Forum konie »

hucuły.

marysia- Pana GOMUŁY, mimo tego, że sędziowie czytają 'Pan Gumuła' jest to błąd, a tak się składa, że miałam okazję z nim na ten temat rozmawiać, więc mam pewność.  😉 btw. Rezszotary trwają jeden dzień, więc chyba nie masz wyboru  🤣

Dziś wróciłam do domciu ! Ahhh ale mój hucułowaty się rozleniwił  😵 Brzuch wisi do ziemi  😵  🤔
ale za to pomęczyłam go kładzeniem. No bo przecież nie trzeba się w tym  wysilać...  😂

Ja będę spać, a Ty sobie rób co chcesz...

http://konpolski.pl/galleries/get/149/
zdjęcia  z Staszowa 🙂

ja wczoraj wróciłam  z Chmielewa , jakby  ktos  znał wyniki ,  to ja bardzo ładnie poproszę 🙂 :kwiatek:
i jak było w Chmielewie ?
jakieś fotki, krótka relacja?
W Chmielewie wszystko ok. Było spore opóźnienie, skończyliśmy wszystko mocno po godz. 20. Był tylko jeden ogier Miluś. Czempionką klaczy została klacz Prehyba, v-ce czempionką klacz Palba, trzecie miejsce przyznano Ifie  😍

Próby nie zaliczył tylko jeden koń.

Eliminacje trudne. P. Gibała ustalił normę czasu na 8.45, później jednak ją zmienił na 10.35, bo nikt nie był w stanie się zmieścić. Wygrała klacz z Łodzi, ale też w tej chwili nie pamiętam kto to był. Drugie miejsce Ifa, a trzecie wałach Jesion.

Jestem baaaardzo szczęśliwa, bo wszystkie trzy klacze, które przygotowywaliśmy do próby ukończyły ją z pozytywnym wynikiem. Nawet Połonina i Bogatka, które pierwszy kontakt z jeźdźcem na grzbiecie miały trzy tygodnie temu i naprawdę aż do ogłoszenia wyników nie byliśmy pewni czy im się udało. Szczęście na twarzy właściciela klaczy- bezcenne 😉 Nasza Gruba również spisała się na medal (a raczej na puchar 😉 ). To kobyła czołg. Ona idzie wszystko, wszędzie i pod każdym, ale też i pierwszy raz zajęła bardzo dobre miejsce na płycie. Farunką jestem trochę załamana. Klacz dwa razy zatrzymała się w trakcie przejazdu na prostej drodze i nie chciała się ruszyć. Za drugim razem zrobiła to tak skutecznie, że zgłosiłam rezygnację. Po całej imprezie zabraliśmy ją na trasę jeszcze raz i poszła wszystko wzorowo. Nie mam pojęcia co się z nią dzieje. Pocieszam się jedynie tym, że na płycie zajęła czwarte miejsce, ale to nie tylko o urodę chodzi 🙁

Huculska Ostoja w ogóle Cię nie widziałam (albo nie wiem, że widziałam). Na dekoracji chyba już Was nie było?
ja byłam pierwszy raz🙂
i bylo  bardzo fajnie , wszyscy  mili i sympatyczni 🙂
jesli chodzi o przeszkody ,to fajne były ,duzo było do skoków 🙂
nie zostałam do końca ,bo juz pojechaliśmy z Wieśką do domu
wiem , że na płycie czempionką  została
PREHYBA (Jaśmin , Passa)

druga była PALBA (Promień ,Parada)

trzecia była
IFA (Sonet , Intryga)

mi najbardziej podobała się Palba , za równo na płycie jak i pod siodłem
zdjęć mam mało , bo nie maiłam siły wszystkiego ogarniać , za daleko chodzenia :P

Kurczak byłam z Wisłoką  🙂
ja też Cię nie kojaże , dopiero jak zobacze  zdjęcia , to bedę wiedziała 🙂
heh niom nie byliśmy na dekoracji , bo musieliśmy juz jechac 🙂

W eliminacjach chyba tylko jeden koń przejechał trasę na czysto.
o to nieźle , a  nie wiesz  jaki koń przeszedł na czysto ?
No właśnie nie pamiętam, ale podobno ten który wygrał. Ifa zajęła drugie miejsce, była 10 sek. po normie czasu i miała tylko jeden błąd na przeszkodzie. Poślizgnęła się na kładce na podwyższeniu i spadła.
Wybiera się ktoś na ścieżkę do Nowej Łomnicy 18-19 sierpnia?  😉
Ja będę z koniem nie-hucułem w charakterze kibiców, żeby sobie konie pooglądał 🤣
moje  zdjęcia  z Chmielewa  :
https://plus.google.com/photos/104866056467135292029/albums/5768214219638254337
i jakby ktos miał zdjęcia konia  nr. 12 to ja pięknie się uśmiecham i ładnie poproszę 🙂
niom i te wyniki ktos ma ?

