A ja protestuję przeciw zaczynaniu każdego zdania z małej litery! Wtórny ana... coś tam.
Specjalnie dla tego wątku zawsze pilnowałam tej zasady 😉
Tylko wczoraj w nocy z pośpiechu olałam - no i masz - wtórny analfabeta.. 👀
Ale dzięki wawrek za przywrócenie do pionu.
Obiecuję, że przynajmniej w tym wątku się podporządkuję.
ja juz nie wyobrażam sobie jakiejkolwiek drogi powrotu do "półszorka" mimo iż to od tego wyrazu kpuszorek powstał i pomimo potępiającego chóru ludzi ktorym sie wydaje że to oni maja licencje na wydawanie orzeczeń czy cos jest poprawne czy też jest błędem który nalezy wyplenić. Zresztą ciekawe niby jak to wyplenianie mialoby być prowadzone.
Ty sobie nie wyobrażasz, bo się z tym spotkałaś wystarczająco często, by się "opatrzyło". Ja to zobaczyłam na re-volcie w wątku o ogłoszeniach i bardzo mnie raziło. Nie wyobrażam sobie by ta wersja stała się normą.
Pytasz co wspólnego z "kupywać" - to zadanie dla specjalisty.. Ale spróbuję obronić swoją tezę, choć wiedzy fachowej nie mam, wszystko na wyczucie.
Wydaje mi się, że wymienione przeze mnie błędy językowe wynikają z braku oczytania, z braku kontaktu z poprawnym językiem ojczystym pisanym. Jeśli ktoś dużo czyta, to po prostu czuje i wie, że "kupywać" to błąd. Jeśli ktoś czyta mało, i np. spotka się z tym słowem tylko na forum dla zakupoholików 😉 to uzna, że widocznie ta wersja zaczyna być obowiązująca.
Zaznaczam, że w żadnym razie nie chcę obrażać revoltowiczów używających słowa "puszorek", zarzucając im brak oczytania. Akurat słowa określające uprzęże końskie są dość rzadko spotykane w literaturze..
Ale zasada jest ta sama: widzę po raz pierwszy zapisane z błędem, więc wyciągam wniosek, że jest to pisownia poprawna.
Stąd moja krucjata 🙂
Uff chyba czas sztandar uszyć i sobie na nim półszorek wyhaftować.
I nie ma moim zdaniem co porównywać do zmian w języku, które zaszły na przestrzeni 7 wieków (vide przykład Bogurodzicy podany przez ElęP)
Byłabym wdzięczna, gdyby wypowiedział się też ktoś z wiedzą fachową - Koniczka, Zen, Averis?
Wedle tej klasyfikacji: [[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%85d_j%C4%99zykowy[[a]] (wiem, mam żałosne źródła, ale jestem magistrem sztuki, nie filologiem.. :icon_redface🙂 wymienione przeze mnie błędy wraz z nieszczęsnym półszorkiem są w grupie błędów fonetycznych "Niepoprawna wymowa: pojedynczych głosek, grup głoskowych. Literowe odczytywanie wyrazów. Redukcja głosek i grup głoskowych"
I ostatni, jakże uroczy link:
http://ciekawnik.pl/rozwoj-osobisty/393-ranking-bledow-jezykowych