Forum konie »

Filmy czterokopytne na You Tube :) (wlasne i znalezione)

[quote author=dempsey link=topic=348.msg714369#msg714369 date=1285167630]
co prawda chyba było kiedyś,ale odkopałam i znowu się zapatrzyłam.... Jesus Morales w pokazie z garrochą

o co chodzi z tym kijkiem? on coś rysuje ?  😂
jl, to chyba taki wstęp do tego:

lub innych podobnych zabaw.

Niesamowite te konie, szybkie, czułe i sprawiają wrażenie, jakby same bawiły się tym ryzykiem i popisywały przed publiką.
Konie - niesamowite  😍

ale ten sport jest straszny, tak brutalny...
te byki całe we krwi...
nie chciałabym na to patrzeć na żywo.

hm chyba nie ma co wyśmiewać
tu więcej: http://www.domavaquera.info/garrocha/default.asp
garrocha to rodzaj długiej okutej piki, używanej przez hiszpańskich kowbojów do pracy z bydłem
pokaz umiejętności i finezji z użyciem tej piki to jeden z elementów tradycyjnej szkoły jazdy zwanej Doma Vaquera - koń bardzo mocno osadzony na zadzie, płynnie pokazuje elementy takie jak ciągi w galopie, piruety, lotne zmiany, ale także dodania jak w szarży, długie cofania, lewady - wszystko płynnie, bez przerw i zatrzymań. Pan z filmu robi to dodatkowo bez użycia rąk (w jednej trzyma sobie kapelusz, w drugiej tyczkę)
to chyba tylko tak łatwo wygląda 😉
a kolejny film "working equitation" jest  z tego samego klimatu: konie mają błyskawicznie i płynnie wykonywać zadania które stawia przed nimi praca z bydłem
jest to starsza i boczna odnoga tego co oglądamy w weście.
(no i byki sa oczywiście częścią tego wszystkiego - i nad tym osobiście ubolewam - chociaz czasem spotykam się z opinią, że dla dorosłego samca byka to lepsza śmierc niż na rampie w drodze na wagę rzeźną.. ale to by już trzeba byka zapytać  🤔)
Konie - genialne, niesamowicie ujeżdżone, dodatkowo widać, że znają swoją robotę.
Szkoda tylko że piękno jednego zwierzęcia przyćmiewa cierpienie innego 🙁
Ja szukając natchnienia w kwestii "jak wytłumaczyć dzieciakom jak oddać rękę i nie zostawać z ciałem" znalazłam na yt taki film:

szału nie ma, nic szczegolnego się też nie dowiedziałam, ale zainteresował mnie ten patent, który wygląda jak wytok zapinany do nachrapnika... Co to? jak? po co? i dlaczego?
Chyba taka modyfikacja wytoku zeby za buzie nie ciagnelo. Widzialam juz kilka razy wypianie do nachrapnika itp, zeby oszczedzic konski pysk.
a to nie jest przypadkiem konstrukcja na wzór sztywnego wytoku?
Tak myslalam, ale wolalam zapytac...

A czy może ma ktoś jakiś fajny szkoleniowy filmik skokowy, taki, który możnaby dzieciakom pokazać i na nim objaśnić co i jak?

jeśli tak ma wyglądać praca z ziemi, to ja podziękuję chyba jednak.
zainspirowana iberyjskimi i pochodnymi... znalazłam to:

wtf??!!
Biedny zwierz 🙁
[quote author=dempsey link=topic=348.msg714369#msg714369 date=1285167630]
co prawda chyba było kiedyś,ale odkopałam i znowu się zapatrzyłam.... Jesus Morales w pokazie z garrochą

[/quote]

To element z Doma Vaquera. Garrocha przyjeta jest przy pracy z mlodymi bykami, ktore dorastaja na wielkich pastwiskach. Kon do tej pracy musi byc szybki, zwiewny i musi znac wszystkie manewry z "kijkiem", aby ani kon ani jezdziec nie narazali sie na niebezpieczenstwo w pracy ze stadem bykow.
Constantia, jakoś specjalnie biedny nie jest
nie wiem czy było ala filmik jest poprostu zaje..... a konie...
http://www.youtube.com/watch#!v=jwFFZj6zICI&feature=related

mały buncik.
Ależ niesamowity koń, cudny!! Wali w górę do nieba..
  🙂

Przecudowny jest ten koń!
Ja chcę takiego  🏇.
A taki filmik z mojej odznaki. ;pp

👀

co ten kon robi?

Koń kulawy w pień, a ludzie i tak padają z zachwytu.
darolga, ale wiesz - w tym jest logiczna idea: skoro czasem trzeba podwiązać koniowi jedną nogę, żeby zaczął ogarniać temat (dzięki r-v widziałem takie filmiki) - to dlaczego nie skorzystać z nieodwracalnie nabytej kulawizny?
Poważniej: może koń ma takie zalecenia? żeby chodzić pod jeźdźcem stęp i delikatnie kłus? (wątpię, ale wykluczyć chyba nie można?)
Wykluczyć nie, wiadomo, ale jest to sprawa wątpliwa.
Koń wyciągnięty z tragicznych warunków, ok, super, uratowany, super.
To można przecie dać mu juz święty spokój, nie jest sportowcem, którego dopadła kontuzja i nie czeka go świetlana przyszłość po zaleczeniu kontuzji, więc po kiego grzyba ładować mu się na grzbiet?
Mnie takie coś drażni, przekonanie, że każdy koń służy do jazdy, każdy musi chodzić pod siodłem, żeby się na coś przydać.

😲 ja bym się wystraszyła.

tylko idiota mógł tak zrobić  😁 😁

edit:
Euforia, ten z pierwszego linku mnie rozwalił... Wstał, czapki nie zabrał i w ogóle poszedł jakiś taki dziwny, ciekawe czy kontaktował, ale dostał za swoje  😁
Euforia_80, obśmiałam się z debili 😁
To cos od siebie..
srebrna sama nie wiem ale w mojej stajni też kilka razy widziałam jak tak koń robi. ;p
Euforia_80 tak mnie też najbardziej rozwalił ten facet z 1 filmiku. XD  Kolesiowi brakowało wrażeń to ma XD.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się