Forum konie »

proszę o pomoc w ustaleniu dawki żywieniowej :)

Witam.
Prosiłabym o pomoc w ustaleniu dawki żywieniowej dla mojego konia, ponieważ nie znam się na tym, a nie chciałabym przedobrzyć 🙂

Koń zimnokrwisty
waga: ok 700kg
wzrost: 159cm
pasza: otręby pszenne, owies
Dodatkowo: mash raz w tygodniu, siano 2x dziennie, woda do woli, pastwiska, witaminy hippovit extra 2x dziennie, pietruszka (korzeń) 2x w tyg, lizawka solna.
Praca: 3-4x w tyg, lonża 30min (kłus, stęp, galop po 2 kółka w obie strony), 20 praca z siodła (kłus, stęp, krótki galop) lub tereny (do dwóch godzin, przewaga stępa, kłus)
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] dublowanie wątków
wątek zamknięty
Zaczęłabym od przejrzenia tego wątku: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1309.0.html
wątek zamknięty
Ja Ci mogę ewentualnie powiedzieć ile je Reszka (w typie zimnokrwistym - zdjecia w odp. wątku). Ona ma wzrostu 153, pracuje pod siodlem 4-5 razy w tyg z tym, że pracuje solidnie (treningi ujezdzeniowe 1,5h, skoki 1-2 razy w tygodniu) , a dostaje siadno 3x dziennie + owies 3 razy dziennie po 2 miarki (jak chodzi intensywniej do 2,5 jak lżej to nieco mniej niz 2).

Z tym, że to dla każdego konia trzeba indywidualnie dobrać najlepiej obserwując go jak się zachowuje i w razie potrzeby zwiększyć/zmniejszyć ilość. Reszkę przy większej ilości paszy treściwej zaczyna roznosić i nie daloby się z nią nic zrobić, zaś przed zawodami dostaje więcej i to jest ok.
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.