Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Pokombinuje ale najpierw musze wgrac znowu program do obrobki bo format zrobil swoje 👿
że człowiek uczy się na błędach, choć zna się na rzeczy bo się kilka ładnych lat uczył(Fotografiki)

Mozna sie uczyc, uczyc i nigdy nie nauczyc. Zreszta, fotografia (czy tez "fotografika":P) to nie jest cos, czego mozna sie tak naprawde "nauczyc". Tu zawsze bedzie miejsce na spora dawke talentu, wrazliwosci, a czasem nawet 'szczesliwego przypadku'.

nie dziwię że konkursy foto taki jak na DA wygrywają takie prace http://www.digart.pl/aktualnosci/12447/Konkurs_Canon.html

Ja tez sie nie dziwie, bo to zacne zdjecie jest! Obserwuje tego uzytkownika od dawna i uwazam, ze wygrana mu sie nalezala, bo tworzy naprawde magiczne, klimatyczne obrazy.
TO ja ostatnio uchwyciłam miałczącego kocura 😀

ale galeria zniszczyła jakość jak dla mnie ....

m.indira, smutne to, co piszesz... Bo niby tak walczysz w obronie własnego zdania, ale mam wrażenie, że innym wolno mieć własne zdanie tylko, jeśli jest zgodne z Twoim i jeśli będą się rozpływać nad Twoim zdjęciem.

Chyba każda z nas wstawiła tu kiedyś coś, co nie spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem. Część strzeliła focha 😉, ale część przemyślała sprawę i wróciła po jakimś czasie z lepszym zdjęciem. I wtedy okazało się, że jednak na re-volcie można usłyszeć pozytywną opinię.

Ja tam lubię konstruktywną krytykę. Czasem zapiecze urażone ego (no bo przecież moje zdjęcie jest tak wspaniałe!), ale potem człowiek bierze się do roboty i próbuje zrobić lepsze.

Piszesz, że mamy po tysiące zdjęć na dyskach, które oglądamy wyłącznie w zaciszu własnego monitora, bo są ważne dla nas, ale niekoniecznie docenią je inni. Jasne, że tak! Ale czy to wina innych, że nie zachwycają się fotkami, które dla mnie niosą ładunek emocjonalny dla nich niedostępny? Ich krytyka pomaga zejść na ziemię i spojrzeć realistycznie na swoje zdjęcia. Pomaga przeżyć okres w życiu większości początkujących, kiedy wysyłamy prace na konkursy z przekonaniem, że powalimy jury na kolana  😀iabeł: , a potem okazuje się, że zniknęło w oceanie innych prac. Bo pozwala dostrzec, że inni nasze prace widza odmiennie od nas samych.

Więc pozwól pozostałym użytkownikom mieć własne zdanie, skoro tak bronisz swojego prawa do niego!

:kwiatek:

juliadna Fajowa głębia ostrości 🙂 Mogę niedyskretnie zapytać, jakim obiektywem robione? Bo już drugie z taką głębią Twoje, które mi się podoba!
Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG Macro 😀  + alpha 380
radosna twórczość  😀
foty piekne, ale zmniejsz.  😤
Time, Za ciemne i za mało kontrastowe - mogłoby byc super z tym "latającym" śniegiem, ale prawie go nie widać. No i horyzont leci na lewo.
Uwazam,ze do oceny powinny isc TYLKO nie poprawiane zdjecia...bo ma byc ocena tworczosci fotograficznej,a nie tego czy ktos umie dobrze zdjecie przerobic, zeby super profesjonalnie wygladalo.
czesc z tych zdjec juz tu chyba kiedys pokazywalam, ale moze spytam raz jeszcze jak oceniacie pomysly na te zdjecia?
co do jakosci: wiem, ze sie sypie ,wszystkie zdjecia robione byly mizerna cyfrowka, do innego aparatu nie mam dostepu poki co niestety :/
1.

2.
krzywo

3.
za ciasno u gory?

4.

5.
kasska, Wooooow... 4 mi się bardzo ,bardzo podoba! Jedynka też fajna. Ale w 3 mogłas fajniej wykorzystać zestawienie kolorów- kadr taki... nieciekawy. Może gdyby te długie źdźbła nie zachodziły na trawy na górze, ale kończyły się na tle wody?

incognito, A restrykcje co do sprzętu też powinniśmy wprowadzić? Bo wiesz, to też jest niesprawiedliwe, że ktoś ma lepszy aparat.
incognito, IMO umiejętne poprawienie zdjęcia też świadczy o "oku" i zmyśle artystycznym fotografa. 😉
kasska, 4 kapitalne!!!

ja wrzucam 6 pstryków z plaży. głównie ptaki, bo, jak się dowiedziałam na wyjeździe, nic nie sprawia mi takiej przyjemności jak focenie zwierząt🙂

1.

