Forum konie »

Nadawanie imienia

Victoria' Secret może? 😉
Pilnie potrzebuje jakiś ładny przedrostek do imienia Grace na literę A . Już są dwa typy : All my Grace i Amazing Grace. Czekam na kreatywne pomysły  😉
Age of grace ( wiek  wdzięku w sensie epoka)  😉
Na E jeszcze może być:
Esperanza
Espaniola
Eternal Flame
Enya
Everything Is Flowing

Espania  😍
Odkopuję.

Co w przypadku, jesli matka jest nieznana? Chodzi o to, że jest niewpisana do paszportu. Moja kobylka ma imie na L - tak samo jak jej ojciec.  I teraz zastanawiam sie, czy matka tez musiala miec imie na L, czy tez jakies przepisy mowia, ze w takiej sytuacji nadaje sie imie po pierwszej literze ojca?
W takiej sytuacji imię musi zaczynać sie na tę samą literę co imię ojca (teoretycznie przynajmniej 😉)
super - bardzo Ci dziekuje. Tak wlasnie (niestety) przypuszczalam:/
ja jestem jak najbardziej za  łączeniem imienia matki z imieniem ojca np. ojciec Fin Wal , matka Alabama =Fin Alabama.mozna zaczerpnąć z dalszych imion z rodowodu jesli z kombinacji matka -ojciec nic ciekawego nie wychodzi (co do imion koni które napisałam to sa to konie które znam z widzenia)
Wiecie, wieki temu było tak, że jeśli koń był z hodowli państwowej, to imię miał po matce, a jeśli z "terenu" to po ojcu, prawdopodobnie dlatego, że matek NN było mnóstwo.
Chyba nie takie wieki temu nawet.

Wydaje mi się, że część hodowców koni sp, nadaje teraz coraz częściej imię na pierwszą literę ojca, nie bardzo rozumiem po co robic bałagan, wszystko ma być jak w Niemczech czy co  😵
Oto i cała hodowla polskiego "szport horsa"  😁
potrzebuje, niezbyt pilnie imona na K
kobyłka źrebi się na poczatku marca, ale już się rozglądam za imieniem
szukam najlepiej obcojęzycznych:francuskich, angielskich, niemieckich ...

O fajny temat 😀
Potrzebuję propozycji imienia dla klaczki na "S" lub "Sz", ma pół roku a nie ma jeszcze imienia...
Mogą (ale nie muszą) być obcojęzyczne, dwuczłonowe itp
zastanawiam sie tylko czy dac na K czy na P, bo w sumie teraz jest tak, który rodzic ma lepszy rodowód

Drzewo genealogiczne matki: Kalina po Almanzor L(Accord II i Aida po Argentinusie) i Kathrina(po Empik i Katorga)
(pełne:http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-87805.html)\

Drzewo genealogicze ojca: Pasquinel po Pablo van Berkenbroeck(Pit I po Pilocie i Garbe) i Quitana (po Landetto po Landgraf I i Revue)
(pełne:http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-14830.html)
PASZKALIN  😀

hehe 😀
choć jednak myślę o bardziej.. dumnym(?)
EL PASZKALIN  🤣
.

no prawie

😀
Kashquai. 😁
mała mi takie które mi się podobają, może tobie któreś przypadnie do gustu  
-Kanon
-Karmin
-Kaskada
-Kasztelan
Te dwa mi się podobają najbardziej jeśli chodzi o klacz
-Kastoria
-Kalwaria

A poza tym jak już zobaczysz źrebaka to może imię samo przyjdzie 😉? Taki spontan 🙂
(mi się podoba Katastrofa, ale nijak to szlachetnie nie brzmi :lol🙂
ps. Jeśli miałabym kucyka (małego, śmiesznego, jakiegoś takiego innego, specyficznego) na K to dałabym mu na imię... Kleks  😂

Na P:
Porcela-łac.burza
Potis-łac. potężny
Pursat
to jest super!
helcia-kalwaria jest fajne 😀
masz racje , samo przyjdzie
Ja swojego srokacza nazwałam Holy Emperor, mamusia Husaria😀
Mnie się bardzo podobają połączenia imienia ojca matki z imieniem ojca źrebaka.
Dajmy na to: Matka jest po Cassini'm, a ojciec to powiedzmy Quintender.
I wychodzi nam Quinssini lub też Cassender 🙂
Bardzo dużo fajnych imion można tak wymyśleć, a i już to połączenie zaczyna być modne, na międzynarodowych zawodach zaczyna się spotykać takie imiona.

