Po pięciu latach od wprowadzenia w Polsce obowiązku zaopatrywania koni w paszporty doczekaliśmy się wreszcie wspólnego paszportu Polskiego Związku Hodowców Koni i Polskiego Związku Jeździeckiego. Konie ras, dla których księgi i rejestr prowadzi PZHK, identyfikowane od 1 stycznia 2009 r., otrzymają nowy paszport, który będzie honorowany w momencie rejestracji konia w Polskim Związku Jeździeckim i Międzynarodowej Federacji Jeździeckiej (FEI). Wyjątkiem są konie rasy polski koń zimnokrwisty, dla których obowiązuje dotychczasowy paszport PZHK. Tym samym skończą się problemy właścicieli koni, którzy aktualnie muszą posiadać dwa paszporty - urzędowy/hodowlany, wystawiany przez PZHK i sportowy wystawiany przez PZJ. (08-12-2008) http://www.pzhk.pl/art.php?id=aktualnosci.htm Nareszcie.
No nie wiem czy się rzucą - z cytatu wynika, że nowy paszport dostaną tylko konie identyfikowane w 2009 i następnych. Te co już mają paszport raczej będą miały stary.
Tym samym skończą się problemy właścicieli koni, którzy aktualnie muszą posiadać dwa paszporty - urzędowy/hodowlany, wystawiany przez PZHK i sportowy wystawiany przez PZJ. no to nic nie rozumiem...
Szkoda tylko, że "paszportyzacja" folblutów nadal pozostanie państwem w państwie...
No właśnie, a jak będzie wyglądać kwestia folblutów. Rejestrowane również w PZJ będą posiadały 2 paszporty ? Folblucie paszporty nie są wydawane przez PZHK tylko przez Jockey Club - stąd też moje pytanie. Zagubiłam się chyba w tym wszystkim 😕.
w końcu! Ciekawa jestem jak ten wspólny paszport będzie wyglądał.... I czy jak mam tylko hodowlany, a w następnym sezonie będę chciała wyrobić PZJ to dostanę 2w1 czy osobny PZJ z racji, że hodowlany już mój koń ma....
Nikt nie będzie wymieniał starych paszportów na nowe. Wizualnie nie będą sie one znacznie różniły, jedynie kolejnością opisywanych nóg i dodatkowymi kartkami dla potrzeb PZJ i tyle.