Forum towarzyskie »

Senior - położyć sie i umrzeć?

Szukam gimnastyki dla seniorów w moim mieście. Zależy mi na tym, żeby nie była bardzo obciągająca. Ot parę ćwiczeń choćby raz w tygodniu. Mieszkam w dużym mieście, przeglądam oferty mopsu, wszelakich siłowni, klubów osiedlowych i ni huhu.

Rozumiem, że ludzie starsi, nie w pełni sprawni fizycznie mają się położyć i umrzeć, żeby nie przeszkadzać reszcie społeczeństwa.

lit. w tytule
U mnie w mieście ogrom starszych osób lata z kijkami albo na różne wypady organizowane przez PTTK- rajdy i inne tego typu.
a w jakim dużym mieście mieście nie ma takich ofert?

w sumie nie rozglądałam się w moim mieście, ale czasem do rąk wpadają mi różne ulotki do rąk i czasem są oferty kursów dla seniorów informatyczne/językowe i ostatnio gdzies wyczytałam że na jakiejś uczelni prowadzone są wykłady tzw dla studentów III wieku? nie wiem jak to sie dokładnie nazywa, poza tym wiem że w osiedlowym klubie są jakieś zajęcia dla seniorów ale jeśli chodzi o ćwiczenia to nie rozglądałam się

p.s. strzyga literówka wkradła sie do tutyłu

edit:

http://www.krakow.pl/dlaseniora/?TYPE=obj&ID=133&MENU_ID=345&KAT_ID=17
http://www.okn.edu.pl/seniorzy/index.html

pozostaje tylko pytanie jak to wygląda w praktyce. Czy faktycznie są osoby starsze starsze  (nie mówię tu o ok50 letnich, tylko 65+) no i jak frekwencja
Strzyga pisała o gimnastyce. Rozumiem przez to sport, chociaż mózg też można, a nawet powinno się gimnastykować.
U mnie na wydziale są zajęcia dla III wieku i babcie są bardzo aktywne. Robią masę rzeczy, jakieś kiermasze, jeżdżą do kina, teatru, na kuligi. A i zajęcia są fajne. Na niektóre to i ja bym sama poszła  😁
u nas są uniwersytety III wieku, choć jest na nich niewiele miejsc i nie starcza dla wszystkich.

mi właśnie chodzi o nieforsowną gimnastykę dzięki której osoby chore/ starsze mogą się trochę poruszać. Siłą rzeczy nie pójdą na fitness ani areobik, bo im serducho/kręgosłup/płuca tudzież inne części ciała nie dadzą rady. Na stronie gymnasionu bardzo ładnie prezentują się zajęcia dla seniorów, tyle, że ani w Gdańsku ani w Gdyni ich nie prowadzą.
No, ale szukam dalej, może gdzieś dorwę.
A zajęcia z kinezygerontoprofilaktyki na AWFie Gdańskim? W każym razie pod hasłem: kinezygerontoprofilaktyka tez możesz spróbować szukać.
a ja od razu zaznaczę, że jestem jak najbardziej za 'cywiizowaniem' starszego społeczeństwa i wkraczaniem do standardów europy zachodniej jeśli chodzi o seniorów  😅
To Wroclaw pod tym katem jest dobrze zorganizowany.
Moja Mama oprocz dwoch Uniwersytetow Trzeciego Wieku smiga wlasnie na jakas taka gimnastyke nieobciazajaca dla seniorow i z tego co wiem, jest kilka miejsc, ktore takie cus proponuja 😉
Kiedys tez chodzila na Nordic Walking dla starszych pan, ale jej sie znudzilo, niemniej jednak mnostwo takich grupek mozna spotkac w weekendy we wroclawskich parkach.
Strzyga

Dom Kultury "Młyniec" - środy, 15😲0, Gdańsk
[url=http://www.seniorzy.ymca.pl/strona,3,Gdynia_55+.html]YMCA dla Seniorów[/url], Gdynia
Wrzeszcz dla seniorów
tai chi
Szczyga - SERnior? wez wyedytuj ten temat 😉
Zależy mi na tym, żeby nie była bardzo obciągająca.

To też mogłaby edytować  😀

busch, ja tu kawę kończę, nie chcę jej wypluwać na monitor 😁
👍 padłam przy obciągającej gimnastyce  😂

A wracając do tematu, u mnie w mieście chyba też nie ma nic fajnego dla starszych ludzi, nic mi się nigdy nie rzuciło w oczy. Ale ci starsi, których znam, po prostu np. kupują kijki i ruszają w pole na spacerki 🙂
Warto sprawdzic w urzedzie gminy.
Tai Chi jest bardzo fajne dla starszych ludzi.

Strzyga popraw te błędy, proszę Cię  🤣
sernior to taki duży ser? :>
Wybaczcie. Mozilla mi robi niespodzianki.

Kleik,Dworcika,  dzięki
haha a ja już mały błędzik wytknęłam na samiutkim początku  😂
W Warszawie szkoła Nikko ma specjalne zajęcia tai chi dla osób nieco starszych. Michał Stachurski prowadzi takie w Warszawie. Można takim tropem szukać.

http://www.nikko-taichi.pl/co-to-jest-tai-chi/Trening.html
sernior to taki duży ser? :>

Nie - to taki stary ser  😁
jeszcze joga
u nas w miescie w wiekszosci szkol sa osobne zajecia dla osob starszych

i warto popytac w radzie osiedla, u mnie np dziala Kolo Seniora i jest naprawde sporo ciekawych zajec-rajdy, spacery z kijkami, zajecia wokalne, robotki reczne, organizowane sa wycieczki i ogolnie duzo sie dzieje 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się