Forum towarzyskie »

Dzisiaj na obiad ...

Jestem jestem 😉 Tak, papryki surowe, a co do tuńczyka to ja zawsze biore w sosie własnym, kolega w oleju brał z tego co pamiętam, więc generalnie co kto lubi. Żadnego sosu nie trzeba już, my zawsze dajemy maaaaase czosnku do tego i jest pycha😉 Mojemu mężowi oczywiście nie pasuje, bo:1. nie ma w tym mięsa, 2.to jest MAKARON, a makaronem sie najeść nie da i już 😁

Ja dziś nie zaszaleje z obiadem bo robimy małe malowanie kuchni i pewnie skończy sie na pizzy 😉
Ja dziś na obiad ,udka ,ziemniaki do tego brokuły z pieczarkami . Poszaleć nie można bo u mnie też remont w kuchni  😵 
chyba będzie pizza - ciasto robi się tak szybko
a mam tuńczyka w puszce, przecier pomidorowy i żółty ser
oliwki jeszcze by się zdały
A my dzisiaj po wegansko-staropolsku 😀😀 tj. fasolka po bretonsku z tofu zamiast miecha i tamtadadam ziemniaki 😀
Gulasz wegetariański z kabaczka, papryki i pomidorów, do tego grzanki z żytniego chleba.
jakoś strasznie zdrowo dziś  😂
To ja niezdrowo-girki z kuraka z woreczku paprykowo-ziolowym, o !
Krupniczek -  😜 niam! I jeszcze kurczaka gierki i skrzydełka się pieką.
na obiad ziemniaki z piekarnika, kawałek piersi z kurczaka na patelni grillowej.
A na teraz gorrrąca czekolada z całej tabliczki milki.
Dzisiaj do wyboru: Puree z kiełbaską, cebulką i zielonym groszkiem; ryż curry z cebulką, kukurydzą i groszkiem 🙂
melduję że spaghetti z tuną, groszkiem i pomidorami krojonymi wg Zen było pyszne 🙂 , tylko na drugi raz dam inny makaron niż spaghetti, najlepsze chyba będą kokardki. I dodałam do niego solone kapary.

A dziś niee wiem , chyba znów odwiedzimy Wietnamczyka albo on nas 😉
Chyba że wypatrzę coś na bardzo szybko tu 🙂
Dajcie przepis na to spaghetti  🙂
A na teraz gorrrąca czekolada z całej tabliczki milki.

w jaki sposób robisz gorącą czekolade  😜 ??
stawiam na garnku z gotującą się wodą miseczkę, rozpuszczam w niej czekoladę z dodatkiem mleka i wody, czasem dodaje w malej ilości jakis alkohol. Ilości dowolne 🙂 ale niestety z jednej tabliczki to wychodzi tylko jeden kubek i jak robi się tylko z mlecznej to wychodzi mega słodka.
ja też z chęcią przyłączę się o prośbę na przepis na to super spagetti
U mnie dzis super prosto, ekstra syto i bez mozliwosci siadania za kierownica  😉 czyli ziemniaki, ser raclette i czerwone wino
No było już, jedno z najprostszych dań, jakie mogą być 😉

kenna, ja bardzo często robię podobny sos, ale zamiast mięsa używam tuńczyka 😀 To bardzo szybkie danie- wystarczy 5 produktów ze sklepu: paczka makaronu, puszka tuńczyka (tylko tego w cząstkach, nie ta siekanka sałatkowa) w sosie własnym, puzka groszku, puszka pomidorów krojonych bez skórki, paczuszka przyprawy pt. zioła prowansalskie 😉 Czas przygotowania- 10 min. 😉

Zapiekanka krewetkowa z surimi. Proste i gorące 🙂
Ja zrobiłam dzisiaj kurczaka w sosie karmelowo-sojowym, do tego ryż i warzywa chińskie z patelni+ananas z puszki. Następnym razem do sosu dam ten sok z ananasa lub kwasek cytrynowy i mniej cukru, wyszedł przeraźliwie słodki, uratowały go na szczęście warzywa, dużo warzyw  😂
a ja skromnie i na szybko pierogi ze szpinakiem,czosnkiem i serem feta  😎
Zapiekanka krewetkowa z surimi. Proste i gorące 🙂

przepis mile widziany  😉

Ja ostatnio odkryłam przepis na super paste surimi do kanapek  😉
Sola ze szpinakiem 😉

przepis mile widziany  😉

Na 2 porcje potrzebujemy pół opakowania surimi i sporą garść krewetek, 4 jajka i 500g serka homo lub twarogu sernikowego ( oczywiście naturalnego ).
Surimi kroję, razem z całymi krewetkami posypuję curry, imbirem i kurkumą, zalewam jogurtem i zostawiam w lodówce na kilka godzin.
Mieszam wszystkie składniki, doprawiam pieprzem, solą, kurkumą i curry, piekę 30 minut w 200 stopniach.
Dietetyczne ( dukanowe ), ale przez ten przepis przekonałam się zarówno do surimi, jak i do krewetek.
To ostatnio mój ulubiony temat  🙂

U mnie dziś ziemniaki, pieczone skrzydełka, tylko surówkę/sałatkę muszę zmontować.

a macie przepis an dobry krem z groszku?

Co można zrobić z kalafiora?  😀 Moja mama dostała w sklepie dwa małe kalafiorki i nie mamy na nie pomysłu. Często robimy kotlety z kalafiora, ale mam ochotę na coś innego  😉
Delilah, a moze po prostu - kalafior z bulka tarta?
Bandos, ja znam na groszek + bob:
250g bobu
200 g groszku
oliwa, czosnek, świeża mięta, skorka z cytryny, sol, pieprz

wszystko do blendera, bob i groszek wczesniej zblanszowane.
a ja niestety chińska zupkę będę jadła bo nie ma gazu a w mikrofali nie wiem co można zrobić na obiad Może jakiś pomysł ?
Moja koleżanka założyła na FB pewnego rodzaju "usługi kulinarne". Odpowiadają na pytania, doradzają, wymyślają jak zrobić coś z niczego. Chętnie pomogą ułożyć menu na imprezę, kolację, czy szybki obiad. Przepisy mają super.

Śmiało można prosić je o radę (za free oczywiście) [url=http://www.facebook.com/#!/granicesmaku]http://www.facebook.com/#!/granicesmaku[/url]
a ja niestety chińska zupkę będę jadła bo nie ma gazu a w mikrofali nie wiem co można zrobić na obiad Może jakiś pomysł ?

A te wszystkie mieszanki warzywne mrożone można w mikrofali chyba zrobić? Albo jakieś gotowe lasagne czy cuś..?
Moja koleżanka założyła na FB pewnego rodzaju "usługi kulinarne". Odpowiadają na pytania, doradzają, wymyślają jak zrobić coś z niczego. Chętnie pomogą ułożyć menu na imprezę, kolację, czy szybki obiad. Przepisy mają super.

Śmiało można prosić je o radę (za free oczywiście) [url=http://www.facebook.com/#!/granicesmaku]http://www.facebook.com/#!/granicesmaku[/url]

całkiem fajna idea 🙂 poczytałam i widzę, że im się chce 🙂

akaamaa - mozna kupić gotowe rzeczy (zupa w kartonie jarzynowa, paszteciki z dobrego garmażeryjnego źródła)
wieki temu miałam tylko mikrofalę i czajnik elektryczny 😉 hmm jajo na miękko w czajniku się przerabiało i jajecznicę w mikrofali, ale hmm... nie polecam  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się