bjooork, szewc bez butow chodzi - sprawdza sie idealnie. ja swojego ogolilam jak zostalo mi kiedys niecale 1,5 h do treningu (i brudny kon 😉 ), wiec odwalilam straszna fuszere i zostawilam baardzo duzo niedorobek. jak mialam czas to poprawic, okazalo sie ze dziad troche odrosl i musialabym robic wszystko od poczatku, a ze na to czasu nie bylo... to zostal najgorzej ogolonym koniem sezonu 2010/2011 😉 na szczescie nigdzie poza stodola sie nie pokazywal wiec jakos to przezylam... :P teraz czekam az wylinieje do konca bo nie chce mi sie go golic... z reszta nie mam po co (no, poza estetycznymi wzgledami)
z ciekawostek - dzis pobilam maly rekord - ogolilam trzylatka. mlodszego konia jeszcze nie zdarzylo mi sie ciachac.
Burza dziwna sprawa, jeszcze sie z takim czyms nie spotkalam...
bjooork, a widzisz, to ja taka babunie golilam, do tego po powrocie z emerytury na lakach wiec byla mega zaklaczona 😉 ale takiej dzidzi jeszcze nie. co ciekawe stal jakby nigdy nic. byl przegrzeczny, na pewno plasuje sie w mojej top 5 pod wzgledem zachowania przy goleniu 🙂
wczoraj golilam swoja 11 godzin 😁 ale jak sie goli 1 razy i nei wie sie, ze noze sa tepe, krzywe i niedokrecone 😁 na szczescie szybko naostrzylma ( zaplacilam 15 zl z wyczyszczeniem maszynki) i dalej szlo jak po masle.
ja wczoraj w końcu dogoliłam rudego 🤔wirek: dostał domosedan wzięło go trochę po godzinie już myślałam, że nie zadziała, ale jako tako stał, chociaż miewał momenty podrywania głowy i od czasu do czasu lekkiego kopania tyłami jak jechałam pod brzuchem. Za rok wezme weta żeby podał coś dożylnie i będzie po problemie 😁
Niestety większość golarek jest raczej głośna, z cichych to tylko te mniejsze. Zawsze w pogotowiu możesz mieć jakąś dobrą pastę uspokajającą - zdziała cuda 😉
orientujecie się (tzn domyslam sie ze kazdy kon inaczej) czy musialabym ogolic nie-na-lyso jesli chcialabym, zeby kon od jakos czerwca/polowy czerwca odrosł do konca wakacji?
Cobrinha, ja z tych nakladek nie umiem korzystac szczerze mowiac. za to mozna kupic ostrza dluzsze od standardowych (nie 0,3 cm tylko 0,6).
margaritka, jak na pierwszy raz to super! ja bym pociagnela jeszcze na tylnej nodze mocniej w dol o byloby perfekto (ale kazdy tnie jak mu sie podoba oczywiscie 🙂 )
Cobrinha jeśli golisz pod włos, to ostrze 3,2 mm (7) nawet nie podetnie koncówek, standardowe do koni to ostrze nr 10, tnące na długość 2,4mm. (czasem1,8mm zależy od firmy)co do nakładek, to plastikowe są do niczego, ponieważ nie podnoszą włosa. Jedyne sensowne, to metalowe (np firmy WAHL) mają przedłużanie dystansu od 1,5mm do 24mm. Z tym, że założyć je (te metalowe) można tylko na ostrza typu clip-on, tnące max do 0,5mm (ostrze 30) czyli 30stka i cieńsze. Trzeba brać poprawkę na to ze włos koński dość mocno leży i cięcie ostrzem 0,5mm zostawia około 2mm włosa. więc cięcie standardowym zostawia około 4mm. Jeśli koniecznie chcesz dłużej, to spróbowałabym 7ką (3,2mm) to zostawi ci około 5-6mm włosa. Jeśli masz standardowe ostrze 2,4 mm to możesz próbować wcisnąć na nie nakładkę 1,5mm ale wg mnie to nie będzie dobrze ciąć.
escada, dziękuję za radę... troszkę mi namieszałaś, bo wydawało mi się, że sprawa jest mniej skomplikowana hehe Ale tak to jest jak się dopiero człowiek chche uczyć jak tego używać hehe To cięcie standarowym ostrzem opisanym jako 3mm tnie na ile? 2,4mm-1,8 czy ok 4mm bo się pogubiłam 😡
Bo nie wiem jakie kupić pod Ningbo, żeby docelowo mieć dwie opcje cięcie standardowe - jaki nr ostrza i ile mm wg opisu cięcie takie, aby włos po skróceniu miał 6-8mm :kwiatek:
To zrobiłam od razu... niestety jakoś nie uzyskuję satysfakcjonującej odpowiedzi. "Posiadamy ostrza na długość 2-4 mm(reguluje się wysokością grzebienia na śrubach" Więcej informacji nie uzyskałam... a że ja się nie znam na ostrzach to w ciemno kupować nie będę żeby nie było, że kupię jakieś dla yorka hehe
Na ich stronie wychodzi na to że: ostrze nr 5 - wysokość cięcia 6,3mm - taka długość cięcia by mnie interesowała, o ile faktycznie mniej więcej taka wypada ta długość ostrze nr 7 - wysokość cięcia 3,2mm - jak rozumiem standardowe do koni 🙂 ostrze nr 10 - wysokość cięcia 1,5mm
To są pojedyncze ostrza - wiem że pytanie podstawowe, ale czy one są dolne czy górne? musze dokupić do takiego jednego ostrza jeszcze jakieś? 😡
Gdzie nie szukam to nie widzę standardowego ostrza 3mm do koni, jest 2,4 i są krótsze. i to standardowe 2,4 tnie na około 3-4mm. dłuższe ostrza dostaniesz raczej tylko w standardowej szerokości (nie poszerzane) i szukaj w numerkach 7(3,2mm) i 5 (6,2mm) 7 zostawi około 5-6mm, 5 około 8mm. z tym, że powiem ci szczerze, jak goliłam konie na zimę to 7 łapało same końcówki i w końcu goliłam 30stką, zostały 2mm. Ten twój koń to musi być jakiś długowlosy 😀
btw: w sumie jak szukasz dłuższego ostrza to szukaj w sklepach groomerskich, golę ostrzami do psów i są nie do zajechania, zwłaszcza osterowe, andis też daje radę 😉 tyle, że tam są ostrza systemu clip-on, nie wiem jaką masz maszynkę i czy będą pasować, ale myślę, ze to Ci przez telefon powiedzą 😉
w moserze, z którego korzystam, jest zestaw ostrzy 1mm, 2,3mm, 3 mm i 9 mm z nakładek nie potrafię wprawnie korzystać - jakieś takie nieporęczne- może baba_jaga nimi goliła- mi idzie średnio
[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][left]Mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić koniu wzorek na zadzie? Nie mam maszynki ani nic. Dysponuję jedynie nożyczkami. Jak zrobić szablon i jak to wyciąć - nigdy tego nie robiłam.[/left][/size][/size][/size][/size] 🏇 🏇 😵