Mięsko z baraninki (kebab) plus sałatka grecka plus twarożek (nie wiem co mi jest, ale ja uwielbiam mięcha jeść z nabiałem 😜 ). A teraz zjadam polędwiczki wołowe z grilla plus gotowana marchewka mini i zielona cięta fasolka szparagowa. Popijam jogurtem naturalnym. Tak sobie myślę, że niektóre moje przepisy by się nadawały do Dukana 😁
Basznia, ja też wolę sama mielić- chwila moment i jest. A tak nigdy nie wiem co w sumie jest w takim mięsie. Chyba, że kupuję w osiedlowym super mięsnym- tam się pokazuje paluszkiem i pani mieli na miejscu 😉 Jak robisz kapustę na ciepło? Narobiłaś mi smaka 😜
wiec 😉 : mala poszatkowana kapusciana glowa trafia do gara z polowa kostki rosolowej, odrobina wody, lyzka masla i marchewka w talarkach-dosc drobno pokrojona. dusi sie do wlasciwej miekkosci-ja lubie prawie chrupka. nastepnie trafiaja do tego samego gara pomidory z puszki-ile kto lubi, jak dla mnie cala puszka to ciut za duzo, ale juz malzonek np lubi pomidorowo. a na samym koncu gwozdz programu-duzy peczek posiekanego koperku, ewentualnie pieprz i sol ( ostroznie, bo kostka slona ) do smaku.
sienka - moja droga, ja trzy obiady gotuję 🙂 bo jeszcze dla córci osobno 🙂
odkąd jestem na diecie, nauczyłam się gotować, ale jak patrzę na stertę garów do mycia to mi się odechciewa. No, ale coś za coś 😉 A ryba ugotowana na parze też jest smaczna, odpowiednie przyprawy, cytryna i jest super 🙂 polecam
my_karen - no, potem dojdzie Ci trzeci obiad do zrobienia hihi
Cierp1enie, jak przygotowujesz taką rybkę? bo warzywa wychodzą super, a z rybą zawsze coś nie tak i zwykle jednak smażę. BASZNIA, też chętnie wypróbuję przepis 🙂 Ja pewnie tylko dziabnę, ale mąż będzie zachwycony 😉
BASZNIA- kapucha pyszna! Właśnie się kończy dusić- pewnie kilka razy odgrzana będzie rewelacja. Jeszcze raz dziękuję :kwiatek:
A właśnie, no to u mnie dzisiaj kapusta wg. BASZNI, gulasz wołowy, pałeczki kurczaka (niestety dziecko sobie umyśliło), kluchy drożdżowe na parze (dla Poznaniaków pyzy 😀 dla reszty populacji parowańce 😀 ) oraz jeszcze korzystając z tego, że piekarnik wielki i szkoda marnować prądu- dołożyłam na jutrzejszy obiad udziec indyczy z suszoną śliwką. Ufff. Zaraz do pracy się zbieram 😵
O masz, jakie pampuchy? 😁 Pamiętam jak pierwszy raz w Poznaniu zamówiłam sobie pyzy (myśląc, że dostanę takie kluski z mięsem w środku)- a tu mnie kelnerka pyta z jakim sosem, czy z mięsnym czy na słodko 🤣 Popatrzyłyśmy na siebie jak na debilki (minę musiałam mieć przednią) i w końcu zapytałam co się kryje w Poznaniu pod nazwą pyzy 🙂
[quote author=my_karen link=topic=37442.msg773695#msg773695 date=1289987614] Cierp1enie, jak przygotowujesz taką rybkę? bo warzywa wychodzą super, a z rybą zawsze coś nie tak i zwykle jednak smażę.
[/quote]
na 4 godz przed gotowanie przyprawiam rybę - pieprzem cytrynowym, lekko przyprawą do ryby i czosnkiem granulowanym. Przed włożeniem na parę doprawiam jeszcze- jeśli mało doprawione. Wkładam na parę i gotuję. Następnie skrapiam cytryną. Dla smakoszy polecam masło czosnkowe ( do kupienia przyprawa do masła czosnkowego) i lekkie posmarowanie ryby.