Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

ja bylam tydzien chora i konikow nie widzialam. dzisiaj zajezdzam do stajni a tu mamuty 🤔 pierwsza partia idzie pod noz dopiero w przyszla sobote bo trzeba na te urocza okolicznosc srodki uspokajajace zorganizowac dla tej trojki przyjemniaczkow. najwazniejsze, ze kolejne juz z gorki bo przynajmniej rowno pod sufitem maja 🙄
apropos płochliwców, to zdarzało mi sie tak, że konie, które w ogóle nie są płochliwe robiły jakieś totalne cyrki, a te płochliwe bywało, że stały jak dzieci 🙂
jeden to pewny czubek do chodzenia po scianach- niestety z zeszlego roku doswiadczenia mam. pozostale dwa to dzieciaki wyploszone, wiec oby sie sprawdzilo, ze beda "na trzezwo" staly jak dzieci 😉
ja raz goliłam jednego, który na dzwiek maszynki (oster clip master, dość głośna) nic sobie nie robił, ale jak tylko ją zobaczył to była panika... i w zasadzie tylko przy goleniu szyi... dobrze, że wet i tak jechał do innego konia, więc dostał w żyłę i na spokojnie dokończyłam 🙂
Konie nieraz potrafia zaskoczyc  😉 moja typowa elektryczna kobyla na wszystko rok temu przy pierwszym goleniu stala jak aniol na trzezwo ba zasypiala nawet 🤔 zobaczymy w tym roku 🙂
niektóre konie to tak śmiesznie mrużą oczka, bo maszynka wibruje i to jest trochę jak masaż 🙂.
hm tak sobie myślę, że jeszcze tydzień - max 2 i ciachnę tego mojego 🙂
Ja moich xx nie cierpie golic, nie dosc ze to kosciste.. i naprawde pelno zaglebien i nie ma takiej naturalnej warstwy tluszczyku zeby maszynka gladko szla, i przeciez je to boli... boli, wyginaja sie w kazdym miejscu , nawet na zadku,KOSZMAR
ja zdecydowałam, ze zostawiam jednak tylko 'derkę' na plecy i zad, jeszcze jakoś 2 tyg i gole  😵
No mój koń jest już stary, a przy goleniu zachowuje się jak dziecko 😡 Łaskotki ma na łopatce, a to właściewie takie neutralne miejsce od którego się zaczyna 🤔 Będę go golić jakoś w październiku - czekam na dłuższe futerko, i chciałabym mu wygolić jakiś wzorek na zadku i nie potrafię nic wymyślić...  Koń ma na imię Kwiryn (może niektórzy z Was go znają 🙂😉 i jest starszym koniem. Może Wy wpadniecie na jakiś wzorek pasujący do starszego, ale z ikrą konia  😉
No mój koń jest już stary ... no zdecydowanie tego po nim nie widać. Jest bosski..  😍 Spokojnie możesz mu zafundować bardziej młodzieżowy wzorek
Hehe. Dziękuję 😡  :kwiatek:
Tylko własnie nie wiem na jaki wzorek się zdecydować... . Literki są już raczej oklepane, a serduszko dla niego to nie, bo potem wszyscy znajomi będą mieli ze mnie polewkę :P Myślałam nad błyskawicą...  😀iabeł:
Błyskawica też oklepana! :P
Ja się zastanawiałam, czy nie zostawić Belfastowi na zadzie ładnego B, ale jakieś takie, zbyt 'normalne' mi się wydaje 😁 Albo 'DRP' 😎 Ale trochę wieś, jak na zawody pojadę i jeszcze mi uwierzą 😂
Jakiś pomysł? 🙂
mój wypłoch (potrafi się przestraszyć własnego cienia na hali), przy swoim pierwszym goleniu, stał bardzo grzecznie, dał sobie głowę i nogi bez problemu ogolić. Dostał tylko sianko, co by się nie nudził 🙂
A mój mega stoik nie dał sobie głowy golić 😉

Strucelka,

😁
Burza, świetny pomysł 🙂 Strucelka, zrób mu tą korone 😉
Ciężko będzie ją odrysować bo logo nie znalazłam bardziej widocznego- ale popieram!
Burza padłam 😁 Tylko Belfast trochę długie... Nie wiem czy nie lepiej samo ozdobne B zrobić. Bo imię na zadku się nie zmieści 😉

edit:
to super! (bez 'here now' oczywiście 😉)

Albo samo B w serduszku takim 🙂
No w sumie oklepana, ale nie potrafię wymyślić nic takiego dla niego.. :P :jogin: :emot4:
Strucelka, to może coś z godła, np okręt, lub potworka stojącego przy płaskiej stronie B
może zamiast potworka, konika?
Ewentualnie "B" lekko pod przodami konika?
Koń może mieć koronę lub "B" może mieć koronę, lub całość może być w koronie/pod koroną?
W poszukiwaniu grafik w googlach pod hasłem "gaj" trafiłam na napis "małpi gaj" 🙂, no i pomyślałam, żeby Gajowi wygolić małpkę...

co o tej myślicie?

Kornelia super! Mnie się podoba 🙂

Tym razem leżę i kwiczę, bo chyba już znalazłam pomysł... 😁

Sama literka z koroną do wykonania, ale nad napisem to bym się zastanowiła czy mi się chce dziubdziać
nie nie, bez napisu 😉 Nie chcę by mi zaczęli Belfasta Budweiser przezywać 😁
a dla konia o imieniu Kalifornia? macie jakieś pomysły?
Palma, plaża, morze i słońce! 🙂
też pomyślałam o palmie 🙂, a może jakiś "drink z palemką"? hihi
Hihi, fajnie by to wyglądało! Drink pod palmą albo coś! Mi się podoba!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się