Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

wokół kopyt i miedzy nogami, przy grzywie i ogonie.

Blondyna, u Ciebie z kolei za mała GO i za ciemne.
A jak sie robi w PS tą głębię?  :kwiatek:
xxflygirlxx, najprościej:
nowa maska, rozmycie gaussowskie i gumkowanie.

Ale mówiąc szczerze, nie wiem po co to robić.

A takie proste, zimowe zdjęcie:

nie do końca pytanie związanez tematem, ale nie wiem gdzie zapytać

chcę otworzyć zdjecie w photoshopie ale wyskakuje mi komunikat, ze: "nie można dokonczyć operacji ponieważ plik nie został odnaleziony^0"

drugie pytanie: czy zapisując zdjecia na kompie określa się jakoś ich wielkość? Nie mogę wrzucać zdjęć do naszej voltowej galeri czy na nk bo wyskakuje komunikat, że zdjęcia są za duże...
Dzięki Strzyga. I mam jeszcze jedno pytanie, czy jest tu gdzieś taka funkcja, żeby przyciemnić zdjęcie tylko w jednym jedynym miejscu? Nie mogę nigdzie znaleźć tego w googlach.
korsik, zdjęcie może być uszkodzone lub być w formacie nie czytanym przez program.
zdjęcie przed zapisaniem należy zmniejszyć i najlepiej wyostrzyć. Tylko pamiętaj, że jeżeli nie zrobisz kopii będziesz miała zdjęcie, którego już nie powiększysz.

xxflygirlxx, maska warstwy, nowa warstwa i gumowanie, bądź zaznaczanie po prostu.
Nie wychodzi.  🤔
W efekcie są takie:
a co chciałabyś przyciemnić w tym zdjęciu? Chcesz foto tutoriala?

Chciałabym przyciemnić tylko śnieg, bo wygląda według mnie strasznie nienaturalnie. Chyba, że wy nie macie takiego odczucia.
Pewnie, że chcę.  :kwiatek:
ninevet 😀 za uchem aż razi ta rozmazana grzywa  🤣
xxflygirlxx, a więc, są na pewno szybsze, lepsze i skuteczniejsze sposoby, ale ja tak robię i to mi odpowiada. Nie cierpię zaznaczać, wolę gumkować.

Bierzemy zdjęcie śniegowe. jak widać mamy ciemnego konia i jasne śnieg. Chcemy to zmienić *

Zaczynamy od tworzenia nowej warstwy z tła. Najprościej przeciągnąć warstwę na ikonkę na dole.

Mamy warstwę

Przy okazji kadrujemy zdjęcie. Zaznaczamy kopię warstwy i wykorzystujemy "cienie i podświetlenia" ( to samo można zrobić z poziomami czy krzywymi. Ja poziomy wykorzystuję do ogólnego ustawienia zasięgu tonów, wiec daje je na górę)

Kręcimy światłami aż śnieg według nas będzie ok. Cienie zostawiłam tutaj w spokoju *

Mamy więc ciemny śnieg i ciemnego konia. Co z tym zrobić? Ano zaznaczamy oryginalną warstwę i będziemy teraz dla różnorodności technik, bawić się krzywymi.

Rozjaśniłam więc konia na tyle, ze nie razi mnie w oczy, ale pojaśniał także śnieg. mamy wiec dwie warstwy. jedną z jasnym koniem i jasnym śniegiem, drugą z ciemnym koniem i ciemnym śniegiem. I tu do akcji wkracza GUMKA.
Zaznaczamy górną wartę.

I gumkujemy. Jak kto woli, nie trzeba odznaczać z widoku dolnej warstwy. Ja tego zazwyczaj nie robię. Ale może komuś łatwiej.

Wygumkowaliśmy już wszystko. teraz jest czas na ewentualne zabawy z kryciem warstwy, jeśli jednak śnieg jest dla nas za ciemny, możemy zmniejszyć krycie.

Kiedy mamy już wszystko wygumkowane i jak dla nas obrazek jest ok, spłaszczamy zdjęcie, by ładnie zapisało się nam w .jpg

Zmniejszamy, wyostrzamy, dodajemy ramkę i podpisik i tak wygląda nasz efekt końcowy:

'

* właściwie w tym konkretnym zdjęciu nie musiałam tego robić, bo opcja światła/cienie a także krzyw daje nam możliwość rozjaśnienia konia i przyciemnienia śniegu, ale na potrzeby szkoleniowe poszłam dłuższą drogą.
jeżeli macie Photoshopa wystarczy bawić się światłocieniami (shadows/highlits), a warto ściągnąć filtr Nik Software o nazwie VIVEZA - tam mamy możliwość sterowania punktami kontrolnymi.
później zrobię screeny i wrzucę.

PS. dzisiaj wywołałam ręcznie swój pierwszy film 😅 na razie się suszy w ciemni w szkole, ale pochwalę się jak już sobie zrobię odbitki!

[edit] udało się zrobić screeny.

