Forum towarzyskie »

Nie tylko fotografowane, także rysowane... cz.III

kasska, to normalne, że się wychodzi z wprawy, ponieważ zatraca się koordynacja oko - ręka. Oko widzi, mózg wie, co chce zrobić a ręka jakaś taka rozbrykana i nie słucha. Też tak mam jak nie rysuje, z malarstwem miewam jeszcze gorzej 😉 Ale pomagają na to wprawki czyli szkicownik, grafit, węgiel, pędzel + farba (1 kolor) i rysunki, które zajmują nie więcej, niż 15 min. Ręka się po kilku dniach rozrysuje.
niestety
Moje bazgroły, z nudów... 😉
Ten rysowany jednym, zwykłym ołówkiem, ten niby kurz potem poprawiłam 😉:

Te już kilkoma ( przepraszam za jakość zdjęć... 🙁 )

Mam jeszcze kilka innych mniej udanych, ale nie mam zdjęć. Obecnie nie mam ani ochoty ani czasu 😉 Najnowszy to ten dziadek, z końca lutego tego roku 😉
Dziś mnie jakoś tak wzięło na rysowanie. Postanowiłam wrzucić zdjęcia i spytać, co Wy o tym sądzicie- co poprawić, czego nie i na czym się skupić. 😉
Pierwszy to "Koń Apokalipsy", miał być wojny.. nie wiem, czy wyszedł odpowiedni, ale mi się nawet, nawet podoba. 😉
A reszta to zwyczajne, codzienne szkice. Próbuję dopracować rysowanie kreskówkowych/karykaturalnych koni.
Nie wiem, co zrobić... moje rysunki są martwe. 🙁 Nie ma w nich życia, "ruchu"... i nie mam pojęcia, jak go nadać... Dziś w sumie pierwszy raz od pół roku usiadłam do rysowania.
CzatownicaSa mi najbardziej podoba się ten trzeci  😉 jest nim właśnie ruch i tak ładnie zamyka się w proporcjach... i to "hyc!"  👍

Ja też chciałabym się pochwalić tym, co mam, ale nie wiem jak wstawić zdjęcia  😡 więc podam w linkach i z góry baardzo przepraszam za te napisy na nich, broń Boże reklama, po prostu tak mam je zapisane  :kwiatek:

Przepraszam za ilość, ale wszystkie bardzo lubię...
Jak wam się podobają?  💃
Vana  -  śliczne w poruwnaniu do moich twoje są duuuuuużo lepsze  😡  👍
Pacia dziękuję  :kwiatek:
Vana, 2 ostatnie sa super.Bardzo mi sie podobaja.
Kurcze,tez bym chciala umiec sobie cos ladnego namalowac  😉
Vana, imo najlepszy pierwszy i ostatni 🙂

ale ja ogólnie nie gustuję w portretowaniu koni z jeźdźcem...
Vana dziękuję. 🙂 Chyba zrezygnuję z normalnego portretowania koni i skupię się na tych rysunkowych... 🙂
Najnowsiejszy!  😁

[img]http://x.garnek.pl/ga3377/c1a26be1ebc6aa10236773a3/10236773[/img]

Przepraszam, musiałam się pochwalić  😡
Ludzie! Chyle przed Wami czola!  😵
Moze kieeedys  siade i cos sprobuje  ale sadze ze skonczy sie to nerwami, polamanymi olowkami i stosem zmietych kartek...
(Bardzo przezywam niepowodzenia)
Vana- masz ciekawe prace, duży potencjał i interesującą kreskę. prace mają charakter. podobają mi się

pozdrawiam 😉

Ja kończę portret dziecka na zamówienie, więc jutro wstawię wieczorkiem 🙂
aga020596 to tak samo jak w siodle "dupogodziny" tak tutaj wieki prób i błędów, rysowania, mazania, ja mam stos kilkuset rysunków sprzed ostatnich 2 lat 😉 powodzenia i cierpliwości  🙂

janek15 ślicznie dziękuję  :kwiatek: to naprawdę baaardzo miłe, motywujące słowa  😉 no i czekam na ten portret  😍
Vana
Bardzo mi się podoba, bardzo fajne wykonanie 🙂 to sucha pastela??
Pracuj, pracuj, bo chętnie zobaczę więcej prac Twojego autorstwa 😉
Tak, sucha pastela  🙂
Nigdy jej nie lubiłam, właściwie na swoim koncie mam może 10 rysunków tą techniką, ale myślę że się rozkręcam  😉

Skoro tak się podobają to jeszcze 2  👀

[img]http://x.garnek.pl/ga7637/1a3af7ae2be97a10238080a3/10238080[/img]

[img]http://x.garnek.pl/ga1769/56f50b94a6868a10238095a3/10238095[/img]
Ten jest dzisiejszy.

