ja robiłam tak, rozpuszczam masło na patelni, potem dodaję mąkę i potartą gałkę muszkatołową (mała ilość) i tyle ale specem nie jestem i może to śmiech a nie beszamel hihihi
[...]Znacie przepisy na jakieś kotleciki warzywne, warzywno-mięsne? Muszę przemycić trochę warzyw dziecku, bo on z warzyw to tylko ketchup lubi.. 😉
gotujesz cale warzywa (marchew, pietruszka, seler) w wodzie, dodajesz kostke rosolowa gdy warzywa zmiekna scierasz je na tarce, a w miedzyczasie do gotujacej sie wody po warzywach wrzucasz otreby az nasiakna nastepnie laczysz starte warzywa i otreby, obtaczasz w bulce tarte, podsmazasz na patelni jak mielone i na koniec zjadasz z ketchupem 😉 sa pyszne, lekko slodkie (idealne do zabrania na wycieczki wyjazdowe)
Ktoś robi się prosto (jrobilam na łapu capu z płaczącymi dziećmi pod pachą a wyszła dobra) ugotować soczewicę do miękkości (może byc np z poprzedniego dnia) na olej rzucić posiekany czosnek (sporo), zeszklić, dorzucić soczewicę, dodać przecier pomirodowy, liść laurowy, ja dałam jeszcze ziele angielskie i oregano. i wody tyle, by łyżka nie stała. gotować chwilę by się przegryzło grzanki w kosteczkę, ser na tarce, można dać łyżkę jogurtu lub śmietany na talerz
ja spaprałam ostatnio te pierogi leniwe.. wgniatałam mąkę i za dużo wgniotłam i wyszły gumowce. ale jak się pokroiło na malutkie kawałeczki to bylo zjadliwe 😉
edit: A jakie to naleśniki, tak po prostu groszek z mrożonki nasypany do środka? gwash, ja daję groszek z puszki, gotuję trochę żeby jeszcze rozmiękł, trochę rozgniatam, nie dodaję nic bo on jest lekko solony już. zawijam jak krokiety. do tego sos np. jogurtowy chrzanowy czy czosnkowy i surówka i już.
dempsey bo trzeba dac mało tej mąki, one sie lepią do stolnicy, przywierają, takie trzeba kroić i do wody wrzucać. Wtedy są ok 🙂 Mi tez na pierwszy raz nie pasowało, ze to takie lepkie, ale myślę, dobra trzymam się przepisu i udało się.
Znacie przepisy na jakieś kotleciki warzywne, warzywno-mięsne? Muszę przemycić trochę warzyw dziecku, bo on z warzyw to tylko ketchup lubi.. 😉
ja bardzo czesto rak przemycam warzywa 😉 do mięsa mielonego wrzucam startą marchew, cząstkę selera, trochę pietruszki, koperek, cebulka, por (czasami paprykę) i już- robię tak samo jak zwykłe mielone. Są suuuper- w środek jak mam więcej ochoty daję jeszcze trochę zółtego sera lub podsmażone pieczary.
Ja dzisiaj bigos gotuję..zabrakło mi suszonych śliwek i nie mam kogo wysłac do sklepu.
u mnie dziś placki ziemniaczane - ku uciesze męza, mojej troche też (gdybym nie musiała ich smażyć) 🙂 dempsey... mniam, chyba taką zrobie na weekend. ma być mrożno więc bedzie super!!
Baba Jaga dzięki, a nie trzeba tym kotlecikom jakiegoś spoiwa w postaci jaja albo mąki? Jajami też skarmiam mojego niejadka 😉 Przychodzą mi do głowy jeszcze kotleciki z cukinii panierowanej, coś jeszcze?
Bogdan kurcze tylko ja rzadko robię mielone 😉 A dużo tych warzyw tam wciskasz? Kiedyś chyba pisałaś ze te jeżyki z jakiegoś "pomysłu na" są dobre?
Dempsey te naleśniki proste, a mogą być ciekawe 🙂
Hm chyba dziś zrobię leniwe, spróbujemy 🙂 Ile to będzie 150 g mąki?
A ja jestem dziś sama w domu i chyba w końcu ruszę tyłek sprzed kompa, bo już od 2h siedzę głodna i może wypadałoby coś dziś jednak zjeść 🤣 Padło na naleśniki, bo są najłatwiejsze, tylko nie wiem z czym je sobie zrobić, myślałam nad prażonymi jabłkami, bo w sumie nic innego nie posiadam 😀
Gwash- mięso mielone jest dobre jak widzisz co mielą - ja tylko takie biorę 😉 a wrzucam tak na ok: jedną całą marchew, pół pietruchy, kawałek selera, cebula cała, czosnek co tylko chcesz, nawet kapusta drobno pokrojona jest ok.
barszczyk bialy z biala kielbaska i ziemniaczki okraszone sloninka, opcja numer dwa to ziemniaczki ze sledziem i cebulka - ale to taka zachcianka ciazowa 🙂