2.

3.

4.

5.

6.

wiem, że popsute podpisami, ale chciałam je jakkolwiek zabezpieczyć przed niecnym wykorzystaniem😉
Z ciekawości.
Breva  👍 Pierwsze bardzo mi się podoba, zdjęcia ptaków to jedne z najlepszych ogólnie zdjęć moim zdaniem.
ewabe dziękuję  :kwiatek:
A co sądzicie o tych?
xxflygirlxx, dziękuję🙂 też tak myślę! zwierzęta w ogóle, a ptaki w szczególności mają żywą "mimikę", dużo i często się ruszają - naprawdę można zrobić im ciekawe zdjęcie🙂

Time, moim skromnym zdaniem w ostatnim baaaardzo szkoda obciętych uszu i przed pyszczkiem trochę za ciasno - poza tym mi się podoba, wygląda jak rzeźba wykuta w kamieniu🙂 3. ciekawe🙂 1. ładny portret, tylko 2 do mnie nie przemawia zupełnie - nie za ciekawa poza konia, ciemny i tak jakoś mi nie pasuje..
aaaaa dziękuję :kwiatek:
wiem, wiem też strasznie szkoda mi tych uszu, no ale trudno  🙁  🙂
incognito, co za bzdura- obróbka jest wykończeniem zdjęcia, elementem procesu robienia zdjęcia, a że również umiejętnością dobrego zaprezentowania, to nic złego.
m.indira, ja nie ogarniam...
piszesz, że wysyłałaś kliszę do zrobienia odbitek. teraz też tak bywa - masz kompakt, cykniesz fotki, wywołasz w punkcie.
Myślisz, że 100% osób robiących zdjęcia lustrzanką czy choćby ambitnym półautomatem je obrabia? Mogłaś jak robiłaś foty analogiem pobawić się w wywołanie - możesz teraz pobawić się w RAWy i cyfrową ciemnię.
A że łatwiej? Wybacz, ale to piramidalna bzdura. Dobre zdjęcie to przede wszystkim pomysł, chwila, kompozycja - plus oczywiście warsztat. Ale - dobre zdjęcie - jak umiesz - zrobisz nawet komórką... A jak nie umiesz - to, cóż... nie zrobisz.

kasska

jedynka - dobra kompozycyjnie ale IMO pretensjonalna 😉
dwójka całkiem fajna - można by kolorami się pobawić
trójka - nothin' special, góry za mało faktycznie. ładnie, ale bez szału
czwórka - piękne. jedyne co tu razi nieco to krzywy horyzont, ale ogólnie świetne zdjęcie.
piątka - bez szału, to przecedzone słońce przez liście ładne, ale nic więcej nie zwraca tu uwagi...
Anaa, a coś o mnie?

proszę o jakąś opinię, krytykę czy coś - jestem na początku nauki i łaknę komentarzy😉
Breva,
kompozycyjnie podoba mi się drugie
trzeci kadr taki trochę niewykorzystany - pokombinowałabym tutaj przy robieniu zdjęcia z perspektywą - trochę żabią bym dała (z dołu) + mniej dołu w kadrze. No i morze po lewej korci, żeby dać panoramiczny kadr... Poza tym kolory aż proszą o lekką obróbkę - są super nasycone (to fajnie - szczególnie niebo) ale możnaby je trochę popodkręcać, żeby jednak lepiej grały ze sobą w tonacji... (tak, PSuję😉i proponuję PSucie - zła ja...)
czwarte generalnie ładne, ale kompozycja leży troszkę - centralny kadr + krzywa linia wody + szkoda uciętego cienia ptaszydła
w piątce pomysl i ujęcie super złapane ale za centralny kadr  🤬
ostatnie takie trochę o niczym, a pierwsze spsute bo nieostre. jakby było ostre to by było całkiem fajne 🙂
Anaa, ooo dzięki🙂 no to się odnoszę🙂
1. kurde no wlasnie nie zdążyłam złapać, bo zaczął lecieć i celowałam trochę na ślepo - i ostrośc poszła w las (a raczej w morze😉 ). Też żałuję🙁 a kolory? Bo trochę PSułam i nie wiem czy nie przegięłam..
2. dzięki😀
3. kuuuurcze, a wiesz że nie pomyślałam w ogole o panoramie? nawet mi przez myśl nie przeszła... a faktycznie zyskało by bardzo! No to jest nauczka, żeby myśleć o wszystkich możliwościach, a nie zrobić jedno-dwa zdjęcia i uznać że to już... dzięki za radę🙂 A kolory już są PSute!🙂 i podkręcane😉 i właśnie bałam się żeby nie przesadzić - myślisz, że mogłam je podkręcić jeszcze bardziej?
4. ehh no tutaj dopiero po odpaleniu na komputerze skapnęłam się że woda leci na lewo:/ a nie chcę prostować w picasie, bo mi jakość siądzie - jest jeszcze jakiś program żeby łatwo wyprostować zdjęcie? procentowe obracanie w photofiltrze albo PSie do mnie nie przemawia... cień? hmm faktycznie... tak teraz patrzę na oryginał (bo ja dokadrowywałam nieco) i jest go więcej ale też obcięty. Kurka jak to trzeba uważać na takie rzeczy! a przy zwierzętach w dodatku trzeba to robić szybko - masakra😉 hmm a to że centralnie - tak się zastanawiam - zdjęcie zrobilam w poziomie, ptak był mniej więcej na środku - teraz kadrowaniem chyba tego nie uratuje, nie?

