Forum konie »

hucuły.

Znam klacze huculskie, które walczyły ze sobą o przywództwo nad stadem jak ogiery. Do krwi i skalpów, ale jakoś się dogadały.

A ja się chciałam pochwalić Czakrą! Siedziałam dzisiaj na niej trzeci raz w życiu. Nauczyłyśmy się skręcać, zatrzymywać i ruszać. Oczywiście na bezwędzidłówce. Nie dorobiłam się "dowodów", mam za to zdjęcia z dzisiejszej lonży:

łanie wygląda z tymi gwiazdkami
Sliczna ta Twoja Czakra. Pasowalaby do Browarka. 🙂
nerunia , gwiazdki mistrzostwo świata  😍
Czakru  😍
Nerunia jak podłoże?
Te gwiazdki sama nożyczkami wycinałam xD

Szumciu, podłoże beznadziejne. Tylko w tereny jeździmy, ewentualnie lekkie jazdy na ujeżdżalni. A tak to lonże i hala.
nerunia a wybieracie sie do hawłowic?
odpowiem za nerunię - nie , jadą do Rudawki 🙂
btw. ja żałuje, że nie będzie mnie w Hawłowicach, ale tydzień później jest Memoriał 🙁
u mnie to nawet łąka , gdzie jeździmy nieciekawa dziś była, ciężkie podłoże. Fajne Czakra ma te gwiazdki- jak coś można sobie wyciąć?
szumka94 dzieki za odpowiedz 🙂 w Rudawce to chyba wszyscy są🙂 nawet my bedziemy miec debiut🙂

Kolejne dziecko Puszkara sie popisywac bedzie 😉 hehe  Gorzej tylko z jezdzcem...straszna lebioda😉
Moja pierwsza myśl i wizualizacja w wyobraźni?
nerunia stojąca i wycinająca gwiazdki nożyczkami w sierści 🤣 😁 🥂
Alisaa - ja pewnie będę bez koni 😉
Bischa L -  nerunia to zdolna bestia  😁

Do kalendarza 'wprowadziło' się trochę nowych ścieżek..
heh, ja w zeszłym roku miałam Huraganowi wyciąć nożyczkami na zadzie "H" , ale się zdygałam :P  Funia i Pela mają takie jabłka i błyszczącą sierść, że żal mi im robić krzywdę .
Koleżanka wycinała wzorek...żyletką. Wycięła do gołej skóry, wyglądało obrzydliwie.
Jest juz kalendraz na ten rok szumka94?
Alisaa tak, wstępny już jest:

Wstępny kalendarz imprez huculskich w sezonie 2011

• Zawalów Lb 7-8 maja
• Nielepice Kr 14-15 maja (ewent. 21-22 maja)
• Chmielewo Wr 21 maja
• Majówka Gładyszów Kr 28-29 maja

• Klikowa (czemp. młodz.) Kr 4-5 czerwca
• Sielec Kl 25-26 czerwca

• Hawłowice Rz 9-10 lipca
• Bukowa Mała Lb 16-17 lipca
• Plecka Dąbrowa Łd 23 lipca

• Filice Ol 6-7 sierpnia
• Rudawka Rymanowska Rz 26-28 sierpnia

• Boguszynek (Siejak) Pz 4 września
• Dni Huculskie Gładyszów Kr 16-18 września

• Gładyszów (próba) Kr 15 października

dziekuje :kwiatek:
No ja te gwiazdki wycinałam nożyczkami, bo maszynka nie chciała golić  👀 ale chyba tragedii nie ma, co?  🤣

Do Rudawki mam nadzieję, że pojedziemy. Jeśli nie tam to zrobimy próbę w Zawalowie w następnym roku.
nerunia- spoko gwizdki 🙂

to ja wrzucam fotki z dziś- pogoda tragiczna, fotki nędza i rozpacz, ale pochwalę się 🙂

Witka na lonży i witka wytarzana

Funkia ( hmm stwierdzam, że nie wygląda grubo mimo 9 miesiąca)

Pelargonia ( mój najukochańszy grubasek)

Pelargonia jest w tym najlepsza

Czasem bawią się jak dzieci

Czasem nawet wygląda jakby z Witką w komitywie były ( a nie są)

marysia550Funkia miała potwierdzoną źrebność? nigdy w życiu nie powiedziałabym, że jest w tak zaawansowanej ciąży..
tak, miała usg. Ona tyła do pewnego czasu sporo, a potem zaczęła regularnie chodzić i gdzieś stanęło.  Poza tym ona była wręcz chuda, dołączam zdjęcie sprzed roku

nerunia- a ile wzrostu miała Czakra w wieku 8 miesięcy?
Oj kurcze, ciężko mi powiedzieć.. nie pamiętam, ale w wieku roku wyglądała tak jak na zdjęciu ( ja mam 168)
😂 jaki osiołek  😂
Nerunia, Ty wiesz, że ja Czakrę to bardzo-bardzo  😍
Huculy w wieku roku wygladaja komicznie😀 na jakiego bym nie popatrzyla to takie shreki😀
Co do podloza o ktorym pisalyscie to my mamy calkiem dobrze. Bo u nas same piaski wiec pod sniegiem nie ma dramatu i zawsze jezdzi sie swietnie.
AleksandraAlicja taką w wieku roku też bardzo, bardzo?  😂 Pamiętam jak ludziom z roku chwaliłam się, że mam konia i im pokazywałam te zdjęcia ( miałam tylko te) z grzeczności mocno się nie śmiali hahaha

Hucuły nie tylko w wieku roku wyglądają śmiesznie, ale głównie zimą w każdym weku. Tracą resztki slzachetności i zamieniają się w mamuty  😵 Za to na wiosnę pięknie kwitną i można powiedzieć o tym zjawisku jedynie w odniesieniu tej jedynej rasy. Przepoczważąją się  😁
Własnie wrociłam ze stajni.. Pełna optymizmu wziełam szczotki, przypielam Browcia,
wszystko bylo super do momentu jak popatrzylam pod brzuch.. I zwatpilam🙂
Jak takie małe stworzenie potafi sie upaprać🙂 nie dalam mu rady..
Poczekam do wiosny i go wykapie😀
nerunia- pytam, bo ten mały był prawdopodobnie bardzo zarobaczony, po odrobaczeniu dwa dni dostał mega powera i uzmysłowiłam sobie, że on jest chyba bardzo mały, brzuchol ma wydety, sierściucha też jest długa i matowa... kurde będziemy go trochę podkarmiać to może jeszcze śmignie.

A moja wcale w tym roku mamutów nie przypominają, mają fajniutką sierść, może jej troszkę więcej na nogach i pysku, ale jest oki.
Moja w tym roku też mocno nie jest zarośnięta, ale to zapewne dlatego, że w stajni jest ciepło a na dworze jest 4-5 godzin dziennie..

Podkarmiaj, podkarmiaj. Konie prymitywne mają szczególną cechę - potrafią nadrobić stracony wzrost w momencie "obfitszych" czasów. Mały zapewne do lata będzie miał duży skok wzrostowy jeśli jego niski wzrost wynika z zaniedbań 🙂
Mówię na niego "Pan Lama" .
Haha dlaczego? wygląda aż tak śmiesznie? pokaż jakieś zdjęcia  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się