śnieg dzisiaj siadł do 30 cm, jest ok... temperatura w cieniu dzisiaj 10 na plusie, efekt piosenka Kozidrakowej Teraz płynę idealna, wyjście po zakupy to wyprawa godna zdobywani szczytów+slalom gigant między breją wodno-śnieżną... a w sobotę ma być u nas mocno na minusie i znowu sypnąć śniegiem ... czy to aby na pewno ta pora roku?
spojrzałam w prognozę- tydzień murowany mróz i śnieg. Najgorsze jutro i pojutrze, bo wyjeżdżam o 6 rano- nie zdążą pewnie odśnieżyć. Dziś ładne słonko było, no ale w pracy byłam akurat! O 12.02 zaczęła sie astronomiczna wiosna.
Jako, że węgla już prawie nie mam nie paliłam jeszcze w domu ( jest teraz 21 stopni) , ale w końcu muszę pójść i to poczynić.
dziś śnieg zjeżdżał z dachów.. nawet coś tam skapywało... a w prognozie na noc piątek/sobota -17 u mnie.. niech ten śnieg jeszcze nie odkrywa roślin, bo będzie kicha duża 🍴
nine: a przerębel w lodzie zrobisz siekierą, czy piłą spalinową..?
Powinienem dziś po siano pojechać do sąsiedniej wsi. I, kurde, chyba będę musiał dookoła jechać - najkrótsza droga, po ostatnich wichrach i opadach, na metr wysoko zasypana, normalnie jeżdżę polami, ale z przyczepą - raczej nie dam rady...
Dzionka, burze z piorunami są moimi faworytami 🤣 Ja na http://www.mojapogoda.com/ się trzymam tego, że od przyszłego tygodnia ma wyjrzeć chociaż na chwilę słońce a potem cały czas na plusie (też w nocy), to się to cholerstwo stopi. W ogóle ja nie wiem prognozy z paskudną pogodą się zawsze sprawdzają, czemu nie jest tak z dobrą pogodą?! 😫
ostrzeżenie na dziś ; Spodziewane są chwilami obfite opady śniegu, przeważnie o charakterze ciągłym. Łączny przyrost pokrywy śnieżnej wyniesie od 10 do 20 cm, lokalnie powyżej 25 cm. Przy silniejszych podmuchach wiatru możliwe zawieje i zamiecie śnieżne. Zagrożenia: Mokry i ciężki śnieg może powodować uszkodzenia linii energetycznych, drzew i dachów budynków. Opracowanie: TwojaPogoda.pl
ech... jaka wiosna, gdzie? to że zaspy i zalegający śnieg siadł o następne 10 cm i chodniki w miarę do przejścia to jeszcze nie wiosna...
edit; zrzuciłam następną partię drewna do kotłowni, jakie to szczęście że dokupiłam 5 m dwa tyg temu ...
m.indira, czyli z północy przelazło do Was, współczuję :/ w Trójmieście przedwczoraj był TOTALNY paraliż, obwodnicę trójmiejską zamykali, wszędzie rozkraczały się tiry, ja do stajni nawet nie dojechałam, bo na zjeździe właśnie takowy stał. 😵 Wszystkie drogi białe, nawet u mnie na parkingu pod domem nie nadążali odśnieżać, a tam zawsze pięknie na czas wszystko mają poodwalane.
Z okazji głośnej akcji "Zimo Wyp...!" i nadejścia kalendarzowej wiosny, ulepiłam sobie dziś pierwszego w życiu, urodzinowego bałwana. Bałwan posiada przerażającą mordę i wiosenny atrybut, więc są szanse, że go szlag trafi i zima się w końcu wyniesie.
Dokładnie u mnie tak samo, piękna zima tej wiosny. Zimno, śnieg z deszczem padał. Zapowiadają na weekend zimnice, aż do Świąt ma tak podobno być. Jak to mówią, byle do wiosny.
U mnie sypie coś- ni to deszcz i ni śnieg. Stopni 0. Wczoraj jak patrzyłam na długoterminowe na "twojapogoda" i "meteoprog" to w świeta i po miało być po 10-15 stopni. Już zmienili - będzie 2-5.
100km w zamieci. Ostatnie 3 km na jedynce przy obrotach do 6000 z efektowna grą świateł na desce. Dwie spalone próby pokonania 2 km podjazdu. Czolowe z pługiem. O włos. Wiosna k..... na całego.
wstaję rano, patrzę za okno i pierwsza myśl: jingle bells, jingle bells... Masakra, ja muszę stajnię budować 😕 Nie mam gdzie źrebaka odsadzić (a już najwyższa pora) ani zabrać do domu konia, który jest na pensjonacie 😕 Załamka....
Opał mi schodzi trochę nadmiernie na wiosze :/. Długo tak jeszcze ma być? A ciepły marzec zapowiadali kurde!!! Wszystkie prace miałam na marzec zaplanowane... Idę po tabletki. Na aurę nie pomogą ale mnie będzie lepiej. Esef rozumiem załamkę w pełni :/
Od 12 godzin chmury srają białym gównem - na rzadko wprawdzie, ale za to - bez przerwy.
Dobrze, k..a, że siano wczoraj jednak przywiozłem (niby było jeszcze na dobę, a żarłoki oczywiście wymusiły danie im nowej belki, włamując się do magazynowej części wiaty - jak one się tam we cztery zmieściły to już zagadka czasoprzestrzenna? - ale dziś bym zwyczajnie nie przejechał...).
jak one się tam we cztery zmieściły to już zagadka czasoprzestrzenna? Piętrowo 🤣
Pogody w zach-pom nie komentuję, szkoda nerwów. Mam tylko nadzieję, ze siano dojedzie w niedzielę... no i mam 3 dni na wykopanie drogi w tym białym czymśtam...