Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

Ooo  👀 70 zł?

Biorę! 😀
Jak była promocja to kupiłam za 50 :P
Suzy00,dzięki wielkie!  :kwiatek: Chyba też taką kupię 😀
I ja, i ja  😁 😜
A da radę to ogolić całego konia?
Pewnie, że da tylko przed goleniem najlepiej go wykąp bo jest pogoda (żeby sierść była gładka i nie posklejana od potu). Zajmie Ci to troszkę czasu ale jak się wprawisz to luzik. Jak będziesz goliła pod włos to będzie śmigać 😀
Mój heiniger saphir podolal. Ogolilam caluskiego konia. Zajęło mi to 4h ale wyszło super😉
Kolega ma kupić maszynkę, którą poleciła Suzy00, w środę przetestujemy na swoich koniskach. Może jakiś wzorek na początek w celu rozeznania. Oczywiście dam znać co i jak 😉
Suzy00, on był golony i jest jeszcze w derce, więc brudny nie jest bardzo. Golony w półderkę, więc chciałam się jej pozbyć 🙂 Do tego maszynka padła przy goleniu wcześneijszym i szyji trochę zostało. Muszę wyrównać gada bo wygląda komicznie.
Ja swoją wykąpałam  tam gdzie miałam golić bo ona miała strasznie posklejaną sierść gdyż najbardziej się tam pociła. Pamiętaj żeby dobrze kopytnego wyczyścić żeby Ci się maszynka szybko nie stępiła i szła gładko 😉 Naszykuj sobie też przedłużacz bo jak Ci maszynka "zdechnie" to na kabelku też można golić 😉 Nawet mam na to patent 😀
Suzy00 mam pytanie - zamawiałaś przez internet z wysyłką do domu? Czy odbierałaś w sklepie stacjonarnym?
Bo nie da się utworzyć konta, trzeba mieć kartę Jula Club. A ja chcę jednorazowo zamówić maszynkę...  🙄
Byłam w sklepie i kupiłam 🙂 Przy okazji wyrobiłam sobie tą kartę 😀
też zakupiłam trymer z Juli. Głównie po to, żeby szetlanda ogolić. ale ona taka maleńka że nie wiem czy podoła..
Jeśli będziesz powoli pociągać maszynką to ogoli tylko musisz jej dać pracować swoim tempem 😉
Ja bardzo polecam trochę droższą maszynkę z Julii klik Ogoliliśmy nią w tym sezonie z 7/8 koni pewnie już, z czego większość mamucio zarośniętych 😁 Nadal śmiga, jest cichutka i dwubiegowa 🙂
Chyba niczym, nawet moc ta sama
w czym teraz stoja Wasze golone konie?  👀
Na noc w drelichu. W dzień już bez niczego.
zmarzlak w sofshellu🙂 po nocy nie zimny, po 3 h na padoku na sloncu nie goracy pod dera🙂
przepraszam, że tak ni z gruchy ni z pietruchy (i za to, że być może już było), ale mi wyskoczyło na fb bardzo hmmm... ciekawe golenie (możne kogoś natchnie) 🙂

Nirv a ta droższa z Juli jest cicha czy raczej głośna? Padła mi maszynka do stzryżenia psa i szukam czegoś w przystępnej cenie i zastanawiam sie nad którąś podlinkowaną z Juli. Tylko sama nie wiem czy ta tańsza wystarczy, jak tam testowaliście już i może ktos coś więcej powiedzieć? A ta droższa jakie ostrze ma w zestawie?
Ja tą tańszą bezprzewodową ogoliłam yorka i pół  konia ( nie bo zdechła tylko szyję łopatki i klatę) także polecam
Magdzior, też mamy tę z Juli i jest bardzo cicha! Powiedziałabym że głośniej pracuje Phillips którym mój chłop strzyże sobie brodę 😁
Jedyny minus to to że julowa maszynka ma małą moc, więc mega gęste i długie włosy goli powoli, ale daje radę. Od wczoraj ogoliłam nią 4 konie w irish clipy i w zależności od sierści ( i braku wprawy, bo nigdy wcześniej nie goliłam) zeszło mi między 20 min a 2 h 😎

Trzeba tylko jej pilnować żeby się nie zagrzała, wyłączać co parę minut, często czyścić z kłaków i oliwić i jest ok 🙂
no to może zaryzykuję, teraz miałam mosera ale też słabego (10W) i dawał radę, ale ostrze już tępe a nowe to połowa ceny maszynki więc średnio się to opłaca. Ja mam sznaucera więc ma włos dość twardy mam nadzieję, ze da radę.
Maszynka z juli tnie grzywę i ogon!! Sznaucer to pikuś 😉
Magdzior, ta z Juli ma 30 W 😉
Grzywy i ogona jeszcze nie próbowałam, ale daje radę koniom, które nigdy wcześniej nie były golone a zarośnięte są konkretnie 😉
Suzy00, a ostrze się nie stępiło po tej grzywie?

Po grzywie ostrzyglam yorka całego
Suzy00, to jest nadzieja dla kucykowego irokeza 😅
Pozwalam sobie na post pod postem bo parę dni minęło, a moja maszynka z Juli nie dała rady 🙁
Próbowaliśmy ogolić mega obrośniętego kucyka, z bardzo długą i gęstą, ale za to miękką sierścią i po dosłownie dwóch ruchach przestała golić - ostrze zapchało się kłakami. Nie pomogło czyszczenie, nie pomogła wymiana napędu, maszynka pracuje ale włosów nie tnie a te długie, które się wyrwą, owijają się wokół ostrzy - to wskazuje na stępienie, tak?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się