Edit:
Nawet w pzj znalazłam przykład:
Quaide Cassin  Cassini I hol./Capitol I hol.  Nur Die hol./Quidam De Ravel hol.
A dla mnie ładne imiona to Rumianek, Nawrot, Czajka, Nuta. Ładne proste, polskie, fajnie brzmiące.
Dla odmiany trzęsię mnie jak słyszę właśnie takie cudaki jak klaus, napisała.
Ale de gustibus non est disputandum 😉
Burza, a myslalam ze jestem jedyna 😀
ok, bywaja ladne imiona zagramaniczne... ale jak widze na tabliczce jakiestam Sweet Honey Baby i przy imieniu WLKP no to... jakos mi sie gryzie. a przeciez mamy tyle ladnych polskich imion dla koni... chocby taki Czardasz (i tu bez wazeliny - bo naprawde to imie mi sie strasznie podoba  💘 )
kujka, jedyne ładne zagramaniczne, które uwielbiam to Sandrolino 🙂 to imię aż wiruje 🙂

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o ogierze Rumianek to wymiękłam 🙂 do dzisiaj jestem zachwycona 🙂
Pamiętam, że przeglądałam zdaje się KP z lat 90tych i co koń to ciekawsze imię, żadne nie było zagraniczne. Koń z Żabna- Jasny Poranek- od razu się uśmiecham 🙂
Koń ma imię: Gallant. Fajne, ale nie wyobrażam sobie jak go wołać  🤔wirek: Gallancie?  🤔wirek:
Potrzebuję wymyślić nick. Chętnie na G, albo żeby jakoś kojarzyło się z imieniem. Jedyne co mi trochę przypasowało to Gepard (sylwetka, ruchy, charakter), ale też ze zdrobnieniem kiepsko  😕 I nie chciałabym zapeszać: Palant, Gapcio - odpadają  😀
halo -rozumiem emocje nazywania po swojemu własnego konia,ale nie ma co się napinać...najlepsze ksywki tworzą się same i po prostu stają się oczywistością 😉

gdy przyjechała Victoria,przez krótki czas była Beckhamową,ale teraz jest po prostu Wiktorynką....Olimpia jest po prostu Rudą Żmiją (nazwana tak przez pewną ujeżdżeniową trenerkę),a imienia Integro nikt nie mógł nie wiedzieć czemu zapamiętać,więc przez długi czas był Indoktro vel. Inferno...

ksywka dla Twojego konia stworzy się sama,szybciej niż Ci się wydaje :-)

mnie nadal bawi historia ustawienia w boksach na pewnych zawodyach koni A.Społowicza - Hazard Jaki Jesteś Bądź co Bądź Nocny Pan 🏇
A dla mnie ładne imiona to Rumianek, Nawrot, Czajka, Nuta. Ładne proste, polskie, fajnie brzmiące.
Dla odmiany trzęsię mnie jak słyszę właśnie takie cudaki jak klaus, napisała.
Ale de gustibus non est disputandum 😉

Ja też lubię imiona polskie, a najbardziej takie, które można przedstawić graficznie. Moje oba konie mają na boksach imiona w postaci obrazków i kto nie przyjdzie, wpada w zachwyt. Dodatkowo można wyprodukowac naszywki na derki czy czapraki. A osoby utalentowane mogą takie graficznie imię wygolić na koniu. Same zalety.

Rumianek jest po prosty przepiękny.  Z imion cudacznych najgorsze jakie spotkałam to Rewira i Retora. Mam wrażenie, że ten, kto je wynyślił, chyba ne za bardzo lubił konie. 

Halo, a co powiesz na Golasa?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się