Ja wczoraj pierwszy raz goliłam sama, dziś dogalałam to czego w stajni przy świetle nie douważyłam. Maszynka lekka więc poszło dość szybko, sprawnie i przyjemnie, ale zdecydowanie muszę poćwiczyć żeby efekt był ciekawszy 😁
ja swojego ogolonego, tylko na pleach zostawiony włos (ale troche juz odrósł) trzymam w stajenno-padokowej niezniszczalnej derce tak na oko 200-250 g - stał w niej całą zimę, teraz ciepło, ale zepsuła się brama wejściowa do stajni, więc w sumie coś jak w stajni angielskiej jest.Nie kaszle nic mu nie dolega, więc taka dera w sam raz... jak były mrozy to jeszcze mu polarówkę pakowałam pod spód...
Moje w poniedziałek ogolone (zostawione mają tylko nogi, głowę i na grzbiecie pod siodłem kawałek) i stały w 300g, a od wczoraj stoją w 150g. Mam stajnię angielską, na noc górne drzwiczki są zamykane. A konie cały dzień na padoku, tylko na obiad schodzą na godzinę.
Moja golona w listopadzie jakos, zostawione nogi i plecy , zime przestala w 300 g i nic a nic nie odrosla. Stajnia ciepla, teraz stoi w drelichu i linieje jak szalona.
wydaje mi się, że tu mogę takie pytanie zadać 😉 jeśli się goli na lato, np w kwietniu-maju, jak już jest naprawdę ciepło. to jakie derki trzeba mieć przygotowane w zanadrzu i kiedy "interweniować", w sensie zakładać derkę? a może zostawiacie konie same sobie wygolone?
Bay- jak masz chłodną stajnię to w zanadrzu możesz mieć cienką bawełniankę- ja na lato golę, w momencie, gdy koń mi się mocno zapaca/wraca spocony z padoku/ ewentualnie jest tak gorąco, że mokrego wyciągam z boksu. A co do innych derek przyda się siatkowa przeciwko owadom 😉
moj od wczoraj bez dery. Jak go zastalam spoconego pod derka w stajni to z niego sciagnelam 😉 Ale ogolony w medium trace clip. W srode jestesmy wstepnie umowieni na ogolonie calego, wiec go z powrotem wsadze w ortalion na polarze.
Pooh ja bym na pewno jeszcze teraz golonego bez derki nie wypuszczała wydaję się że jest ciepło ale tak naprawdę to wiatr jest jeszcze zimny ja młodego teraz wypuszczam w derce przejściówce nota bene od Ciebie 🙂 Derka sprawuje się idealnie na tą pogodę 🙂 W razie spadku temperatury zawsze pod spód można wrzucić polar
Moje tez cały czas w derkach stoją, ale właśnie zastanawiałam się jak to patrzeć na tą pogodę. Czy np rozebrać jak już będzie 15 stopni w cieniu, bo na słońcu to potrafi być i 25 😉 Chociaż dzisiaj znowu się chłodniej zrobiło 🙁
Markiziowa, mam nadzieję, że derki będą sie dobrze sprawować 🙂
mój ma odgórny prikaz weta do chodzenia w derze do temp 10 st.C (plecy ma zostawione) Ze względu na skoki temp dopiero dziś/jutro przestawiam go na polar z ortalionem (a i w prognozach pogody raczej patrzę na temp. odczuwalną, która przy wietrze może być znacznie niższa niż rzeczywista).
[quote author=el_Bandito link=topic=36.msg951841#msg951841 date=1301174470] Samolot na zadzie... Coś pięknego. [/quote] Wyczuwam nutkę ironii?Samolocik wbrew pozorom ma swój głębszy sens 😉 Dorzucam jeszcze I Horse stworzone dzisiaj.Pomysł koleżanki, koń koleżanki.
Magdzior,olek dziękuję :kwiatek: Sama nie wiem jak to robię,to moje pierwsze trzy takie "dzieła"po prostu ktoś rzuca pomysł ja zaczynam ciąć..i jest 😀 Zaczęło się od mojej kopytnej,potem dwie koleżanki poświęciły "swoje"zady.Stwierdziłyśmy,że w razie czego przerobi się na serce 😁 ale póki co przy żadnym nie było takiej potrzeby bo jako tako to wygląda.W iHorse zepsułam listek ale trudno,następnym razem będzie lepiej 😉
Wydaje mi się,że listek powinien być bardziej na lewo 😉 W końcowej fazie przykładam nożyczki równolegle i tnę żeby było wszędzie w miarę równo a co za tym idzie ten sam kolor,tym sposobem nie da się idealnie do łysego-zostaje ok.milimetr włosa.To też pewnie zależy od nożyczek,ja cięłam zwykłymi,dużymi które mają grube ostrza.