Forum towarzyskie »

Dzisiaj na obiad ...

dzięki, ruszam!
idę tylko po mąkę, bo zużyłam do masy solnej na szopkę...
fasolka po bretońsku z chlebkiem posmarowanym prawdziwym masełkiem.....
gołabki...u mamusi :P
pieczeń z szynki, makaron ryżowy, sosik
kto mi poda sprawdzony przepis na sos beszamelowy?
ja robiłam tak, rozpuszczam masło na patelni, potem dodaję mąkę i potartą gałkę muszkatołową (mała ilość) i tyle
ale specem nie jestem i może to śmiech a nie beszamel hihihi
zupa z soczewicy zielonej z czosnkiem, tartym żółtym serem i grzankami z czarnego chleba
i naleśniki z groszkiem zielonym
A jakie to naleśniki, tak po prostu groszek z mrożonki nasypany do środka?

A leniwe pierogi robicie bez ziemniaków?

Znacie przepisy na jakieś kotleciki warzywne, warzywno-mięsne? Muszę przemycić trochę warzyw dziecku, bo on z warzyw to tylko ketchup lubi.. 😉 
[...]Znacie przepisy na jakieś kotleciki warzywne, warzywno-mięsne? Muszę przemycić trochę warzyw dziecku, bo on z warzyw to tylko ketchup lubi.. 😉 

gotujesz cale warzywa (marchew, pietruszka, seler) w wodzie, dodajesz kostke rosolowa
gdy warzywa zmiekna scierasz je na tarce, a w miedzyczasie do gotujacej sie wody po warzywach wrzucasz otreby az nasiakna
nastepnie laczysz starte warzywa i otreby, obtaczasz w bulce tarte, podsmazasz na patelni jak mielone
i na koniec zjadasz z ketchupem  😉
sa pyszne, lekko slodkie
(idealne do zabrania na wycieczki wyjazdowe)
zupa z soczewicy zielonej z czosnkiem, tartym żółtym serem i grzankami z czarnego chleba
i naleśniki z groszkiem zielonym

brzmi mniam...a napiszesz więcej szczegółów jak to robisz?

no właśnie,jak się robi leniwe?
Ktoś
Tak. 500g sera, około 150 g mąki, 2 jajka, sól.  😉 białka ubijam, i na koncu dodaję

gwash leniwe zawsze bez ziemniaków, kopytka są z ziemniakami.
Ktoś robi się prosto (jrobilam na łapu capu z płaczącymi dziećmi pod pachą a wyszła dobra)
ugotować soczewicę do miękkości (może byc np z poprzedniego dnia)
na olej rzucić posiekany czosnek (sporo), zeszklić, dorzucić soczewicę, dodać przecier pomirodowy, liść laurowy, ja dałam jeszcze ziele angielskie i oregano.
i wody tyle, by łyżka nie stała. gotować chwilę by się przegryzło
grzanki w kosteczkę, ser na tarce, można dać łyżkę jogurtu lub śmietany na talerz

ja spaprałam ostatnio te pierogi leniwe.. wgniatałam mąkę i za dużo wgniotłam i wyszły gumowce. ale jak się pokroiło na malutkie kawałeczki to bylo zjadliwe  😉

edit:
A jakie to naleśniki, tak po prostu groszek z mrożonki nasypany do środka?
gwash, ja daję groszek z puszki, gotuję trochę żeby  jeszcze rozmiękł, trochę rozgniatam, nie dodaję nic bo on jest lekko solony już. zawijam jak krokiety. do tego sos np. jogurtowy chrzanowy czy czosnkowy i surówka i już.
dempsey bo trzeba dac mało tej mąki, one sie lepią do stolnicy, przywierają, takie trzeba kroić i do wody wrzucać. Wtedy są ok 🙂 Mi tez na pierwszy raz nie pasowało, ze to takie lepkie, ale myślę, dobra trzymam się przepisu i udało się.
Zupa grzybowa, a na drugie kotleciki mielone z gotowanymi ziemnaczkami i ogórkami koncerwowymi  💘
Znacie przepisy na jakieś kotleciki warzywne, warzywno-mięsne? Muszę przemycić trochę warzyw dziecku, bo on z warzyw to tylko ketchup lubi.. 😉 

