, jest nie do zajechania. Codziennie całe oblewane wodą, nie suszone żyje i ma się doskonale:-)
Schockemohle:

Także polecam, lekkie, łatwe w pielęgnacji, fajne skóra, ładne, ale chyba bardziej delikatne. Zreszto nie wiem, bo od roku go nie używam:-)
Mam jeszcze Daslo i Stubbena, ale nie mam zdjęć narazie. Tak czy siak oba polecam.
sznurkens  as you wish 😉

Szafirowa dosc skomplikowanie to wyglada ..istny Hi-Tech jak dla mnie  😲
Maleństwo ja na swoim Chevalu mogłam zapomnieć o zapięciu nachrapnika, nawet się paski nie stykały 🤣
a my dołączamy sie równoczesnie do dwóch akcji: "bądź widoczny na drodze" oraz "wynalazki i inne zdobycze myśli technicznej" 🙂

szafirowa wygląda fajnie, tylko wędzidło za "fancy" do tego wszystkiego!
da sie prosic by je wypiac i obfotografowac mi jeszcze raz siwego?
Caro fajny naczólek!
A ja nie mam do czego bling bling poczepiac
bombki do sznurków chyba zaczepie 💃
Szafirowa, wygląda naprawdę ciekawie.
Mam do ciebie pytanie: zakładając opcję bezwędzidłową (jazda czy lonża, cokolwiek), jak układa się pasek policzkowo-nachrapnikowy w pierwszym zgięciu (tam, gdzie jest zaczep paska do wędzidła)? Nie prostuje się przy mocniejszym nacisku wodzy/lonży? Ma podszycie albo jakieś wzmocneinie pilnujące, żeby wciąż pod tym samym kątem przechodził w nachrapnik?

Caroline, mrau! Masz jakieś foto tego naczółka z bliska?

Chyba naciągnę męża jako fotografa i jutro zrobimy Kulesławowi fotosesję naczółkową (nasz naczółek "bogdan_hand_made" jeszcze premiery na volcie/re-volcie nie miał  😎 )
My mamy Kieffera, model Ergonomic.

Plusy:
-podszyty miękki pasek potyliczny
-ścięte końcówki wszystkich pasków, dzięki czemu świetnie wślizgują się w szlufki
-skóra miękka i wygląda na trwałą
Minusy:
-skóra na powierzchni ma jakby wgłębienia, kropki. Sprawia to sztuczne, lekko "plastikowe"wrażenie
-po kilku tygodnich użytkowania starły się ze szluwek napisy Kieffer
-brzegi wszystkich pasków są lakierowane, co miało dać chyba efekt taki, by całe ogłowie ze wszech stron było idealnie czarne. Pomysł może i dobry, ale niestety lakier jest popękany i wcale nie wygląda to ładnie

Ogólnie- uważam, że przepłaciłam.

A tu fota już z wymienionym naczółkiem. Słabo widać, ale mamy imię konia ze srebrnych literek z kryształkami. ( u mnie na "wsi"- robi ogromne wrażenie) Kryształki po roku intesywnego użytkowania są wszystkie !! Nic nie wypadło ! I robią mocne bling-bling.  😀

bombki do sznurków chyba zaczepie 💃

to byłoby COŚ  🤣
jestem ZA i juz czekam na foty 🙂
BTW a nie da sie takie delikatnego łańcuszka ze świecidełkami domontować w formie naczółka do halterka? dobra, wiem, że bluźnie  👀 ale musiałam zapytać  😁

Minusy:
-skóra na powierzchni ma jakby wgłębienia, kropki. Sprawia to sztuczne, lekko "plastikowe"wrażenie
-po kilku tygodnich użytkowania starły się ze szluwek napisy Kieffer
-brzegi wszystkich pasków są lakierowane, co miało dać chyba efekt taki, by całe ogłowie ze wszech stron było idealnie czarne. Pomysł może i dobry, ale niestety lakier jest popękany i wcale nie wygląda to ładnie

hmmm... no wlasnie - ja tez mam Kieffera Ergonomic (akurat II - bo ze szwedzkim nachrapnikiem, ale model ten sam 😉), ale moje oglowie zadnego z powyzszych minusow nie ma. Juz kiedys o tym pisalam - swiezo kupione oglowie od razu zalozylam koniowi na glowe, pierwsze smarowanie wypadlo jakos po 2-3 miesiacach. A oglowie ciagle wyglada doskonale - szlufki nadal "firmowe" z wyraznym wytloczeniem Kieffer, lakier na koncowkach paskow nie popekal, po prostu oglowie nadal wyglada doskonale.

