Forum konie »

problem z żywieniem

Tydzień temu zakupiłam młodego konia w Niemczech i mam dość dziwny problem. Nakreślę po krotce sytuacje, koń całe życie był karmiony owsem gniecionym oraz jakimiś granulkami, dostawał jeść dwa razy dziennie. U nas karmi się całym owsem i 3 razy dziennie. Koń odkąd przyjechał do mnie nie je obiadu. Kolacje i śniadanie zjada normalnie, natomiast obiad zostawia w żłobie. Nie ukrywam, ze wolałabym żeby jadł 3 razy dziennie. Porcje jakie dostaje na śniadanie i kolacje, więc wątpię żeby był tak najedzony żeby nie zjeść obiadu. Próbowałam skusić go meszem w porze obiadowej,  i odszedł od żłobu.
Czy możliwe że z czasem przyzwyczai sie do obiadu, czy można jakoś go zachęcić zęby zaczai jeść?
może jeszcze się nie 'przestawił' na nowy tryb żywienia? innego pomysłu nie mam
Dodaj mu do tego owsa coś co lubi i je zawsze i wszędzie i o każdej porze, aż się przyzwyczai do jedzenia obiadu.

Skoro wcześniej dostawał granulat, to może właśnie z jakimś granulatem strasznie smakowitym spróbuj, aż się nauczy, że obiad się je.

Może nie jest fanem owsa i te 2 razy dziennie to dla niego już limit wyczerpany. Spróbuj co innego mu na ten obiad dawać.
W tym rzecz, że właśnie próbowałam...podałam mu mesz bardzo smakowity i nic nie dało. Próbowałam dać w porze obiadowej same granulki z musli, też nie podziałalo. On ogólnie taki nie jadek, marchewke jak chce to zje a jak nie ma ochoty to mogą leżeć w żłobie i nie tknie..
Cały tydzien dwoje  sie i troje i nie wiem co wymyśleć
znow będzie, ze jestem złośliwą mendą, ale... kon całe zyce coś tam jadł, kupujesz go, przewozisz w nowe miejsce, i NIE PRZYWIOZŁAS mu tego co dotychczas jadł??
to taka filozofia kupić parę worków tego co jadł (no filozofia - najpierw sie trzeba zainteresować CO to było) i mu to skarmiac i stopniowo na nowe zarcie przestawiać??
ze już nie wspomnę o połączeniu nowego miejsca, nowego zarcia i nowych pór karmienia 😵 ma ten zwierz utrapienie z tobą...

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się