ja bardzo czesto rak przemycam warzywa  😉
do mięsa mielonego wrzucam startą marchew, cząstkę selera, trochę pietruszki, koperek, cebulka, por  (czasami paprykę) i już- robię tak samo jak zwykłe mielone. Są suuuper- w środek jak mam więcej ochoty daję jeszcze trochę zółtego sera lub podsmażone pieczary.

Ja dzisiaj bigos gotuję..zabrakło mi suszonych śliwek i nie mam kogo wysłac do sklepu.

Dempsey- kocham takie zupy  😜
u mnie dziś placki ziemniaczane - ku uciesze męza, mojej troche też (gdybym nie musiała ich smażyć)  🙂
dempsey... mniam, chyba taką zrobie na weekend. ma  być mrożno więc bedzie super!!
Baba Jaga dzięki, a nie trzeba tym kotlecikom jakiegoś spoiwa w postaci jaja albo mąki?
Jajami też skarmiam mojego niejadka 😉
Przychodzą mi do głowy jeszcze kotleciki z cukinii panierowanej, coś jeszcze?

Bogdan kurcze tylko ja rzadko robię mielone 😉 A dużo tych warzyw tam wciskasz? Kiedyś chyba pisałaś ze te jeżyki z jakiegoś "pomysłu na" są dobre?

Dempsey te naleśniki proste, a mogą być ciekawe 🙂

Hm chyba dziś zrobię leniwe, spróbujemy 🙂
Ile to będzie 150 g mąki?
gwash ja zawsze na 200g sera daje jedno jajko i pol szklanki maki + do posypania deski przy rolowaniu 😉
sienka dzięki wielkie za przepis na indyka  :kwiatek:  indyk wyszedł super  😜 
A ja jestem dziś sama w domu i chyba w końcu ruszę tyłek sprzed kompa, bo już od 2h siedzę głodna i może wypadałoby coś dziś jednak zjeść 🤣 Padło na naleśniki, bo są najłatwiejsze, tylko nie wiem z czym je sobie zrobić, myślałam nad prażonymi jabłkami, bo w sumie nic innego nie posiadam  😀
Gwash- mięso mielone jest dobre jak widzisz co mielą - ja tylko takie biorę 😉 a wrzucam tak na ok: jedną całą marchew, pół pietruchy, kawałek selera, cebula cała, czosnek co tylko chcesz, nawet kapusta drobno pokrojona jest ok.

Dzisiaj krem z brokułów i grzanki 🙂
super monia ciesze sie! 😀

ja do poledwiczki ciagle robie podchody.

Wczoraj byl pieczony schab ze sliwka, czyli knorr fix z braku czasu. Plus salatka z tego co w lodowce.
Kotlety z kaszy gryczanej i sos grzybowy, do tego surówa z kapusty pekińskiej  😍
barszczyk bialy z biala kielbaska i ziemniaczki okraszone sloninka, opcja numer dwa to ziemniaczki ze sledziem i cebulka - ale to taka zachcianka ciazowa 🙂
Bardzo dietetyczna potrawka z kurczaka z fasolką szparagową w pomidorach.
Kapuśniak, gęstością mocno zbliżony do bigosu  😉 Mniam  😜
Cholera,nie można tu wchodzić jak jest się głodnym!  🤬
Makaron świderki wymieszane z curry , kurczakiem i gruszką posypane migdałami 🙂
Kapuśniaczek i (na specjalne życzenie mam zrobiła) indyk duszony z rodzynkami i czerwona kapusta  😜  Już chcę wyjść z pracy i ejchać na obiad.
zupka chińska  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się