Pani na poczcie zapytała mnie dzisiaj jaki kraj to "Russian Federation" 😉
Vana, ja dołożyłam Fince polskie czekoladki, bo pisała, że chce próbować różnych produktów spożywczych, a Holenderce trochę piasku z plaży w Gdańsku, bo pisała, że kolekcjonuje piasek z róznych stron świata 😉
Już się nie mogę doczekać aż do mnie coś przyjdzie 😜
Dostałam dzisiaj dwie kartki 🙂 Super niespodzianka, bo nawet nie wiedziałam, że już mnie ktoś wylosował. Jedna z konikiem z Czech, druga z Holandii 💃 Lecę na pocztę wysłać moją 🙂
U mnie jedna osoba z Rosji też byłą z "Federation" 😉 Dzisiaj doszła właśnie jedna Rosja. Priorytet do Moskwy 13 dni. Wcześniej wysyłałam i zwykła bardziej w głąb szła 17 także Rosja chyba nic sobie nie robi z naklejki "Priorytet". Kolejna moja idzie do ... Makao.
Z tym Makao to mam pewien problem. Bo w adresie który mi wypluło mam napisane, że do Macao ale jak mam profil tego chłopaczka to jest on z Makau. I teraz nie wiem wpisać. Wikipedia niby mówi, że można tak i tak...
Wylosowałam kogoś kto jest na 3-cim miejscu w Nowej Zelandii pod względem wysłanych kartek. Zobaczcie, jaka cudowna galeria, uporządkowana wg. krajów, ponad 1100 kartek 😍 http://picasaweb.google.com/amen166
Hija, wpisz tak jak w adresie w profilu tej osoby 😉
Tylko, że ta osoba ma dopiero jedną kartkę wysłaną. Ja będę pierwszą pewnie, która do niego kartkę wyśle. I tu się boje, że może jakiś błąd zrobił czy coś.
Zrobiłam dziś dostawę pocztówek 💃 Moja 10-cio letnia Finlandka dostanie sympatyczną pomarańczowo-żółtą kartkę z patyczkowatą dziewczynką (jutro wstawię skan, jest na prawdę urocza) 💘
edit: Jutro chciałabym jednak ją wysłać więc nie zdążę zeskanować ale tu takie zdj:
A mnie dzisiaj co to jest The Netherlands, Republic of Belarus oraz uwaga... United States of America. Myślalam, że nie wyrobię na poczcie 🤬 . Szczególnie przy "Niderlandiaaa? Co to jest?!". Wysyłam kartki za granicę spory kawałek czasu i pierwszy raz mi się taka sytuacja zdarzyła 🤔
A mnie dzisiaj co to jest The Netherlands, Republic of Belarus oraz uwaga... United States of America. Myślalam, że nie wyrobię na poczcie 🤬 . Szczególnie przy "Niderlandiaaa? Co to jest?!". Wysyłam kartki za granicę spory kawałek czasu i pierwszy raz mi się taka sytuacja zdarzyła 🤔
A mnie zawsze zastanawia,dlaczego w Polsce ludziska piszą na kartkach i listach nazwykrajów po angielsku... Przecież to na polskiej poczcie mają wiedzieć, gdzie je wysłać, nie? 👀 Chyba nie ładują wszystkiego do jednego worka, wsadzają w pociąg i puszczają po świecie, a na każdej granicy stoi listonosz i przegląda wszystkie kartki celem wyłuskania tych dla niego 😁 Do kompletu jadąc za granicę często Polacy uczą się, jak mają napisać na kartkach do znajomych "Polska" w języku danego kraju. Więc w Polsce po angielsku, za granicą w językach lokalnych? 🤔
A mi się wydaje, że angielski jest językiem na tyle międzynarodowym że nie powinno być w żadnym urzędzie (tu pocztowym) problemu z identyfikacją. Tym bardziej że to były dość "pospolite" nazw. Zawsze będąc zagranicą i wysyłajac kartki do domu pisałam POLAND i nigdzie nie spotkałam się z tym, ze to jakiś problem :P.
ewabe, Nie wszystkie kartki i listy idą bezpośrednio do danego kraju. Czasem mają przesiadki, albo mieszają się i może trafić do innego kraju. Wiesz nie każdy w Arabii Saudyjskiej wie co to Holandia 😉
Zarejestrowali dziś moją kartkę do Niemiec i Rosji (14dni), wylosowałam 2x USA.
ewabe, Nie wszystkie kartki i listy idą bezpośrednio do danego kraju. Czasem mają przesiadki, albo mieszają się i może trafić do innego kraju. Wiesz nie każdy w Arabii Saudyjskiej wie co to Holandia 😉
Dokładnie 🙂. Dlatego moim zdaniem lepiej napisać po angielsku, ew. angielsku i polsku.
Tak jak nie każdy we Francji, Hiszpanii czy innych krajach wie co to jest "Raszian Federejszon" 😉 Za takie dajmy na to Węgry mogę ręczyć, że tam angielski nie jest takim oczywistym językiem porozumiewania się. Czy za Hiszpanię. Sprawdzałam. A już wysyłanie z Polski do Holandii, Niemiec czy Rosji kartki z nazwą kraju po angielsku podpada mi pod szpanowanie 😉 I nie wmówicie mi, że kartki do Niemiec latają z Polski przez Arabię Saudyjską 😉
A jeśli poczta ma po drodze "przesiadkę", to też nie sądzę, by za każdym razem od nowa przeglądali całą pocztę - litości 🙇 worek z napisem China leci do Chin, z napisem Australia do Australii. I już. A do worków wsadzają w Polsce.
Jestem wrogiem używania angielszczyzny wszędzie i za wszelką cenę. Język polski jest piękny i szkoda go zastępować jakimkolwiek innym bez potrzeby 😉
A już wysyłanie z Polski do Holandii, Niemiec czy Rosji kartki z nazwą kraju po angielsku podpada mi pod szpanowanie 😉
zapewniam Cię, że w moim pisaniu szpanowania żadnego nie ma :P. z ciekawości sprawdziłam otrzymane kartki i na każdej, dosłownie każdej Polska napisana jest POLAND a nie w języku wysyłającej osoby. No ale jak kto woli, myślę, że nie ma co tu o tym dyskutować 💃 :kwiatek:.
A i moja do Rosji doszła po niecałych 14 dniach priorytetem. Chyba niezły wynik jak na Rosję, co? :P A i znów Niemkę wylosowałam. Nic nie napisała w profilu o sobie, więc wybrałam kartkę z bliskiego mi miasta 😅.