Dlaczego musi być po angielsku? Czy koń mieszka w Anglii?
Strasznie mnie wkurza to, że w Polsce ludzie niechętnie nazywają swoje konie po polsku. Mamy tyle pięknych polskich imion, słów, a ludzie chcą wołać swoje konie w jakiejś zagranicznej paplaninie 🙁
Właśnie tak się domyślałam, dlatego się Ciebie zapytałam 😉
Co nie zmienia faktu, że wkurza mnie, jak Polacy unikają polskich imion dla koni. Sama przyznaj, nie opadałyby Ci ręce, jeżeli jakaś dziewusia nazywa mieszankę NN - zimniok "Sleeping Beauty's Amazing Dream" 😁
ja osobiście nie mam nic przeciwko polskim nazwom, oczywiście nie mówię tu o imionach w stylu Baśka, Lala czy Dukat, ale jakieś mniej używane słowa są czasami bardzo ciekawe...
Ooo, imiona Baśka, czy Kaśka też mi się wydają "przejedzone", ale i tak wolę je dużo bardziej niż zagraniczne imiona, czy też (normalnie hit) imiona z będami, np "Baterflay", "Dilayla", "Biuty". Normalnie szlag mnie na takie coś trafia, dostaję białej gorączki.
Żeby nie było OT, daję Ci kilka pomysłów na imię dla kobyłki: Pageant Queen Painful/Painless Love Painted Red Painted Lady (takie imię motyla o rudawym kolorze) Palace Revolution Palette Pallas Athena Pally Palmer Palmyra Palsy Pandora Panic (może być + Scream, Fear, Attac itd) Pansy Pardon Me Pearl Password Parental Control Patina Peacemaker Pebble Penny Ante Perfect Princess of Persia Petite
Dlaczego musi być po angielsku? Czy koń mieszka w Anglii?
Strasznie mnie wkurza to, że w Polsce ludzie niechętnie nazywają swoje konie po polsku. Mamy tyle pięknych polskich imion, słów, a ludzie chcą wołać swoje konie w jakiejś zagranicznej paplaninie 🙁
Wiem, że odgrzebuję zakurzony temat. Tak, jest wiele ładnych słów, które mogłyby być imionami dla koni tylko dlaczego większość nosi imię jakby ludzie nimi je karali ?! A wiesz.. zagramaniczne to brzmi jakby koń był "czempionem" 😉
[quote author=ikarina link=topic=3864.msg712923#msg712923 date=1285050457] Dlaczego musi być po angielsku? Czy koń mieszka w Anglii?
Wiem, że odgrzebuję zakurzony temat. Tak, jest wiele ładnych słów, które mogłyby być imionami dla koni tylko dlaczego większość nosi imię jakby ludzie nimi je karali ?! A wiesz.. zagramaniczne to brzmi jakby koń był "czempionem" 😉 [/quote]
niektórzy również przez to nadawanie imion koniom "nie polskich" uważają że szpanują innym językiem, a niektórzy że ładniej brzmi; ]
Przeszukałam cały wątek i jest tylko parę imion na C ma ktoś może jakieś pomysły na imię ,źrebak będzie wkrótce ,więc imię dla klaczki albo ogierka :kwiatek: