Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

cos jest nie tak z moim heinigerem.. pierwsze golenia byly ok. po zmiane norzy ( pierwszym rozkreceniu maszynki) zaczela mi golic tak:

odsylac na gwarancje czy cos moge sama poradzic?
Ja z malym problemem. Odebralam maszynke z serwisu. Oster Golden A5 wszystko super, ogolilam dwa konie. Ostrze poszerzane T -10 i T -84 . ale glownie to pierwsze i co przy drugim koniu na zadzie przestaje juz golic. Ostrze w sumie nowe, ogolilo wczesniej moze z 2 konie. Zad moze faktycznie nie jakis czysty bo tam najwiecej kurzu , ale wszedzie indziej szlo gladko, a pozniej zaczelo robic "pazury" czy zebre 😉 z zadem meczylam sie dobre 40 minut, a to nie caly zad , glownie u gory. Ostrze sredniej jakosci? Bo nie chce mi sie wierzyc , ze troche kurzu i przestalo golic. Najgorsze jest to , ze nie widzialam nigdzie poszerzanego ostrza innej firmy do tej maszynki bo takim malym to dlugo trwa niestety.
Domiwa - mialam to samo z A5. Odsylalam 2 razy do serwisu, ostrze zle - mowili. Kupilam nowe, Oster nr 10 wide (poszerzane). Z calkowicie nowym ostrzem to samo. Odeslalam znow, tym razem do reklamacji, ze to juz nie moze byc wina ostrza. Czekam na decyzje.
Yh. daj znac jak cos bedziesz wiedziec🙂 kurcze ale ogolilo mi super dwa konie. dopiero padlo na tym kurzu i juz nie lapalo nigdzie.
Z moja tez sie tak zaczelo, ze miala problemy na zadzie, ale juz na PIERWSZYM koniu. I teraz jest tak, ze ogole pol konia z jednej strony (!) no i sie zacina, robi "zeby", potem juz wcale praktycznie nie tnie, ogolnie jedna wielka masakra 😉 Ostatnio ogolenie 2 koni zajelo mi 5 godzin ;] mimo, ze zmienialam ostrza, stare andis T-84 i nowy Oster 10 wide elite.
Boze nie strasz. Ona robila mi to rok temu. Ale spadla mi. Dalam do serwisu , wymienili co trzeba, wyczyscili itd. no i dzialala do drugiego konia.
Niestety mowie, jak jest. Tez mnie to wkurza, bo myslalam, ze kupilam dobra maszynke, sprawdzona przez wiele osob na koniach, polecana, a tu dupa. Problemy od samego poczatku :/ A to juz moja druga maszynka. Ten sprzet daje mi chyba jasno do zrozumienia "kobieto, nie zajmuj sie strzyzeniem koni"  😁
margaritka spróbuj pokręcić trochę tym pokrętłem na górze może jest za słabo albo za mocno dokręcone. Jak nie to wyjmij noże porządnie przeczyść je i maszynkę naoilw mocno i jak to nie pomoże to już nie mam pomysłów  🙂
Wszystko to robilan nie raz ..
mam pytanie odnośnie maszynki Bass-tej końskiej:
http://basspolska.com/maszynka-do-strzyzenia-koni-i-bydla.html

Czy ktoś wie jakie ostrza można do niej kupić? NA stronie producenta nie ma , tylko do maszynek psich 🙁
Ktoś pomoże?