ranking jest , a wyników nie ma ?
A no nie ma, trzeba czekać, aż mazowiecki związek je opublikuje.
http://lzhk.pl/rel_bukowa2012.html

Lubelski związek wstawił krótką relację.
Występuje najczęściej w maści gniadej, myszatej lub srokatej, rzadziej karej lub bułanej. Maść kasztanowata jest niepożądana, ogiery tej maści nie są wpisywane do Ksiąg Stadnych, a klacze maści kasztanowatej mogą być wpisane do Ksiąg Stadnych pod warunkiem, że posiadają typowe cechy rasowe: ciemną pręgę przez grzbiet i pręgowanie kończyn.
Często pojawia się pręga grzbietowa i pręgowanie zebroidalne na kończynach.
Hucuły ze względu na wzrost należą do klasy pony. Jednak błędem jest myślenie o nich jako o małych, słabych, wyłącznie domowych koniach. Są wyjątkowo silne. W okresach wojennych zasłużyły się nosząc ekwipunki ważące do 120kg po górskich ścieżkach. Są łagodnie usposobione i bardzo szybko się uczą.
Kolejnym walorem koni huculskich jest ich wszechstronność. Sprawdzają się zarówno pod siodłem jaki i w zaprzęgu. Z roku na rok przybywa amatorów jazdy na tych koniach, startują oni w zawodach - konkursach powożenia zaprzęgami parokonnymi, ujeżdżenia, skokach przez przeszkody oraz tak zwanej ścieżce huculskiej. Hucuły zostały doceniane również w hipoterapii, gdzie niezastąpione są takie cechy jak: spokój i cierpliwość.
Super koniki
Ale o co chodzi?  🤣
Kurczak - no wakacje mamy, zapomniałaś?
Aaaa no tak! Kurde, no zapomniałam, bo ja urlopu nie mam 🙁
Relacja z Chmielewa - http://http//peckiel.pl/huculy/chmielewo-21-lipca-2012/, na razie jeszcze w trakcie tworzenia, ale zapraszam 🙂
Huculska Ostoja numer 21 to klaczka z pobliskiej zaprzyjaźnionej stajni z naszą 🙂 Przesympatyczni ludzie zajmujący się hodowlą koni huculskich 🙂 https://plus.google.com/photos/104866056467135292029/albums/5768214219638254337/5768224106221620626 Kojarzysz?
Alicja_8
i jakby ktos miał zdjęcia konia  nr. 12

Chyba Huculskiej Ostoi chodziło raczej o jej konia  😉
Ha! W końcu załapałam się na komplet zdjęć u p. Pauliny Peckiel  🤣
Mam do Was kochani pytanko.
Czy macie maski na muchy dla swoich hucków i jakie rozmiary mają ?
Bo zastanawiam się nad kupnem dla mojego...
Jeśli chodzi o hucuły to kiedy zobaczyłam w bazie koni "stare konie" czyli hucuły ze stada gdzie się uczyłam jeździć, to odleciałam.  😉 I zaczęłam sprawdzać pokrewieństwa, potomstwo itd. To tyle w temacie hucuły. Sory za mały offtop  🙂
szumka- wracając do nazwiska pana G. to z tego co piszesz nagle się zmieniło w tym roku, bo to nie tak, że usłyszałam w Sielcu nazwisko tylko zawsze było przez "u" a teraz przez "o" , wystarczy spojrzeć w net.

Kurczak- gratulacje dla Ify 🙂 Podoba mi się ta kobyłka.

Ja nie jeżdżę od Sielca, ale za to uczę moją córkę jeździć na hucułce, która pierwszy raz występuje w roli nauczycielki i sprawuje się znakomicie.
Hucuły mogą dwa razy przechodzić ścieżkę huculską? Nasze wszystkie już ścieżkę zaliczyły a chętnie bym na którejś pojechała 😉
marysiu dziękuję  :kwiatek: Uwielbiam tą babę, dla niej nie ma rzeczy niemożliwych.

Nancy zaliczoną pewnie mają zasadniczą próbę dzielności. Oprócz tego są jeszcze ścieżki eliminacyjne do czempionatu koni huculskich i w nich jak najbardziej możesz startować, nawet co roku.
Kurczak dziękuję za odpowiedź.
Co roku, to mało powiedziane, możesz być nawet na każdej w sezonie, jeżeli tylko masz taką ochotę (:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się