Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

golil ktos jakos niedawno? w jakich derkach puszczacie swiezo golone przy takiej pogodzie??
Przejściówki bez wypełnienia, na noc siedzi z wypełnieniem 150 g 😉
Jakiś czas temu na Allegro pojawiły się maszynki w zasadzie identyczne jak Ningbo GTS-3004 tylko dużo tańsze.
Ma ktoś może porównanie, używa tej tańszej?
Szukam osoby która goli konie na ternie Trójmiasta !!
W poprzednią niedzielę, pierwszy raz mój arabek został ogolony, jutro wyjeżdżamy na zawody - trasa długa, bo z Warszawy do Niemiec, ogólnie 770km. Wyjazd jest bardzo rano, bo o 4-4:30. Nigdy wcześniej nie był golony i teraz nie jestem pewna jak robić z derkowaniem go na drogę. Rano z pewnością będzie jeszcze chłodno. Jak uważacie, czy zakładać mu derkę, jakąś cienką, materiałową?
Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi 🙂
Bader zakładaj koniecznie- nawet cienka bawełniankę 😉

edit: wczoraj trafił mi się do golenia koń tak zarośnięty, że 4 ostrza na nim zjechałam  😵
bjooork, witam w klubie, mi wczoraj trafil sie tak zarosniety ze w srodku zablokowala sie szczotka i iskry lecialy! o maly wlosy i bym maszynke miala do wywalenia 😉 na szczescie juz wszystko ok.
O proszę to nie tylko mi przytrafiło się 'zrobienie fanty' na koniu 😉 w sobotę jadę na poprawkę o ile mi Szlif szybko naostrzy noże btw. masz jakieś alternatywne miejsce, gdzie ostrzysz w Wawie noże
bjooork, nie, ostrze tylko w szlifie... ale jakbym znalazla jakies inne miejsce to chetnie bym sprobowala.
i tez zostawilam konia z 1 strony calego lysego, z drugiej pol brzucha, zadu i szyi z mega futrem. nie dosc ze dlugie, to jeszcze bardzo bardzo geste, bardziej jakby u psa z podszerstkiem niz u konia 😁
pierwszy raz od trzydziestukilku (czterdziestu?) koni w tym sezonie mi sie to przydarzylo i przyznam ze jestem w szoku. w ogole mialam niezla zagwostke jak sie maszina w pewnym momencie po prostu przestala wlaczac o.o
Ooo ja miałam taką zajawkę parę konie temu- na szczęście okazało się że wypadł filtr i serwis szybko mi ją przysposobił. Tym razem  pojechałam z 4 ostrzami i serialnie nie spodziewałam się ze je w takim tempie dobije- właściciele jednak stwierdził że chce drugiego konia nawet odrobinę podgolić stąd też uprzedzony ma teraz do weekendu folblutkę ala pudel 🙂
Co do ostrzenia noży to się lekko ząłamałam, bo szlif ostatnio skasował mnie na 120 pln za dwa ostrza (wcześniej kosztowało to około 37 pln za jedno)  😵
bjooork, no tak, a jak sie 2 zestawy stepi na jednym koniu to faktycznie sie to srednio oplacalne robi 😉
niby w internecie mozna znalezc adresy zakladow ktore sie zajmuja ostrzeniem ale nie wiem czy chce ryzykowac oddawanie ostrzy do jakiegos niesprawdzonego miejsca...
no i szlif mnie zaskakuje za każdym razem dziś mnie skasowali na 37 pln od ostrza- w dodatku zrobią je na cito więc chwilowo zostanę im wierna 😉
moze czytaja rv  😉
Ja będę golić Chłopaków w piątek i nie wiem, czy zapakować w derki, czy nie? 🤔
Likier będzie golony pierwszy raz, a resztą oba totalnie na łyso, więc chyba założę przejściówki.
ja też golę na paczątku przyszłego tygodnia, całego konia, możliwe, ze też z nogami i też zastanawiam się czy zostawić w przejściówce czy bez
Moje młodziaki były golone z końcem roku i teraz po kolei golę od nowa 🙂 Nadal stoją w derkach, ale jak jest bardzo ciepło to na dzień po prostu im zdjemuję. W nocy nie jest ciepło a stajnie już nie są zamykane.
przejsciowka tzn polar + material nieprzemakajacy?

moja jutro bedzie golona
Czy wam po goleniu też każdy czaprak wyjeżdża spod siodła? Wszystko pasowało, ogoliłam i fruuuuwaaa... Mogę jakoś zaradzić?
Burza, no coś Ty  😲
A z dopasowaniem siodła wszystko ok? Może popręg za słabo zapinasz?
mój golony najpierw jakoś w październiku, teraz od nowa i stoi w drelichu, jak temperatura się unormuje to będzie łaził w siatkowej bo u nas już meszek sporo  🤔wirek:
Burza mi też zaraz po goleniu jeździ, ale wrzuciłam żel i po problemie 😉 Z dopasowaniem siodła jest ok
Mój odrośnięty stoi w samej przeciwdeszczówce na podszewce z bawełny- ale w pt robię postrzyżyny i jeśli temperatury będą w okolicach 5-8 st. C to pewnie wyląduje w przeciwdeszczówce na polarze (ale u nas stajnia angielska 😉 i konie cały dzień padokowane)
haha, a mój ma naturalnie taką króciutką sierść, że wszyscy pytają czy go golę...
Jutro golenie i nadal nie wiem co zrobić z Likierem 🤔
Zwłaszcza, że zapowiadają oziębienie do 10-14 stopni i deszcz 😤

10-14 to nie oziębienie, szczególnie że teraz mam tyle za oknem... i deszcz 😉 I przy takiej pogodzie moje stojąc ogolone w stajni angielskiej mają na sobie derki przeciwdeszczowe z podszyciem polarowym bez wypełnienia.
Pooh na moje 22 to jest oziębienie 😁
Moje w boksach cały dzień, a na zewnątrz na parę godzinek wychodzą. Niestety nie ma możliwości, żeby im ubierano derki tylko na padok, niestety 🤔
No nic, będę myśleć intensywnie do jutra 😁
Moj ogolony wczoraj. Stoi w ortalionie na polarze.
moja dzis ogolona, w stajni stoi w drelichu, na wybieg na nia ripstop, jak sie oziebi do 5 stopni z deszczem to polar z ortalionem
Orzeszkowa, no pierwsze co to siodło, ale w ciągu dwóch tygodni bez pracy? Zmieniło się tylko ogolenie, wszystko sprawdziłam i leży jak wtedy.

equi.dream, niestety nie mam gluta ehh.
mój sierściuch dopiero dziś ponownie trafił pod maszynkę (wiadomo , że 'szewc bez butów chodzi'  :lol🙂 i, ale tym razem po raz pierwszy mam złoto-gniado-srokatego konia wygląda fenomenalnie  😍 😍
bjooork, a zdjęcia?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się