Po 3h przeglądania wątku i dzięki Waszym radom, próbuję wybrać pomiędzy dwiema maszynkami i tu do Was pytanie; Czy warto dopłacić i kupić jakże chwalonego Aesculap Econom 2?? Czy zaoszczędzić (różnica około 600zł więc duża) i postawić na (dla mnie pewniaka) Heiniger Progress?? Używałam Heiningera i byłam mega zadowolona, ale w wątku znalazłam mnóstwo info o drogich i cieżko dostępnych ostrzach, a na sklepie róznica w cenie ostrzy to około 40zł. Czy ostrza Heininger są po prostu do D i szybko się zużywają??
olgen ja mam maszynkę heiniger i użwam jej już 3 sezon, i ostrza spokonie nowe gola 10 koni, potem wysyłam do ostrzenia i gole nimi około 6 koni, wiec dla mnie sa ok.
olgen Już pisałam, że kocham Aesculapy. Jeśli golisz 2-3 konie w sezonie to bierz Heiningera. Jeśli szukasz czegoś do "przemysłowego" golenia, to Aesculap jest super pancerny. Zdarzało mi się nim codziennie 2 konie przez tydzień golić i żadnych problemów z przegrzewaniem, zacinaniem. Wszystko szybko, cicho i bardzo wygodnie.
I jak, dorwał ktoś ostrza do Bassa? Może u kogoś zalegają niepotrzebne, nawet wymagające naostrzenia - chętnie odkupię... ?? Pamiętacie na jaką długość one goliły? W komplecie były krótsze i dłuższe...
edit:
Bass dla mnie jakieś nieporozumienie - załatwić nawet telefonicznie cokolwiek u nich to istny dramat! Konsultantka która nic nie wie na temat sprzedawanych produktów, jest do szczytu nieprzyjemna i ośmieszająca klienta. Omijać szerokim łukiem 😵
Pytanie skierowane do posiadaczy maszynek Andis 🙂 Czy do golenia 2-3 koni wystarczy Andis AGC 2 Super z ostrzem które jest w komplecie ? Jest to ostrze szersze niż w camry ?
Mam Adnisa i ostrzem z kompletu ogoliłałm swojego konia w zeszłą zimę 2x i goli dalej. Koleżanka bardzo polecała te ceramiczne ostrza że więcej koni ogolą ale jeszcze nie zakupiłam. Nie mam porównania do wielkości ostrza camry.
Nie pamiętam dokładnie ile, ja nie mam jakiejśćmega wprawy i chcę żeby było dokładnie 😉 Ale zdecydowanie duzo lepiej gołiło mi się niż Henigerem. Jest mniejsza, poręczna, wygodniejsza w trudnych miejscach. Troszkę mi się grzała ale sądze że to moja wina bo ja w amoku golenia zapominam o smarowaniu... 😵
Czy do golenia 2-3 koni wystarczy Andis AGC 2 Super z ostrzem które jest w komplecie ?
To jest bardzo dobra maszynka i również ostrza są porządne. Oczywiście ostrza starczą, na jak długo, na ile konie - ciężko z góry ocenić, ale mozna je oddać do ostrzenia lub po prostu wymienić. Na pewno kilka razy całego konia można ogolić. Ostrza można też dokupić w kształcie litery T, w tedy są szersze i można golić szybciej, choć osobiście golę na tradycyjnych.
domiwa Ja używam oleju wazelinowego do maszyn od ponad roku i maszynka żyje 🙂 A co do derek to ja zakładałam na noc polar, a na dzień jak było słońce to na padoku chodził bez derki 🙂
Którą maszynkę wybrać ? Ma być to maszynka która będzie golić 3-4 konie myślę max 3razy przez zimę. https://www.groomershop.pl/pl/p/Andis-FHC-ShowEdge-maszynka-do-strzyzenia-koni-i-bydla/4626 czy [[a]]https://www.groomershop.pl/pl/p/Heiniger-Handy-120W-mocna%2C-solidna-i-niezawodna-maszynka-do-strzyzenia-koni-i-bydla/5901[[a]] czy może ta [[a]]https://www.groomershop.pl/pl/p/Heiniger-Progress-mocna%2C-profesjonalna-maszynka-do-strzyzenia-koni-i-bydla%2C-80W/3529[[a]]
Przekopalam pół wątku Ale niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania 🤔wirek: :kwiatek: Co sądzicie o maszynce liscop akku li ion ? Czy jest trwała? Lepsze są bezprzewodowe czy z kablem? Mam do golenia w sezonie ok 5/6 koni, wcześniej golilam camry Ale miałam dwa i myślę nad czymś większym :kwiatek:
Golenie jest dla mnie tematem absolutnie egzotycznym póki co, mam parę laickich pytań 👀 Zimą, nawet przy mrozach, moja kobyła wychodzi na 4-5 godzin na padok, stoi w umiarkowanie ciepłej stajni. Myślałam o niecałkowitym ogoleniu, coś w stylu trace clip razem z całą głową.
1. Czy ogolona głowa nie sprawi że będzie jej po prostu zimno w ten wielki łeb? Nie ukrywam że dramatyczne pocenie się łba jest jednym z głównych powodów, dla których w ogóle myślę o goleniu - po każdej jeździe na hali zimą przy zarośniętym koniu muszę myć calusieńkie ogłowie ze spienionego potu, a co zabawne reszta konia zazwyczaj jest tylko lekko wilgotna, bez problemu suszę ją polarem. 2. Jeśli w tą głowę marzłaby jakoś dramatycznie, czy można ją chociaż ogolić z dużą nakładką tak by jakaś sierść została, ale nie była to sierść plejstoceńskiego mamuta? 3. Czy do takiego wzoru golenia będzie musiała mieć kaptury na szyi 24/7 czy tylko na wychodzenie na dwór?
leleiria, 1) zależy od konia, jednak przez głowę i nogi ucieka najwięcej ciepła 2) jasne , że tak, ja golę moje konie 0 praktycznie, ale spokojnie możesz na 2 czy 3mm 3) jak masz ciepłą stajnię a nie golisz całego to spokojnie możesz zakładać kaptur tylko na padok
Musisz kontrolować czy koń nie marznie i tyle , bo jednak konie są różne. Moj jeden się rozbiera jak mu za ciepło, to znak że musze zmienić derke na cieńsza, a kobyłka lubi jak jej ciepło.