Forum towarzyskie »

Postcrossing-korzystacie?

doszła Rosja. 'tylko' 23 dni  😵

Alabamka piękna kartka!
Pani na poczcie zapytała mnie dzisiaj jaki kraj to "Russian Federation" 😉

Vana, ja dołożyłam Fince polskie czekoladki, bo pisała, że chce próbować różnych produktów spożywczych, a Holenderce trochę piasku z plaży w Gdańsku, bo pisała, że kolekcjonuje piasek z róznych stron świata 😉

Już się nie mogę doczekać aż do mnie coś przyjdzie 😜
Dostałam dzisiaj dwie kartki 🙂 Super niespodzianka, bo nawet nie wiedziałam, że już mnie ktoś wylosował.
Jedna z konikiem z Czech, druga z Holandii  💃
Lecę na pocztę wysłać moją 🙂
Fin to strasznie fajne, że ludzie zbierają tak różne rzeczy  🙂

Ja właśnie wróciłam z poczty, puściłam 5 kartek 😉

U mnie jedna osoba z Rosji też byłą z "Federation" 😉
Dzisiaj doszła właśnie jedna Rosja. Priorytet do Moskwy 13 dni. Wcześniej wysyłałam i zwykła bardziej w głąb szła 17 także Rosja chyba nic sobie nie robi z naklejki "Priorytet".
Kolejna moja idzie do ... Makao.
Makao ? Wow ! A ja dostałam dzisiaj dwie sympatyczne kartki, jedna z nich : http://www.postcrossing.com/postcards/NL-486291
No pocieszna taka 🙂 a druga z końmi 😉
Wilejka- urocza 😉

Z tym Makao to mam pewien problem.
Bo w adresie który mi wypluło mam napisane, że do Macao ale jak mam profil tego chłopaczka to jest on z Makau.
I teraz nie wiem wpisać. Wikipedia niby mówi, że można tak i tak...
Hija Chiny czy Portugalia ?
Hija, wpisz tak jak w adresie w profilu tej osoby 😉
dostałam kartkę, a właściwie dwie z Brazylii 😉 nie wiem czemu, ale koleś wysłał jedną, a zaraz drugą 😉 doszły dwie naraz dzisiaj.
Wylosowałam kogoś kto jest na 3-cim miejscu w Nowej Zelandii pod względem wysłanych kartek.
Zobaczcie, jaka cudowna galeria, uporządkowana wg. krajów, ponad 1100 kartek  😍
http://picasaweb.google.com/amen166
http://www.postcrossing.com/postcards/FR-121667 - a ja właśnie dostałam z Francji takie cudne perszeronki  💃
Hija, wpisz tak jak w adresie w profilu tej osoby 😉

Tylko, że ta osoba ma dopiero jedną kartkę wysłaną. Ja będę pierwszą pewnie, która do niego kartkę wyśle. I tu się boje, że może jakiś błąd zrobił czy coś.

Hija Chiny czy Portugalia ?

Chiny.
A to moje dzisiejsze 😉

Ta pierwsza baaardzo sympatycznie napisana  🙂
Doszła kartka wysłana w czwartek do Finlandii. Wylosowałam też Finlandię i jeszcze Niemcy.

Mam pytanie czy tylko osoba która otrzymała kartkę może wstawić jej zdjęcie na stronę?
Ten kto wysyła może też dodać zdjęcie, ale tylko do czasu kiedy kartka nie zostanie zarejestrowana.
Dostalam kartke z Japoni szla 6 dni, nie konska, ale Fidzi jesienia i ze znaczkami z konmi. W weekend odpalam skaner🙂 dzis wyslalam 3 kolejne 😍
Zrobiłam dziś dostawę pocztówek  💃 Moja 10-cio letnia Finlandka dostanie sympatyczną pomarańczowo-żółtą kartkę z patyczkowatą dziewczynką (jutro wstawię skan, jest na prawdę urocza) 💘

edit:
Jutro chciałabym jednak ją wysłać więc nie zdążę zeskanować ale tu takie zdj:

A mnie dzisiaj co to jest The Netherlands, Republic  of Belarus oraz uwaga... United States of America. Myślalam, że nie wyrobię na poczcie  🤬 . Szczególnie przy "Niderlandiaaa? Co to jest?!".
Wysyłam kartki za granicę spory kawałek czasu i pierwszy raz mi się taka sytuacja zdarzyła  🤔
Moja doszła do Finlandii ( Rosja 17 dni w drodze nadal i Niemcy 10 dni stuknęło - z pierwszego losowania jeszcze) i wylosowałm Estonię 🙂