Szafirowa, wygląda naprawdę ciekawie.
Mam do ciebie pytanie: zakładając opcję bezwędzidłową (jazda czy lonża, cokolwiek), jak układa się pasek policzkowo-nachrapnikowy w pierwszym zgięciu (tam, gdzie jest zaczep paska do wędzidła)? Nie prostuje się przy mocniejszym nacisku wodzy/lonży? Ma podszycie albo jakieś wzmocneinie pilnujące, żeby wciąż pod tym samym kątem przechodził w nachrapnik?

ja nie szafirowa 😉 ale moja znajoma od kilku miesiecy uzywa tego oglowia - te paski sa tak uszyte, ze zawsze zachowuja ksztalt i wygiecie 🙂

tak to u niej wygladalo - juz po jakims tam czasie uzytkowania:

sznurka - po wypieciu wedzidla to oglowie wyglada tak samo, tylko bez wedzidla 😉 (w sensie - uklada sie dokladnie tak samo, na jedno by wyszlo jakby teraz w PS wymazac wedzidlo 😉)

Caroline, mrau! Masz jakieś foto tego naczółka z bliska?
fotek samego naczółka chyba nie. mam jeszcze fotki wycinane z wiekszych zdjec:

sznurka, Alvika, mój naczółek to moja własna produkcja 🙂 tj. ja dokonalam połączenia opadajacego naczolka z bransoletką-błyskotką 😀
i uwielbiam go  😍
Powtórzę się, caroline, i podsumuję krótko: MRAU
Gratuluję!
okazało się, że i my mamy Kieffer Ergonomic model Sophia III. Tomasz błądził dziś po necie i doszedł do wniosku, że jest tak pedalskie, że na pewno mi się spodoba.

Mam nadzieję, że opinie o nim są dobre.

Ku jeszcze większemu zaskoczeniu kupił je od zen.
http://www.allegro.pl/item506474238_oglowie_kieffer_full.html
Dzisiaj usłyszałam ciekawą teorię, że konie w szwedach chodzą spięte i nie da się ich rozluźnić. Ile w tym racji?  😲
fin- eee  🤔 moj koń nosi szweda i chodzi tak samo jak w zwykłym. wiadomo ze jak sie zaciśnie na chama to koń będzie chodził spięty nawrt w zwykłym ;]
To zależy od jazdy, konia i tego JAK się szweda zapina.
Można zaciągnąć i zatrzasnąć paszczę na amen, ale też można zaoferować paszczy komfort.
też tak myślałam, ale osoba ta twierdziła że to zawsze tak jest... nie ma zebrania w szwedzie  🤔wirek:

caroline masz swojego ergonomica ze szwedem na koniu?
to i ja za waszym pozwoleniem może wstąpie do zacnego grona bling-bling'ów?   😜
śmiem nawet twierdzic,że w poprzednim wcieleniu sroką byłam...  😁  😉

Żywcu lansuje się w tym oto ogłowiu Kieffer'a:

a w ramach gwiazdkowego prezentu zamówiłam sobie ten oto naczółek  😀iabeł: :

fin- od kogo ty taką teorię usłyszałaś  😲 a rozluźnienie nie zależy tylko od pyska prawda?
od krewnej pewnego podobno super trenera. co prawda jak go widziałam w akcji dzisiaj to się załamałam, no ale...
Powtórzę się, caroline, i podsumuję krótko: MRAU
Gratuluję!

dzieki  😀

caroline masz swojego ergonomica ze szwedem na koniu?
tak:

(naczolek nie od kompletu 😉)
BTW - mam to oglowie juz rok - i moim zdaniem nadal wyglada jak nowe 🙂

a tak wyglada ten nachrapnik u nowych wlascicieli:

też tak myślałam, ale osoba ta twierdziła że to zawsze tak jest... nie ma zebrania w szwedzie  🤔wirek:
ujme to krotko: szkoda czasu na dyskusje o takich pierdoletach.
jeśli konie miałyby mieć problem z rozluźnieniem przy nachrapniku szwedzkim, to po co niemal wszystkie firmy produkowałyby ogłowia munsztukowe z takim właśnie nachrapnikiem?  Wręcz na dzień dzisiejszy, chyba ciężko byłoby znaleźć ogłowie munsztukowe z innym nachrapnikiem niż szwed.. to co, konie chodzące gp nie potrafią się rozluźnić?

powtórzę za caroline, szkoda czasu na taką dyskusję
i na takich "trenerów"
USG ze szwedem:

Schockemöhle ( do akcji "blink blink"😉:
I jeszcze jedno ujęcie szokomola blink-blink 😉
Alvika, mamy to samo oglowie czy mi sie tylko wydaje??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się