Poza tym jak to jest? jeśli za ptakiem mam cień, ktorego szkoda ucinać, to żeby ptak nie był na środku musiałabym chyba strasznie dużo pustej przestrzeni zostawić z lewej strony (żeby ptak miał miejsce przed sobą). Bo jesli bym ptaka ściągnęła na lewo żeby nie  był w środku kadru, to wtedy miałabym ptaka, miałabym cień, miałabym niecentralną kompozycję, ale znowuż zwierzak nie miałby miejsca przed sobą - to chyba jeszcze gorzej, nie? W związku z tym czy zawsze kompozycja centralna jest zła? Bo przyznam, że kadrowałam to i to zdjęcie z samolotem na kilka sposobów (już w programie, bo w oryginale były złapane raczej na środku) i najbardziej mi się właśnie centralne kadry podobały...

no bo własnie z taką 5. - samolot i księżyc są blisko siebie, z czego samolot jest za księżycem. Gdyby leciał "na księżyc", to chyba byłoby łatwiej o niecentralny kadr, ale skoro jest za nim, to znowu nam się robi albo ciasno przed samolotem, albo centralnie... No chyba że w takim wypadku zrobić kwadrat... nie wiem sama... uczyli mnie o złotych punktach liniach itp., ale zawsze po tej lekcji mi powtarzano że "ok, znasz zasady kadrowania, to teraz zacznij je łamać". No i już zglupiałam calkiem;P

A ostatnie to niby start ptaszyska (noga w piachu mi się podoba i to jak się odbija od ziemi), ale fakt - to bardziej pocztówka/ tapeta niż zdjęcie z przesłaniem😉

dzięki za komentarz!!🙂
W związku z tym czy zawsze kompozycja centralna jest zła? Bo przyznam, że kadrowałam to i to zdjęcie z samolotem na kilka sposobów (już w programie, bo w oryginale były złapane raczej na środku) i najbardziej mi się właśnie centralne kadry podobały...

Ja tam czasem lubie centralne kadry 🙂 Chociaz kiedys lubilam je bardziej niz teraz. Teraz jednak w wiekszosci sytuacji preferuje trojpodzial. Dlatego tez zwlaszcza to foto z samolotem widzialabym w innym kadrze, mniej przestrzeni z tylu, zdecydowanie wiecej z przodu.
Fajny artykul na temat kompozycji mozna znalezc tu: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content
A co myślicie o takich ujęciach?
xxflygirlxx, ja bym odwróciła ostrość - ostry koń a publika w DOF. Albo tak jak jest ale wtedy przydałby się ciekawszy element na 1 planie 🙂 Tzn jakaś konkretna osoba, sylwetka...
Albo mogłoby nie być tego pana na pierwszym planie, tylko od razu ten klaszczący, tak myślę. 😉
Sam pomysł fajniutki. Mię się podoba 😉
Albo mogłoby nie być tego pana na pierwszym planie, tylko od razu ten klaszczący, tak myślę. 😉

ew ten pan ostry a reszta nie 😉 tez by moglo wyjsc ciekawie 🙂 ja bardzo lubie tak sie bawic ostroscia 😉
zdj sprzed kilku lat chyba 😉
mery no, też by było dobrze. 😉
wawrek dzięki. 😀
Ja mam jeszcze takiego kota do oceny, wydaje mi się, że jeszcze go tu nie było  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się