Forum towarzyskie »

Dzisiaj na obiad ...

ash, brzmi super. Jak robisz?

Carmen, nie robię bo jestem uczulona na ser pleśniowy 😤
Zamówiłam obiad do pracy i zorientowałam się po fakcie!

Robię za to często makaron penne, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, podsmażona na patelni (wcześniej posypuje ją ziołami i zmielonym czosnkiem)
Na koniec do makaronu i kurczaka dodaję sos PESTO ze słoiczka! Mniam, uwielbiam. Szybko i smacznie!
Dzisiaj mielone, ogóreczki małosolne i puree marchewkowo-ziemniaczane (pierwszy raz robiłam i się zakochałam  😜 ), a na deser ciasto marchewkowe  😎
Dziś na obiad zupa dyniowa 😉
Dziś na obiad zupa dyniowa 😉

Ja się właśnie noszę z zamiarem zrobienia, bo mam zamrożoną pulpę  😀
Zdrowa zupa nikomu nie zaszkodziła. 😉
makaron z suszonymi pomidorami smażonymi na oliwie z czosnkiem i bazylią 🙂
Ktoś, mniam 🙂 No to już wiem co bede jutro miała na obiad  😀
Najlepszy przyklad, ze watek sie przydaje 😉.
Ryba w ciescie, ziemniaczki i salata 🙂.
Kami, daj przepis na to puree 🙂
Kami, daj przepis na to puree 🙂

U mnie to był czysty wypadek przy pracy - za dużo marchewek do ciasta kupiłam  😁 proporcje mi wypadły 6 średnich marchewek na 3 średnie ziemniaki. Najpierw ugotowałam marchewkę, bo potrzebuje więcej czasu. Pod koniec dorzuciłam ziemniaki. Jak się ugotowały to dodałam pieprzu, gałki muszkatołowej i curry. Wszystko zmiksowałam na papkę. Na talerzu dałam na wierzch trochę śmietany i posypałam szczypiorkiem - efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania  🍴
SUper. Sprobuje 🙂
Kami- takie pure było u mnie prawie codziennie kiedy studiowałam 😲 pycha, ja tylko robię w wersji: trochę soli, trochę pieprzu i odrobina masła.

Dzisiaj też to zrobię + młoda kapusta- wyraźnie słodko/kwaśna i piersi kurczaka (dla chłopaków, mi wystarczą warzywka)
Dzisiaj makaron zapieczony z pieczarkami i lekkim sosem śmietanowym  🙂
Kami
Ja znam ten przepis (jeśli można nazwać przepisem coś tak banalnego 😉 ) od mojej babci, tylko dodaję jeszcze duszoną cebulkę, w oryginalnym przepisie jest jeszcze fasola jaś, no i przyprawiam tradycyjnie solą i pieprzem, czasem papryką słodką.
Fasola to może być dobry pomysł  💘

A my dzisiaj jedliśmy kaszę, mielone i kalafiora zapiekanego pod beszamelem. Ale za to na jutro planuję musakę  😜
Kurczak Curry z ryżem na ostro 😍
Bigos i kielbaska z grilla-festyn w przedszkolu 😉
ja trochę opcję zmieniłam, bo szkoda mi było z młodych ziemniaków robić purre...czyli ziemniaki młode+ pure z marchewki z odrobiną curry (boskie), kapustka i mięsko 🙂

Lazanki z kapusta i boczkiem-wiem wiem 😉
I do tego prawdziwy kurdyjski doner prosto z Berlina 😉
BASZNIA
Uwielbiam łazanki 😍

Ja dziś zrobiłam paprykę faszerowaną gotowaną na parze  😜
Basznia Ty już wiesz co....

ja dzisiaj zrobiłam chłodnik- taki na szybko ( nie było czasu na ugotowanie botwinki- choć w lodówce czeka) zmiksowane buraki ze słoika (mamine)+ ogórek pokrojony w kostkę, rzodkiewka, czosnek i dwa jogurty naturalne, trochę soli i pieprzu aaaa i 4 jajka wkrojone w kostkę + koperek  😜
Jeszcze mi zostało na jutro do pracy  😀
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami. Otworzyłam do tego przywiezione z Cypru oregano, pachnie tak, że pół biura nienawidzi mnie w porze obiadowej  😂
Odrobina zostala,Pauli, wlec ;-)
Bogdan, no wiem, tluste i niezdrowe, ale co tam ;-)
A chlodnikiem podobnym nas Kuba raczy na grillach ;-)Tylko doklada pelno jakiegos zielska ;-).
głodna jestem i podpowiem wam dobry przepis na rybę:
ryba ma być dobra ( nie jakaś tam panga), spory kawałek ryby ( taki na jedna porcję) smarujemy z obu stron pesto, zawijamy rybę w: i tu dowolnie, w zależności od tego jak ją odchudzić: bekon, boczek, szynka ( te warstwy muszą koniecznie być cieniutkie) całość zapiekamy w piekarniku- jaka temperatura? ja robię w piekarniku ustawionym na 170 stopni na termoobiegu i pilnuję- ryba szybko się piecze.
Palce lizać- serio, serio.
Do tego- w wersji podanej prze kogoś- pataty, u mnie ich nie ma- zstępuję młodymi ziemniakami i marchewka + sałata.

Basznia tłuste nie tłuste,ale przepyszne- pewnie z młodej kapusty  😜 zaadoptuj nas  😵

Kuba wie co dobre hahaha HBC też lubi 🙂😉
BASZNIA
Nie kuś...  😀iabeł:
Dziś sajgonki z warzywami + wymyślony przeze mnie genialny sos słodko-kwaśny  😍
Otrębuszki 😍
chłodnik z botwinki 🙂 mniam
Wymyśliłam sobie, że zrobię dziś mielone na parze, mam jeszcze brokuły i zastanawiam się co by do tego pasowało jako tzw. zapychacz 😉
Dodam jeszcze, że ziemniaków i makaronu unikam.
Macie jakiś pomysł? Może coś z otrębami?
U mnie dziś młode pyrki  😁 smażony boczek- taki z marynaty grillowej i najlepsza część obiadu- młode warzywka w beszamelu  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się