Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Jejuś jak ci się udało taką fotę zrobić - mój obiektyw by zwariował
...a ja-ja zaczynam mieć dość mojego nędznego aparaciku i przymierzam się do lustra,czyli kiedyś jeszcze "będę pseudo fotografę" 🤣
Kilka moich ostatnich&niepoprawnych twórczości:

koreczek 🙂

No i dzisiaj nareszcie przed obiektywem nie tylko zwierzę,ale również człowiek.
Na 212 stronie wklejałam zdjęcia z prośbą o pomoc ze znalezieniem problemu co jest nie tak, jako że body d80 nie ostrzyło mi z sigmą 70-200.
Dzisiaj robiłam zdjęcia nikkorem 1.8, kadry i tło niewyjściowe z racji, że to typowo robocze zdjęcia, żeby zobaczyć czy dalej będzie nie tak. No i jest.
Zdjęcia zostały tylko pomniejszone, więc ponawiam pytanie, cóż to jest? Faktycznie back focus?

Podlinkuj duże zdjęcie bo na takim ciężko coś dostrzec.

elle
Wszystkie zdjęcia zrobiłaś na 1.8 czy się mylę ? To szkło mydli "na pełnej dziurze", trzeba przymknąć przynajmniej do 2.8, wtedy jest super 🙂
elle, proponuję tak. Ustaw się przy jakimś płocie pod kątem 45 cm (jak tu ), niech płot ma wyraźny element na którym będziesz ostrzyć (wystający gwóźdź, namalowany znaczek), przymknij szkło do f/2.8, rób na najmniejszym możliwym ISO żeby szum nie przeszkadzał i poprawnie naświetl klatkę.

Na tych zdjęciach niewiele widać poza ciemnością, szumem i mydłem. Można się pokusić o stwierdzenie, że ostrość jest kilka centymetrów za oczami ale to raczej zgadywanie.

Jakbym miała coś obstawiać to niestety konieczną kalibrację. Ale ja nadal zgaduję.

Ja swój aparat odebrałam z serwisu w piątek. Trochę im krwi napsułam, nie moja wina że obiecali się wyrobić 😉 Śmiga pięknie, tryb seryjny przyspieszył, na Torwarze nie było problemów z mieleniem ogniskowaniem. Pozostaje jeszcze wypróbować go w terenie 😀
armara Tak, wszystkie na 1.8

Szczerze to po prostu wyleciałam z domu z tym obiektywem po 17 godzinie, bo myślałam, że już nie będę miała okazji podpiąć go, ale okazało się, że obiektyw zostaje, więc może jutro na spokojnie uda mi się i zrobię abre tak jak mówisz i wkleję, żeby pokazać co wyszło.

A jeżeli wysyłałabym na kalibrację, a mam zamiar używać dwóch obiektywów, to przypadkiem ni jest tak, że się kalibruje pod jeden obiektyw? Wtedy musiałabym wysłać z 70-200, bo to jest mój główny obiektyw, a ten nikkor to byłby na zasadzie - a może się uda i też będzie okej ?

edit. zmiana nicku  :kwiatek:
elle, jak wcześniej pisałam kalibrują do wzorca a nie pod konkretne szkło.
abre to w takim bądź razie po co im szkło ?
cavaliada
z lata, znalezione w ogrodzie.
Na razie jedno
Fog na drugim chyba widzę siebie  🤣
Roxy - jak dla mnie trochę blade kolory
iskierkowa - pierwsze ciasne, nieciekawy kadr oraz tło
drugie hmmm, ni to b&w ni to w kolorze, dziwne kolory, ostatnie prześwietlone u góry, poczytaj o b&w, sama nigdy nie umiałam dobrego zrobić 😀 👀

edit.

poranny storczyk
Time,  dziękuje faktycznie,  o to chodzi?
pozwoliłam sobie się pobawić trochę kolorami,wydaje mi się, że takie fotografie powinny być żywe kolorystycznie  🙂
to takie moje zdanie oczywiście  :kwiatek:
Time, dziękuje za pomoc, często biegam za "gadami" z aparatem i faktycznie czegoś mi brakowało a nie miałam za bardzo kogo zapytać.
ponieważ nas zasypało, więc trzeba było młodzieży porobić fotki 😉
strasznie ciężko się kadruje takie momenty bo pasowałoby oddechu, ale i też śnieg fajowo z tyłu zostaje, ech jakiś złoty środek może macie?

no i moje latające psie 😉
m.indira - ale fajne to pierwsze, lubię takie żywiołowe fotki  😀
na drugim uciekła ostrość?
a ja byłam w Krakowie

i też latali 😉

problem mam z Canonem. ustawiłam proporcje na 4:3, a zdjęcia dalej zmniejszone mają 800 na jednym boku i 533 na drugim. co z tym zrobić?
W ramach protestu przeciwko zimie dokopałam się do pięknie zielonych zdjęć z Zakopanego, przyłączacie się do protestu? 😉
O tak! Z marca 2011....

z marca  2013

ode mnie : znajdź pasujący element 🙂

jakość photoblogowa niestety.
Huculska Ostoja - piękne to 4 😍
juliadna - poleciało w lewo, chyba, że tam górka była i nie pasuje mi ta wineta
Time górka, spora górka 🙂 winietę wrzuciłam aby koń szybciej wpadał w oko. Ale faktycznie mogła by być delikatniejsza. 
to moze i ja coś wrzuce, stare bo czekam na zdjecia i na modeli, bo nie mam komu robic 😉
a ja byłam w Krakowie

o popatrz, ja też 😉

to ostatnie zdjęcie, klimatyczna miejscówka  🙂
to może jakieś rady na temat moich zdj?  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się