Carmen, nie robię bo jestem uczulona na ser pleśniowy 😤 Zamówiłam obiad do pracy i zorientowałam się po fakcie!
Robię za to często makaron penne, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, podsmażona na patelni (wcześniej posypuje ją ziołami i zmielonym czosnkiem) Na koniec do makaronu i kurczaka dodaję sos PESTO ze słoiczka! Mniam, uwielbiam. Szybko i smacznie!
U mnie to był czysty wypadek przy pracy - za dużo marchewek do ciasta kupiłam 😁 proporcje mi wypadły 6 średnich marchewek na 3 średnie ziemniaki. Najpierw ugotowałam marchewkę, bo potrzebuje więcej czasu. Pod koniec dorzuciłam ziemniaki. Jak się ugotowały to dodałam pieprzu, gałki muszkatołowej i curry. Wszystko zmiksowałam na papkę. Na talerzu dałam na wierzch trochę śmietany i posypałam szczypiorkiem - efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania 🍴
Kami Ja znam ten przepis (jeśli można nazwać przepisem coś tak banalnego 😉 ) od mojej babci, tylko dodaję jeszcze duszoną cebulkę, w oryginalnym przepisie jest jeszcze fasola jaś, no i przyprawiam tradycyjnie solą i pieprzem, czasem papryką słodką.
ja trochę opcję zmieniłam, bo szkoda mi było z młodych ziemniaków robić purre...czyli ziemniaki młode+ pure z marchewki z odrobiną curry (boskie), kapustka i mięsko 🙂
ja dzisiaj zrobiłam chłodnik- taki na szybko ( nie było czasu na ugotowanie botwinki- choć w lodówce czeka) zmiksowane buraki ze słoika (mamine)+ ogórek pokrojony w kostkę, rzodkiewka, czosnek i dwa jogurty naturalne, trochę soli i pieprzu aaaa i 4 jajka wkrojone w kostkę + koperek 😜 Jeszcze mi zostało na jutro do pracy 😀
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami. Otworzyłam do tego przywiezione z Cypru oregano, pachnie tak, że pół biura nienawidzi mnie w porze obiadowej 😂
Odrobina zostala,Pauli, wlec ;-) Bogdan, no wiem, tluste i niezdrowe, ale co tam ;-) A chlodnikiem podobnym nas Kuba raczy na grillach ;-)Tylko doklada pelno jakiegos zielska ;-).
głodna jestem i podpowiem wam dobry przepis na rybę: ryba ma być dobra ( nie jakaś tam panga), spory kawałek ryby ( taki na jedna porcję) smarujemy z obu stron pesto, zawijamy rybę w: i tu dowolnie, w zależności od tego jak ją odchudzić: bekon, boczek, szynka ( te warstwy muszą koniecznie być cieniutkie) całość zapiekamy w piekarniku- jaka temperatura? ja robię w piekarniku ustawionym na 170 stopni na termoobiegu i pilnuję- ryba szybko się piecze. Palce lizać- serio, serio. Do tego- w wersji podanej prze kogoś- pataty, u mnie ich nie ma- zstępuję młodymi ziemniakami i marchewka + sałata.
Basznia tłuste nie tłuste,ale przepyszne- pewnie z młodej kapusty 😜 zaadoptuj nas 😵
Wymyśliłam sobie, że zrobię dziś mielone na parze, mam jeszcze brokuły i zastanawiam się co by do tego pasowało jako tzw. zapychacz 😉 Dodam jeszcze, że ziemniaków i makaronu unikam. Macie jakiś pomysł? Może coś z otrębami?