ściągnięte filtry można znaleźć w zakładce FILTRY (FILTERS)
wybieramy pożądany filtr - VIVEZA

otwiera nam się dodatkowe okno, gdzie możemy wybrać punkt kontrolny

w każdym punkcie kontrolnym, obejmującym tylko i wyłącznie kolor na jaki został położony, można zmieniać kontrast, jasność, nasycenie, ilość czerwieni, zieleni, niebieskiego, czarnego itepe itede
punkt kontrolny można oczywiście przesuwać i zmieniać wielkość obszaru, jaki ma objąć.
poniżej parę zdjęć z punktem kontrolnym o takich samych parametrach (o zwiększonej jasności), położonym w różnych miejscach

Wszystko fajnie tylko, że ja nie mam światłocieni w tym niedorobionym PS 7.  🤔
xxflygirlxx, ale masz krzywe i poziomy, przecież napisałam, ze tego wszystkiego można używać zamiennie.
czy moglby mi ktos pomoc w zmianie tła w tym zdjeciu?  👀  :kwiatek:

przeglądając sobie linki znajomych na fb wpadłam na coś takiego i moj jedyny komentarz to:
Boże widzisz i nie grzmisz???
http://fotografia-wesele.pl/index.html
ninevet 😀 za uchem aż razi ta rozmazana grzywa  🤣

dokładnie ! Zauważyłam dopiero jak już zadowolona zapisałam zdjęcie  😲  😂
mery, o rety
Profesjonalna obróbka 😉
mery to ja Ci pokażę coś, co Cię jeszcze bardziej wbije w ziemię 😁

http://www.fotoknyt.pl/galeria/e-plener-nowosc
MsCarmen -

😀DD ile taka przyjemność kosztuje ? bo to chyba sesja ślubna moich marzeń !  😁
właśnie nie wiem, ale oglądam tę stronę od dawna, a dzisiaj powzięłam ostateczną decyzję - skrobię maila do tych cudownych ludzi 😀iabeł:
ale miazga, rzeczywiście są jeszcze lepsi!
no ba 😁
ciekawe, co mi odpiszą 👀 ale ostro pojechałam!
MsCarmen przytocz co napisałaś. 😉 Ale fajne zdjęcia, chciałabym kiedyś takie robić.  😜
a co im napisałaś? że są do kitu? myślałam, że chcesz się na sesje umówić 😁
😀iabeł:

Witam,
błagam w imieniu wszystkich dobrych fotografów weselnych, których znam - niech Państwo nie zaniżają poziomu jakiejkolwiek estetyki człowieka.

Mam dla Państwa mały, ślubno-fotograficzny dekalog.

Po pierwsze, należy zachować zasady fizyki i optyki. Jeżeli sadzają Państwo kogoś na murku, to się przed niego wkleja pień drzewa, a nie bawi w fotoszopowanie bez sensu.

Po drugie, proszę zastanowić się nad korzystaniem z bardziej eleganckich i ślubnych materiałów, a nie granatowe poszewki na poduszkę w słoneczka.

Po trzecie, wypadałoby zachowywać jakiekolwiek proporcje, a nie osadzać młodego chłopaka na zamku tej samej wielkości.

Po czwarte, proszę poczytać o Photoshopie (bo mam nadzieję, że chociaż mają Państwo ten program, a szczerze mówiąc zdjęcia wyglądają jak przerobione w Pantcie) i o zasadach wycinania/gumkowania, bo w niektórych miejscach, np. między ramami łóżka w ozdobnym oparciu prześwituje niewycięte tło.

Po piąte, to zdjęcie

wygląda jak portret nagrobkowy.
Estetyka, estetyka i jeszcze raz estetyka.

Po szóste - zajmując się tak pięknym odłamem fotografii, ważnym i emocjonalnym przeżyciem dla klientów wypadałoby nie robić im obciachu, każąc im stawać w niekorzystnych dla nich pozycjach. Tłuste brzuchy lepiej chować, a nie pokazywać.

Po siódme, trzeba zachować kompozycję między jednym zdjęciem a drugim, a nie pchać oświetloną studyjnie parę w mrok.

Po ósme, trzeba mieć jakiś pomysł (DOBRY) na zdjęcie, a nie machać ławką przez pół zdjęcia i zostawić ją wiszącą w czasoprzestrzeni.

Po dziewiąte - NIE UCINAMY LUDZIOM NÓG!

Po dziesiąte - wypadałoby zainwestować w lepszy sprzęt, a nie fotografować kompaktem. A jeżeli mają Państwo lustrzankę, to współczuję producentowi, że promowane są takie zdjęcia.

PS. Jeżeli Państwo zastanawiają się, po co napisałam tego maila - nie interesuje mnie to, czy macie klientów czy nie. Każda osoba mająca działalność ma jakiś klientów. Ale trzeba odsiewać taki szajs jak Państwa zdjęcia na poczet lepszych, uzdolnionych fotografów, którzy powinni zapychać rynek.

Jeżeli jedyne co będą Państwo w stanie odpisać to "odczep się, nie znasz się, nie Twoja sprawa, nie interesuj się, innym się podoba, my to lubimy" to proszę się wstrzymać i wziąć się za robotę, albo zmienić fach na sadzenie marchwii.

Pozdrawiam,
Dominika Frej

dominikafrej.pl
+ 48 664 93 24 93
mail@dominikafrej.pl
a ja myślę, że to ma jakiś większy sens. w tym kryje się jakaś idea, jakieś przesłanie. Latające łózko...
MsCarmen pisz od razu jak odpowiedzą. 😀 A przy okazji uwielbiam Twoje zdjęcia. Chciałabym choć w połowie takie robić, ale jak na razie muszę walczyć z zepsutym Auto Focusem. 🤔 Jedno zdjęcie na 100 jest ostre. Już szlag mnie trafia. Naprawiają AF w serwisach?
Strzyga też próbowałam do tego dojść.

xxflygirlxx eeej, to Twój fbl? 😎 http://www.photoblog.pl/xxflygirlxx

dzięki (-; naprawiają, ale zależy co się stało. mogą Ci po prostu wyregulować.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się