Sluchajcie, z racji tego że dopiero zaczynam ogarniać się kulinarnie, to mam pytanie: znacie dobry sposób, żeby smażona wieprzowina nie była twardawa? To zależy od rozbicia mięsa czy też np. temperatury smażenia ?
Ja miałam wczoraj pierś z kurczaka nadziewaną mozarellą i ogórkiem, do tego brązowy ryż i surówka z białej rzodkwi i marchewki - banał, a jaka pychota 😍 Dzisiaj jeszcze nie mam pomysłu, może babcia coś zrobi 😁
kolebka A w jakiej postaci będziesz robiła wieprzowinę? Bo jeśli saute, to polecam podlać ją odrobiną czerwonego wina, zrobi się delikatna i mięciutka.
Carmen Ja akurat kupiłam świeży brokuł i mieszankę warzyw na patelnię (ale mogą być dowolne, na jakie masz chęć 😉 ), wrzuciłam je do parowaru, żeby trochę zmiękły (proponuję nie trzymać zbyt długo, ponieważ spędzą trochę czasu w piekarniku i mogą być zbyt miękkie). Na patelni podsmażyłam kawałek wędliny drobiowej (chciałam, żeby była chuda, ale może być szynka konserwowa lub kiełbasa, tu również pełna dowolność), do tego dorzuciłam cebulę, trzy świeże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Składniki z patelni doprawiam trochę do smaku.
W osobnym naczyniu przygotowuję masę do zalania całości, na niewielkie naczynie 2-3 jajka, do tego 1-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ja akurat miałam bałkański), masę przyprawiam dość solidnie ulubionymi przyprawami.
Warzywa i zawartość patelni mieszam ze sobą w naczyniu żaroodpornym i zalewam masą jajeczno-jogurtową. Na wierzch można dać żółty ser. Wstawiam do nagrzanego na 180-200 stopni piekarnika i trzymam do czasu, aż jajka się zetną.
Pauli robiłam swego czasu wieprzowinę po chińsku, trzeba ją obsmażyć a potem dusić z warzywami. Wino mi jakoś nie pasuje do chińszczyzny 😁 Kupiłam wtedy mięso schabowe - może polędwiczki są delikatniejsze ?
Wina w potrawie nie będzie czuć, jeśli dasz go np. pół szklanki i dobrze odparujesz, za to różnica będzie wyczuwalna w miękkości mięsa 😉 Polędwiczki mogą być bardziej suche.
Kurczak w kosteczkę - przyprawiony solą, pieprzem i curry (może być bez curry jak ktoś nie lubi - ja uwielbiam kurczaka w curry i daje go praktycznie wszędzie 😜 ) Pieczarki w plasterki (ok 200g), por w plasterki, pół dużej cukinii lub jedna mała w półplasterki, 2 łyżki posiekanego estragonu, 1/3 szklanki białego wina wytrawnego, 1/2 szklanki śmietanki 36%, sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania 🙂 Wszystko podsmażyć na patelni a później dusić z 10 minut, żeby sos zgęstniał. Zastanawiam się tylko z czym to podać 😁
Dziewczyny, mam w lodówce pół główki białej kapusty i zero pomysłu na to, co można by z niej zrobić... Zupa jarzynowa i kapusta zasmażana odpadają. Ktoś ma koncepcję? :kwiatek:
Dziewczyny, mam w lodówce pół główki białej kapusty i zero pomysłu na to, co można by z niej zrobić... Zupa jarzynowa i kapusta zasmażana odpadają. Ktoś ma koncepcję? :kwiatek:
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 06 marca 2014 12:33
Pauli, ja osobiście uwielbiam surówkę z białej kapusty -> colesław
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 06 marca 2014 12:39
Ja to lubię tak, że jestem w stanie zjeść tylko surówkę.
Jeżeli masz mięso mielone to może "gołąbki na odwrót"- kapusta wymieszana z mięsem
[quote author=ovca link=topic=37442.msg2023818#msg2023818 date=1393439534] U mnie dziś najlepsza na świecie meksykańska zupa z papryki, fasoli i kukurydzy, zwana przez mojego Tatę "zupą czterech puszek" 😁 😜
dasz przepis? 🙂 [/quote]
a dam! 😉 Najpierw do gara wrzucasz puszkę białej i puszkę czerwonej fasoli, dolewasz trochę wody i wstawiasz na średni ogień. W tym czasie kroisz świeżą czerwoną paprykę w kostkę (im drobniej tym lepiej) jedną albo dwie- jak wolisz 😉 Jak fasolka pobulgocze wrzucasz puszkę kukurydzy i pomidorów, pokrojoną paprykę i gotujesz pod przykryciem. Przyprawiasz słodką papryką w proszku (ja wrzucam całą torebkę), trochę ostrej papryki, soli, można też wlać kilka kropli tabasco. I gotowe 🙂