Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

kasska - jest wątek o aparatach ale na moje oko to da radę 🙂 .

Ja dzisiaj byłam w odwiedzinach u bardzo starych znajomych 😉
1

2

3

4

5

i tak inaczej, parujący zadek.
ninevet: łoł  😜
parujący zadek najlepszy!
ogółem świetne kadry i ujęcia!
dzięki  :kwiatek:
Wstawiam nieśmiało moje amatorskie zdjęcie. Proszę o opinię 💃

Nutellka wstaje po tarzaniu

tak wiem, że wkradły mi się uszy innego konia
kadr mi się trochę nie podoba, i zdecydowanie jeśli byłoby z bliska, byłoby lepsze, a tak mało co widać, przeszkadza zbyt szeroki kadr.
Zadek wymiata 🙂

Kasska- ja bym poszukała czegoś z matrycą CMOS, a nie CCD, bo ta pierwsza jest szybsza i dzięki temu robi więcej zdjęć seryjnych na sek (dla amatora łatwiej "ustrzelić" ciekawą fazę ruchu psa). I dobrze by było sprawdzić jaki rodzaj AF ma ten aparat

basia- uszy raz.
Dwa-jeśli nie masz obiektywu typu zoom- podejdź bliżej. Jeśli nie możesz bliżej to wykadruj w jakimś programie graficznym.
Trzy-staraj się unikać kompozycji centralnej- jest ona prawidłowa, ale uznawana za statyczną więc i nudną
Zaraz postaram się Ci je przekadrować
A tu moje takie zetknięcie z fotografią (zdj amatorskie)  🤣
co sądzicie? 🙂
Basia- po ekspresowej przeróbce. Można by z tego zdjęcia jeszcze więcej wycisnąć, ale musiałabym nad nim posiedzieć i mieć większy rozmiar.
Wykadrowałam, może trochę lepiej będzie 🤣

edit: Laguna nie zauważyłam twojej obróbki, wow, muszę się pobawić w photo scapie
Time- czym pstrykasz? Bo mają jakąś nietypową rozdzielczość te zdjęcia. Chyba że je kadrowałaś.
Jak na amatorskie zdjęcia to fajnie, że kombinujesz i starasz się widzieć "inaczej".
Szczególnie ostatnie jest ciekawe. Ale ja bym dała ostrość na głowę konia
Na trzecim też bym inaczej ostrzyła, bo przez skupienie sie na kwiatach nie widać kompletnie baniek mydlanych, a mogło by to byc bardzo ciekawe🙂
Na pierwszym ostrość jest na ogrodzeniu nie na koniu. I za duży bałagan. Drut nad drzewami, ogrodzenie. Za duzo tego. Oczyszczaj kadr

Basia- zobacz czym się różni nasze kadrowanie. Napisałam Ci, że ciekawiej (choć centralnie też jest prawidłowo) jest kadrować nie centralnie. Kieruj się tzw zasadą złotego podziału.
Mówi ona o istnieniu tzw mocnych punktów na których skupia się najbardziej wzrok gdy ogląda zdjęcie. I jeśli umieścisz w tych punktach obiekt najwazniejszy to zyska na tym zdjęcie
Tu masz złoty podział

Ja konia umieściłam na dolnej linii bo wg mojego uznania drzewa są tu ciekawsze niż śnieg (aczkolwiek można pójść pod prąd i skupić się na fakturze śniegu) i w lewym narożniku, aby koń patrzacy w prawo miał przed sobą przestrzeń

Edytuj posty!
Ok, dzięki. Będę próbować dalej z innymi zdjęciami. W końcu człowiek uczy się na błędach  🙄
jak z tym zdjęciem?

Time: w pierwszym nie ma ostrości uciekła i jest na tle, zamiast na koniu,.
drugie i ostatnie są całkiem fajne, choć w ostatnim zmieniłabym trochę kadr, bo ten zdaje mi się krzywy.

Edytuj!!!!!!!!! Co z Wami? Masz już ostrzeżenie, uważaj, bo zaraz będzie na czerwono.
Wawrek- pierwszy raz od lat zdarzyło mi się napisać 2 posty pod sobą. Każdemu może się zdarzyć- nawet osobie z 10 letnim voltowym stażem. I wyprzedziłeś mnie o sekundę, bo własnie się do tej edycji zabierałam. Tak wiec peace 😉 :kwiatek:
Laguuuuna - ja chce komentarz do zdjęć, ja chce !

larecherche - fajne ! 🙂 tam się tory odbijają ?
ninevet: ogrodzenie padoku  😜
Byłam prawie pewna, że tory  😂
Laguna   pomniejszyłam mocno  😉