edit.
Arivle masz końską czy psią?
Perlica, końską. Nie podjęłabym się golenia 10 koni psią 😁 Ostrza na pewno można dokupić, bo ja od razu wzięłam drugi zestaw. Może zadzwoń i się zapytaj? Bo ja ostrza kupowałam stacjonarnie w siedzibie firmy.
Ash, KLIK tu masz link ze strony producenta, ale ja a moją dałam na allegro netto 325 zł.
arivle, dzięki za info 🙂
Jeśli znajdę końską za 325 to kupię sobie obie 🙂 a co 🙂
Rita jak byś była przy okazji w wa-wie to podjedź na książęcą aby okiem rzucili na te noże
kiedyś też miałam takie "wzorki" ale u mnie noże były świeżo po ostrzeniu - niestety gość który się wziął za ostrzenie po prostu spartolił sprawę
a czy te noże które miałaś wcześniej goliły na tę samą dł włosa ?
wpadłam się pochwalić  😀
w czwartek przyszła mi maszynka lister pico, na początku byłam przerażona jej małym rozmiarem ale wczoraj dała radę z nogami mojej gwiazdy  😉
także jakby co - polecam.
Ogoliłam dziś całego. Wcześniej stał bez derki, teraz zostawiłam go w przejściowce podszytej polarem. wydaje mi się jednak, że jest pod nią gorący,może się nawet lekko poci... to przejdzie? czy powinam zmienić derkę? help  🏇
kociarnia, jeśli jest gorący/lekko się poci to znaczy, że w danej derce jest mu za ciepło i powinien dostac cos lżejszego na grzbiet.
toco innego mozna mu załozyc? on sie nawet w polarze poci na klatce.
kociarnia, czyms bez podszycia. Bawełna/drelich do stajni, plandeka bez podszycia na padok.
777 w zestawie sa dwie pary nozy, bylo ok jak golilam pierwsza para , po  pierwszym rozkreceniu i zmienie nozy na druga pare juz powoli zczelo byc cos nie tak. zmienilam spowrotem na pierwsza pare - nadal to samo. na poczatku sie zastanawialam czy moze jakas czesc wypadla przy rozkreceniu i ja zgubilam ?  🙄 🤔wirek:
Mam pytanie czy pastę dam radę kupić u zwykłego weterynarza czy muszę zadzwonić do końskiego. W piątek będę golić i muszę załatwić  🙇
Sedalin jest to też pasta dla psów także powinien mieć taki weterynarz  :kwiatek:
margaritka, może źle skręcasz? odwrotnie?
domiwa, Angeel Miałam to samo. Pomaga oliwienie ostrza po odciągnięciu noża, żeby olej dostał się między noże. I koniecznie po zdjęciu ostrza wyczyścić naokoło mechanizmu. Druga golona sierść ejst krótsza i mocniejsza, wchodzi wszędzie w maszynkę. Upierdliwe, ale konia ogoliłam...
Napewno dobrze skrecam... chyba odesle na gwarancje
Z maszynki przy rozkręcaniu nic nie mogło wypaść - nie ma szans (no chyba że gąbeczka - bo ja takową posiadam w swojej), a na złe skręcenie też nie ma szans.
Może te noże są po prostu kiepskiej jakości ...
Jeśli nówka sztuka to nie ma co sobie głowy zawracać i trzeba odsyłać. Warto też zadzwonić do szlifu i podpytać - tam zawsze chętnie na takie czy inne pytania odpowiadają, a mają ludki doświadczenie i znają się na robocie.
napisalam do sklepu gdzie kupilam, zobaczymy co odpisza. to nie jest maszynka za 100zl..
Dostalam odpowiedz z serwisu - maszynka calkowicie sprawna, tylko PONOC tepe ostrza. Jakos w to nie wierze... Zalozylam nowe ostrze Ostera i juz od pierwszego pociagniecia nie chcialo strzyc - wiec kiedy mialo sie stepic? A drugie, Andisa wg nich zupelnie tepe, w ogole nie tnie. A przestalo ciac w polowie pierwszej strony konia... Bede reklamowac ostrze w takim razie, bo co innego zrobic? Nowe ostrze 150zl i w ogole ani cm nie ostrzyglo ? 🤔 😤
margaritka - efekt u ciebie wygląda jak źle skręcona maszynka alebo tępe ostrza. ja też mam henigera, kiedyś udało mi sie tak złożyć, że nie goliła - źle ułożyłam noże i źle skręciłam - zwłaszcza, trzeba uważać na tę kostkę w środku no i na intensywne olejenie wszystkiego. takie gadanie bo jak ktoś regularnie goli to to wszystko wie, ale ja sama kiedys taki numer zrobiłam i wiem, że czasami mozna coś przeoczyć 🙂 wczoraj goliłam właśnie konia i przy czyszczeniu maszynki (całkowitym rozkręceniu) wypadł maluczki element, taka blaszka... mam maszynkę już 4-5 sezon, do wczoraj dałabym głowę, ze nic z tej maszynki nie może wypaść, a może! element pochodził z tej kostki ze środka, znalazł się i gra. sprawdź jeszcze raz, jeżeli to wszystko nie pomoże, a masz gwarancję to nie wahaj się 🙂
skrecana i rozkrecana byla kilkukrotnie i nie tylko przeze mnie . napisalam do sklepu - bez problemu wszystko napisali co i jak zrobic takze duzy plus dla cavallo za to :kwiatek:
Mam identyczny problem własnie z henigerem. I też goliła super do pierwszego rozkręcenia. Zmiana noży też nie pomogła. Oddawana była na gwarancję gdzie stwierdzili że nic się nie dzieje. Czyli wychodzi na to że faktycznie źle skęcam... :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się