Nie wiem czy dobry wątek ale spróbuje :-) Jako że będziemy teraz golic na zimę - właścicielka w końcu się zdecydowała potrzebuje od Was info co to tego w ile derek się zaopatrzyć i z jakim wypełnieniem na jakie temperatury. Aktualnie mamy trochę polarowek i padokowke z polarem.
Jakaś zimówka by się przydała jeszcze. Ja mam 300g i mój golony całą zimę w niej spędził. Na kilka nocy dostał jeszcze polar pod spód, ale to jak było ponad - 20
Głupia pogoda, owszem, mi już koń w połowie odrósł, po 1,5 tyg. :/ ale chodzi non stop - padok i stajnia na noc w ripstopie na polarze, nie jest pod nią spocony nawet w dzień, jak ciepło, ale na jeździe trochę się poci. Ciekawe, że tak szybko rośnie futro, bo jak zimą ogoliłam go w styczniu to do wiosny już wytrzymał, przez pierwszy miesiac praktycznie nie odrastał w ogóle.
Z tego co zauważyłam, jak się ogoli konia gdy zaczał już zmieniać siersć to trzeba go golić co chwilę. Jak się przeczeka czas linienia, to spokój na długo.
Hej mam pytanie ogoliłam Błyskawice w pólderke na grzbiecie (ma zostawione włosy na grzbiecie ,zadzie i dalej częściowo na udzie nogi nie golone ,głowa też . Reszta golona ) . Zapakowałam w derkę bawełnianą i jest niby ciepła u nas temperatury ok18- 20 C i ma być cieplej . Nie wiem czy w teren powinnam zakładać jej pólderke polarową czy może wystarczy że ma futro na wierzchu na wzór pólderki ?
w zeszłym roku goliłam na 3 mm, z racji takiej posiadanej maszynki, ale widzę, że piszecie też o o golniu na 6mm - lepiej? wtedy jakąś nasadkę się kupuje, taK? a da się konia równo ogolić? hehe, nie plącze się włos, że robia się wzorki? pytam, bo doświadczenia w tym brak 😉
normiss, moja maszynka ma ostrze na 6mm, bez nasadek, goli równo. Koń wygląda jakby miał krótką sierść. Robiły się wzorki jak pomyliłam ostrza i zapięłam w maszynkę ostrze do kręconej sierści (takie było gratis).
Ktoś kiedyś podawał namiar na punkt, gdzie można naostrzyć noże do maszynki. Nie jestem pewna, ale chyba była to psia strona i można było do nich wysłać ostrza. Kojarzycie ten adres?
Nie. Książęca jest w Wawie i sama tam ostrzyłam, ale podobno była podwyżka, więc szukam tańszej alternatywy. Pamiętam, że mieli stronę www i chyba głównie ostrzyli psie ostrza.
nie opłacalne? dlaczego? tanie noże czy drogie ostrzenie? 🤔
kurcze, maszynka nowa, ogoliła 2,5 konia w medium trace clip i padł nóż 🙄 miałam na szczęście na wymianę, ale też ogolił juz 1,5 konia, więc boję sie zaczynać robotę 🙄
Przyznam bez bicia, że 3 konie do dnia golenia (styczeń? luty?) stały w stajni otwartej typu biegalnia, były meeeeega zafutrzone, a przez to nie dały się idealnie wyczyścić i podejrzewam dlatego tak szybko noze padły. Teraz chcę golić "stajenne" wypucowane koniki 🙄
nie opłacalne? dlaczego? tanie noże czy drogie ostrzenie? 🤔
kurcze, maszynka nowa, ogoliła 2,5 konia w medium trace clip i padł nóż 🙄 miałam na szczęście na wymianę, ale też ogolił juz 1,5 konia, więc boję sie zaczynać robotę 🙄
Przyznam bez bicia, że 3 konie do dnia golenia (styczeń? luty?) stały w stajni otwartej typu biegalnia, były meeeeega zafutrzone, a przez to nie dały się idealnie wyczyścić i podejrzewam dlatego tak szybko noze padły. Teraz chcę golić "stajenne" wypucowane koniki 🙄
Ja swoja ogolilam 3 razy swojego konia (czyli czystego 😁 ) i jednego meeega ofutrzonego, brudnego, posklejanego i miejscami mokrego... A noze dalej zyja. Wiec nie wiem od czego to zalezy - od jakosci?
Ja mam Lister Legend i ostrza tej samej firmy. Maszynka nie jest tania, raczej z górnej półki ale na jednych ostrzach ogoliłam już 10 koni i dalej tnie jak szalona a mam jeszcze 3 inne komplety.
W większości maszynek ostrza trzeba ostrzyć po ok 10 goleniach. My mieliśmy takie stare ostrza to wystarczało na jedno golenie i poszły do śmieci. Teraz zakupiliśmy ostrza heningera i spokojnie ogoliłam 12 koni.