Dziękuję wszystkim, pomoce wskazówki :kwiatek:
Może jeszcze później coś dodam z mojej amatorszczyzny  🤣
Byłam prawie pewna, że tory 
jak by się przyjrzeć to wygląda jak tory!  😜 😜
Time- ja pierwsze kadrowałabym tak (ale jak to ze sztuką kwestia gustu i ktoś inny może widzieć to zdjęcie zupełnie inaczej)

Ninevet- kobieto ja się powinnam od Ciebie uczyć nie komentować  😀
Laguna dzięki  :kwiatek: to samo myślę o Tobie, przecież relacje z Kyry były boskie ! 😉

Dodam jeszcze kilka :

1. Zdjęcie niby proste ale kobyła przebudowana, jeszcze zadem na górce stała i całe zdjęcie mi leeeci w lewo.

2. kooocham kucysie !  😜

3. Ruszyła maszyna...

4.  czyścicie śnieg ?  Bo mnie tu te trawo kupy przeszkadzają :/

A teraz 5. i 6. Czyli dolina cudów. Nigdy nie lubiłam tego konia ale on daje nadzieje, że wszystko jest możliwe.  Ma więcej śrub w nogach niż w niejednym sklepie gospodarczym jest na półkach, 7 razy był na granicy uśpienia, a teraz co ? Śmiga aż miło ! Na wiosnę ma wrócić do spacerowania.  🙂

ninevet: no twoje zdjęcia są świetne, a w 1 rzeczywiście jakby krzywe było,  kucyś świetny. Tak ja np czyszcze śnieg, jezli coś przeszkadza, bo potem np kupy wyglądają nie za ładnie, ale czasmai też, go przyciemniam w pewnych elementach  😀
czym focisz?
Canon 450D + sigma 70-300 Dg macro bez apo, mam jeszcze kita ale... no do kitu z nim 😉

edit: dwie [obiecuje !] ostatnie turbokulki ! 🙂 Najgorsze jakościowo ale kocham kucyki i będę miała kucyka kiedyś ! O !  😍

i zmykam 😉
Ninevet- boskie miejsce i ten śnieg do fotografowania 😜 . Ja chyba mam tylko jedną sesję końską na śniegu 👿 Na tym pierwszym z drugiego postu jedynie drzwi za bardzo odciagają uwagę od kucyka.
A jakie masz światło tej sigmy? Ile ja bym dała za lepsze obiektywy 🙄

Wiecie że jeszcze 2 miesiące temu robiłam zdjęcia tylko koniom :emot4:
Teraz staram się nadrabiać zaległości- tym bardziej, że jeśli chodzi o krajobraz i architekturę to mam takie miejsce 200 m od domu 🤔wirek:

Laguna super, zdjęcia krajobrazowo zmierzchowe są najlepsze. Wtedy niebo chociaż wydaje się czarne jeszcze takie nie jest. Ja z krajobrazu jestem noga, może dlatego, ze nie próbowałam za wiele razy ale wydaje mi się to cięzkim zadaniem 🙂

polecam tą galerie do przeglądnięcia, piękna jest ! *
http://canon-board.info/showthread.php?t=28188

* nie jestem pewna, czy niezalogowani mogą oglądać więc podrzucę link do strony autora http://www.irart.pl/ ale polecam wbić się na forum, tam są exify, wskazówki.
Laguna  😜 pierwsze spojrzenie to było: o, Praga!
myślałaś o fotografowaniu Kościołów?
Kisiel- moja przyjaciółka tez jak pierwszy raz spojrzała na to foto powiedziała: "O! Ale śliczny ten Paryż!" 😁 A nie nasza brudna Warta  😉

Narazie staram się chłonąć wiedzę na temat fotografii i eksperymentować. A jednocześnie szukam wszelkich sposobów, aby na tym moim bezrobociu coś na zdjęciach zarobić  i podreperować marny budżet domowy 🙄

Przeglądam zbiory na moim dysku, więc was trochę zasypię. No i muszę wam coś pokazać 😁 Nic specjalnego w tym zdjęciu, ale nie mogłam się powstrzymać, aby nie zadać wam zagadki: "Jaka jest najciekawsza część kaczki?" 😂
ninevet: tą sigmą 70-300 f.4.5-5.6 ?
Tak 🙂
Ona  jeszcze się tam nazywa DG MACRO.
tak tak :p, ale to w sumie ciemne szkło, a jak widać daje rade.
a jak się spisuje na zawodach?
larecherche- ja też dysponuję tylko ciemnymi obiektywami: 35-85 f/4,5-5,6  70-300 f/4,5-5,6 i 28-105 f/3,5-4,5
Ale dały radę np na targach w tym roku

Tak bardzo marzy mi się "elka" ze stałym światłem 2,8.....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się