Myślę nabyc teraz kilka kartek świątecznych i jak nie będzie w profilu wymagań co do kartek to takie puszczać.
A mnie dzisiaj co to jest The Netherlands, Republic  of Belarus oraz uwaga... United States of America. Myślalam, że nie wyrobię na poczcie  🤬 . Szczególnie przy "Niderlandiaaa? Co to jest?!".
Wysyłam kartki za granicę spory kawałek czasu i pierwszy raz mi się taka sytuacja zdarzyła  🤔

A mnie zawsze zastanawia,dlaczego w Polsce ludziska piszą na kartkach i listach nazwykrajów po angielsku... Przecież to na polskiej poczcie mają wiedzieć, gdzie je wysłać, nie?  👀 Chyba nie ładują wszystkiego do jednego worka, wsadzają w pociąg i puszczają po świecie, a na każdej granicy stoi listonosz i przegląda wszystkie kartki celem wyłuskania tych dla niego  😁
Do kompletu jadąc za granicę często Polacy uczą się, jak mają napisać na kartkach do znajomych "Polska" w języku danego kraju. Więc w Polsce po angielsku, za granicą w językach lokalnych?  🤔
a przypomniało mi się jak kupując znaczek do Japonii Pani zapytała się czy to też Europa  👍

Dziś doszła moja do Rosji- 18 dni,  wylosowałam i wysłałam juz do Argentyny
A mi się wydaje, że angielski jest językiem na tyle międzynarodowym że nie powinno być w żadnym urzędzie (tu pocztowym) problemu z identyfikacją.  Tym bardziej że to były dość "pospolite" nazw. Zawsze będąc zagranicą i wysyłajac kartki do domu pisałam POLAND i nigdzie nie spotkałam się z tym, ze to jakiś problem :P.
Alabamka, czekalam kto wstawi moje 'rodzinne' kartki w tym temacie, jestes pierwsza, strasznie sie ciesze!!! 😅
ewabe, Nie wszystkie kartki i listy idą bezpośrednio do danego kraju. Czasem mają przesiadki, albo mieszają się i może trafić do innego kraju. Wiesz nie każdy w Arabii Saudyjskiej wie co to Holandia 😉

Zarejestrowali dziś moją kartkę do Niemiec i Rosji (14dni), wylosowałam 2x USA.

ewabe, Nie wszystkie kartki i listy idą bezpośrednio do danego kraju. Czasem mają przesiadki, albo mieszają się i może trafić do innego kraju. Wiesz nie każdy w Arabii Saudyjskiej wie co to Holandia 😉

Dokładnie 🙂. Dlatego moim zdaniem lepiej napisać po angielsku, ew. angielsku i polsku.

Tak jak nie każdy we Francji, Hiszpanii czy innych krajach wie co to jest "Raszian Federejszon" 😉 Za takie dajmy na to Węgry mogę ręczyć, że tam angielski nie jest takim oczywistym językiem porozumiewania się. Czy za Hiszpanię. Sprawdzałam. A już wysyłanie z Polski do Holandii, Niemiec czy Rosji kartki z nazwą kraju po angielsku podpada mi pod szpanowanie 😉 I nie wmówicie mi, że kartki do Niemiec latają z Polski przez Arabię Saudyjską 😉

A jeśli poczta ma po drodze "przesiadkę", to też nie sądzę, by za każdym razem od nowa przeglądali całą pocztę - litości  🙇 worek z napisem China leci do Chin, z napisem Australia do Australii. I już. A do worków wsadzają w Polsce.

Jestem wrogiem używania angielszczyzny wszędzie i za wszelką cenę. Język polski jest piękny i szkoda go zastępować jakimkolwiek innym bez potrzeby  😉

Ale treaz już :jogin:

😉
Koniec końców idę wysłać kartkę do Szikago.
A już wysyłanie z Polski do Holandii, Niemiec czy Rosji kartki z nazwą kraju po angielsku podpada mi pod szpanowanie 😉

zapewniam Cię, że w moim pisaniu szpanowania żadnego nie ma :P. z ciekawości sprawdziłam otrzymane kartki i na każdej, dosłownie każdej Polska napisana jest POLAND a nie w języku wysyłającej osoby. No ale jak kto woli, myślę, że nie ma co tu o tym dyskutować  💃  :kwiatek:.

A i moja do Rosji doszła po niecałych 14 dniach priorytetem. Chyba niezły wynik jak na Rosję, co? :P A i znów Niemkę wylosowałam. Nic nie napisała w profilu o sobie, więc wybrałam kartkę z bliskiego mi miasta  😅.
Moja kolejna do Jożego, do Słowenii. Do Brazylii jeszcze nie doszły.

Nie wytrzymałam, kliknęłam kolejną. Idzie do Cambrige
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się