Forum konie »

Uczulenie na pleśń z siana i slomy

Czy ktos ma podobne doswiadczenia? Moj kobyl mial zrobiona bronchoskopie, diagnoza: uczulenie na plesn z siana i slomy. Kaszlala od 2 lat-poprzedni wlasciciel nie widzial problemu. Dostala: trociny 6 tygodni ,secreta pro, moczenie siana. Czy ktoras z Was ma podobny problem?
Z całą pewnością moje konie takiego problemu nie mają 😉
Nie bardzo sobie wyobrażam, żeby koń dostawał spleśniałe siano, czy nawet słomę.

Na wszystkie innego rodzaju pyłki, grzybki, najlepszym jest padokowanie konia jak najdłużej , a w stajni należy założyć  lub poprawić wentylację,

Siano podaje się moczone ,  jeśli koń jest uczulony na pyłki z siana- spleśniałe siano to prędzej czy później- kolka.
guli, nawet na świeżutkim sianie i słomie znajdziesz zarodniki grzybów.
Nie chodzi o świeżość , tylko o wilgotnosć 🙂
Każde wilgotne środowisko jest znakomitym środowiskiem rozwoju grzybów.
I dlatego siano powinno być dobrze wysuszone, a stajnia dobrze wentylowana.

Najłatwiej sprawdzić wilgotnomierzem- powyżej 60 % , to znak, że należy działać.

Ja każdego będę namawiać na prostą wentylację pomieszczeń 🙂
W domu miałam ponad 60 % , a często ponad 70 % i grzyb na ścianach.
Zrobienie prostej wentylacji w ciągu 2  tygodni obniżyło względną wilgotność do ok 50 % 💃 
Już sąsiedzi zaczęli wentylować nawet piwnice.
A u mnie konie mają z rozpędu zrobiona, mimo, że drzwi stajni-boksu non-stop otwarte.
Ale  w zakamarkach  boksu  , w ściółce już czuć było pleśnią.
Czy ktos ma podobne doswiadczenia? Moj kobyl mial zrobiona bronchoskopie, diagnoza: uczulenie na plesn z siana i slomy.

Na forum jest całkiem spora grupa właścicieli kaszlaków, niestety 🙁 Myślalaś o tym, żeby ją odczulić?
guli, grzyby i pleśń są wszędzie. To, że nie czujesz zapachu stęchlizny, to nie znaczy że nie ma tam alergenu.
wet stwierdzil ze odlozyla jej sie plesn w tchawicy poniewaz ma predyspozycje do tego jak ludzie do kataru siennego. Nie jest to kwestia uczulenia a zaniedbania poprzedniego wlasciciela. Trociny i ziola maja sprawic ze tchawica sie oczysci.
Cos mi nie pasuje taka diagnoza do końca, pierwszy raz słyszę o pleśni w pluchach która ma przejść od ziółek i trocin.
Cytologie miała robiona? Cos wyszło?
Bo alergia na pleśń i pleśń (grzyby) w płucach to chyba są dwie rożne rzeczy.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się