U Nas opis źrebaka wykonany w czerwcu, źrebak urodzony w kwietniu, paszport wystawiony w październiku a doszedł dopiero wczoraj 😀 co Wy na to? Do tego jeszcze źrebak błędnie opisany, nie zaznaczone odmiany na głowie (małe, bo małe ale są!)
podejrzewam, że coś musiało być nie tak, skoro od opisu do wystawienia minęły 4 miesiące. A to że wystawiony w październiku, a otrzymałaś dopiero teraz to nie jest nic niezwykłego, bo teraz jest szczyt sezonu i wystawianie paszportów trwa dłużej. A co do odmiany, która nie jest zaznaczona w paszporcie, to jest 14 dni na odesłanie paszportu z reklamacją.
Co takiego mogło być nie tak? Pochodzenia oba są, świadectwo krycia jest, klacz nawet chipa ma. Akurat ja nie mam zamiaru sprzedawać źrebaka, ale jednak trzymanie naklejek z szczepienia żeby się nie pogubiły jest upierdliwe.
m.piotrowska19, Ja mam hanowera. Tam funkcjonuje taka kartka papieru, która jest świadectwem własności (oprócz paszportu) i na podstawie tej kartki w związku hanowerskim chyba wyrabiają duplikaty. Może tak samo jest w holsztyńskim?
Mam pytania, Jak nazywa się to świadectwo własności? Chcę kupić konia, który został 2 lata temu sprowadzony z Niemiec. Jest już zarejestrowany w PZJ. Ma kupić go na podstawie wzoru umowy PZHK od polskiego właściciela. Czy powinnam dostać z dokumentami konia również to świadectwo? Jakie dokumenty są potrzebne, żeby jechać z takim koniem na zawody za granicę?
Co takiego mogło być nie tak? Pochodzenia oba są, świadectwo krycia jest, klacz nawet chipa ma. Akurat ja nie mam zamiaru sprzedawać źrebaka, ale jednak trzymanie naklejek z szczepienia żeby się nie pogubiły jest upierdliwe.
to że ma ''nawet chipa'' nie jest żadną niezwykłością, bo teraz wszystkie konie są czipowane🙂 A mogło brakować choćby opłaty za paszport, albo źrebak mógł czekać na licencje matki. Najprostszym sposobem na przedłużający się czas oczekiwania na paszport jest zadzwonienie do własnego związku i dowiedzenie się u źródła🙂
Jeżeli ogier został uznnay przez AES to jak wrabia się paszporcie źrebakowi po nim? Normalnie w ozhk? Jeżeli ojciec źrebaka ma tylko licencję AES to tylko AES wpisze go do ksiąg hodowlanych, Paszport wystawi każdy uprawniony podmiot (kazdy zwiazek hodowlany) tyle, że będzie w nim wpis " bez prawa wpisu do księgi" - AES robi zdaje sie identyfikację na podstawie wniosku, wysłanych włosów i kasy.
jojka napisałam, że nawet ma chipa, bo klacz ma 14 lat i zachipowałam ją jeszcze jak nie było to obowiązkowe. :P jak zadzwoniłam to stwierdzili, że dużo pracy 🙂
Pokryłam klacz wlkp ogierem holsztyńskim, od hodowcy jest info że jest uznany w AES, możliwość wpisu źrebiąt do Księgi Zangersheide. Czy to oznacza że mogę sobie wybrać paszport AES lub Zangersheide? I jak to wpłynie na "rasę" źrebaka? 🙂
Źrebak będzie takiej rasy do jakij zostanie zapisany z tym wy zastrzeżeniem, że może dostać "kategorię" - bez prawa wpisu do ksiegi (kiedy nie spełnia wymogów , wtedy go wciągną do rejestru, ale do księgi nie wpiszą). Może tez dostać wpis do księgi wstępnej - wtedy potomstwo jego nie będzie miało wartości hodowlanej Może tez dostać wpis do księgi głównej - z pełnia praw hodowlanych. Co do AES i Zangesheide to wpiszą bez problemu i źrebaka i z duma będzie nosił i miano rasowe. Warto pamiętać , że i tak trzeba go zgłosić do PZHK po wydaniu paszportu żeby go wpisali do rejestru koniowatych (niestety żadna księga zagraniczna nie dział w pełni legalnie w Polsce) - wymogi weterynaryjne.
melehowicz dziękuję 🙂 a jesli chodzi o wymogi do ksiegi wstepnej/ksiegi hodowlanej, to zalezy od ksiegi czy sa jakies ogolne typowe wymagania? Wystarczy mi sugestia gdzie szukać informacji 🙂 A jeszcze glupie pytanie, ale: slyszalam o rasie Zangersheide, ale AES? Tak wtedy oficjalnie nazywa sie rase? 🤔
Czy w paszporcie musi być naklejka ze szczepionki czy tylko wystarczy napisany jej numer? Pytam pod kątem zawodów, czy sędziowie nie będą mieli z tym problemu?
Dzwoniąc do związku z zapytaniem czy osoba która kupila konia ode mnie i czy to wyrejestrowała, dostałam odpowiedź, że jest RODO i nie może mi Pani udzielić informacji. Czy może mi jej nie udzielać? Znajoma dzwoniła z pytaniem czy koń żyje, również Pani powiedziała, że nie może udzielić informacji na ten temat, bo jest RODO. Może się tą ustawą zasłaniać?
To jakaś bzdura, w takim razie zapytałabym się ile koni i o jakich numerach jest zarejestrowanych na mnie 😉. W temacie czy koń żyje - konia RODO nie obowiązuje, to nie człowiek, znać Pani miała zły dzień.
Czy w paszporcie musi być naklejka ze szczepionki czy tylko wystarczy napisany jej numer? Pytam pod kątem zawodów, czy sędziowie nie będą mieli z tym problemu?
Naklejka. Robiono mi problemy na zawodach przy samym wpisie z numerem, niestety.
Wie ktoś gdzie się zgłosić żeby wpisać imię w paszporcie oldenburskim? Koń z pełnym pochodzeniem, wszystkie dane wpisane, poza... imieniem. Ani na okładce ani na karcie z rodowodem imienia nie ma.
Wie ktoś gdzie się zgłosić żeby wpisać imię w paszporcie oldenburskim? Koń z pełnym pochodzeniem, wszystkie dane wpisane, poza... imieniem. Ani na okładce ani na karcie z rodowodem imienia nie ma.
Witajta ludki Oto chodzi, że mam zamiar wyrobić mojemu koniu paszportu. Niestety jest problem, ze do tej pory żył on na dziko. Żadnych papierów ani nic. Zmieniał dużo razy właścicieli i nie wiadomo jego dokładnej daty urodzenia ani hodowcy. Wiadomo tylko ze ma 9 lat. Kupiłam go rok temu. Czy jest jakaś kara, ze koń się przemieszczał i zmieniał właścicieli bez paszportu ? Co wpisać w rubryce o hodowcę ? Czy nie będzie żadnego problemu z tym ,,dzikim,, koniem?