Przy czym oba są "ćwiczeniami" i robiłam je po 15 minut z zegarkiem na ręku  🙂
Vana  🙇 🙇 🙇 Nie wiem jak można mieć taki talent, żeby tak idealnie narysować konia, zachowując proporcje, wszystkie rysy... Ślicznie to za mało żeby określić to, jak rysujesz  :kwiatek:
Dziękuję, dziękuję  :kwiatek:
Vana jakos do ''dupogodzin'' mam cierpliwosc a rysowanie mnie ...yyy jak nie wychodzi- stresuje.
Raz narysowalam araba.Moja kolezanka stwierdzila ze wogole piekny i cud miod a ja mowie -popatrz, glowa za mala, oczy za krzywo....

a Ty Vana po prostu stwarzasz cuda 👍
Vana- te pastele ostatnie niezłe, jest to co być powinno- charakter i wyraz.

*dzisiaj skończone, na zamówienie.
*ołówki różne, automatyczne, miękkie.
*format A3.
*Canson 90 g/m[sup]2[/sup]

Łooooł, świetne! Ja to zawsze podziwiam wszystkich którzy rysują ogólnie ludzi  👍
Mi to w życiu nie wyjdzie  😵

A co do moich pasteli, ciągle brakuje mi w nich realizmu... 😉
Można powiedzieć, że to w sumie mój pierwszy ludzki portret, za który wzięłam się poważnie. Interpretacja młodego faraona Tutenchamona w moim wydaniu. No i jak zwykle zdjęcie spłaszczyło rysunek 👿
Ołówki HB, B3, B4 i H

Wierzcie mi, na żywo wygląda o wiele lepiej....

Jakieś sugestie, poprawki?
Cienie są strasznie fajne, szczególnie na nosie  😁 ale ja bym jednak dała je mocniej, żeby był większy kontrast 😉
I ucho wydaje mi się troszkę za wysoko, ale być może on tak miał.
Ogólnie super  😅
anatomia anatomią, mówiąc prawdę- wg mnie jest to słaby rysunek (inni oczywiście mogą sądzić inaczej 🙂 ) cieni praktycznie żadnych, a nawet jeśli jakieś widać, to bardzo słabo. trudno mówić o jakimkolwiek zróżnicowaniu waloru, bo są tylko same kontury. popracuj nad cieniowaniem. widząc zdjęcie cieniuj tak jak widzisz. stopniuj odcień koloru- jeśli na pracy jakiś element będzie w odcieniu ciemno-szarym albo czarnym to tak to przedstaw. oczywiście można bawić się w kontrast, co uwielbiam, ale nie można też przesadzić, bo też niedobrze. z czasem to przyjdzie, wyrobi się oko, a anatomia już nie będzie taką trudnością. stale ćwicząc, będą efekty- to jest pewne.  🙂

pozdrawiam, wymądrzać już się nie będę.  zacząłem rysunek konia ze zdjęcia Ewaih z digarta www.ewaih.digart.pl- obejrzcie sobie jej galerię, piękne zdjęcia.  😀
Vana ja nawet ładnie kwiatka nie umiem namalować a Twoje to mistrzostwo.
Dziękuję  :kwiatek:
Chociaż trochę mi się nie widzi, jakiś taki kreskówkowy wyszedł 😉
Teraz się męczę z koniskiem na formacie A2, ledwo mi się to to na biurku mieści  😁
przepraszam że tu ( najwyżej dostane ostrzeżenie😉 )
szukam kogoś kto zrobi mi komputerową grafikę ( oczywiście odpłatnie)
chodzi o jedno kolorową grafikę psa sheltie
jedna to cały pies i druga sama głowa.
coś w tym stylu

Wybaczcie jakość, postaram się zrobić lepsze zdjęcie. Po stu latach bez rysowania, coś mnie naszło na szybki szkic:
to mój najnowszy rysunek. na podstawie zdjęcia  www.ewaih.digart.pl

ołówki automatyczne 2B i HB + gumka chlebowa

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się