Forum konie »

Koniki polskie

A to zdjęcie widzieliście? Koniki z Sierakowa są wszechstronne.  Oraz na tym filmie widać że prawie wszystko z nimi robią: 

konikmorski, mój z Sierakowa 🙂
chodził w zawodach (skoki i ujeżdżenie [!]) i w bryczce  😜
desire - sama sobie wybrałaś konika? czy wybrali ci ze stada?
konikmorski, nie wiem, bo gdy trafił do miejsca, z którego go kupiłam, to ja byłam jeszcze b. małym dzieckiem i konie w książkach, na polu, gdy sąsiad orał widziałam 😜  😁
Do klubu z którego go mam trafiły 4 sierakowskie koniki - wszystkie były 'wszechstronnie uzdolnione' (w pozbywaniu się jeźdźców z grzbietów też 😉 ). Dziś z nich żyje jeszcze tylko mój..

edit. aaa i koniki miały wtedy po 2 lata, także wszystkiego nauczyły się w klubie  😉
desire - to pozostaje życzyć tylko żeby konik żył długo  😀 i sprawiał jak najmniej kłopotów. Bo one są specjalistami w tej dziedzinie. Fajne opowieści usłyszałam od pracowników Sierakowa  😀
Kochani, piszę pracę inżynierską na temat koni prymitywnych oraz ich mieszanek użytkowanych w sporcie (ujeżdżenie, skoki, zaprzęgi, rajdy długodystansowe). Poszukuję koni, które mogłabym "wykorzystać" i opisać, oczywiście za zgodą właściciela. Muszą mieć znane pochodzenie. Więcej ewentualnych szczegółów na priv. 🙂
karla158 Lilith wygląda jak konik i charakter ma konikowaty ale pochodzenia nie ma udokumentowanego... pewnie jakieś dzieło zza stodoły. ale słodka jest, wiec nie narzekam 😎
konikmorski te koniki w zaprzęgu 😍 piękne. coraz bardziej zakochuję się w rasie, choć - uwaga uwaga - zawsze sobie mówiłąm, że NIGDY nie bedę mieć konika 😁
A jak tam Wasze kuniska na wiosnę?mój, oprócz tego że linieje na potęgę, ma wesołe dni 😉 ostatnio zostawił mojego chłopa na drzewie-dosłownie- na moich oczach, jak w kreskówce 🤣 konik w takim tempie ominął drzewo, że chłop nie zdążył i został na brzozie.(ach te brzozy) Efekt:pęknięty mostek i żebra 😕 ale, cóż  trza się było ogarniać...te bestie są niesamowicie cwane. A dziś odkręcił sobie zawór  🤔 przy poidle i od 4-ej rano walczyliśmy z potopem w stajni 😲 jak się ogarnę w weekend to wstawię zdjęcia, jak mój chłop mówi, szatana 🤣
kitek1 z koników cwane bestie są  😁 A poszkodowanemu szybkiego powrotu do zdrowia życzę 😉

Mój całe szczęście jeszcze w tym roku nic nie wykombinował, ale za to strasznie zaczął linieć.

omnia- rany bomba, weź no ją trochę w obroty, bo brzuchowi niedaleko do ziemi :P Wpadnij rajdzikiem do mnie ( wiesz gdzie stoję?)
Konikmorski, te koniki z Sierakowa są specjalizowane: ogiery głównie do zaprzęgu, klacze pod siodło, do woltyżerki, "poczty węgierskiej" i super galpad po łąkach. Polecam te galopady, może się zdarzyć cwał  🤣 .
Moja wyścigówka ostatnio zwiększyła obroty, spokojnego stępa nie uświadczysz  😀iabeł: nawet brzuch do ziemi nie przeszkadza, futro już prawie wyczesane ale i tak sporo zostało.
A u nas w stajni wiosna i rozleniwienie 🤣
Ja się trochę ogarnęłam i powybierałam kilka zdjęć mojego potwora 🙂 To jest Nigman zwany u nas Dżygitem, prawie 7letni  !WAŁACH!

my się wzięliśmy w obroty :P
marysia550 - jak tylko cieplej się zrobi, to czemu nie 🙂. ona wbrew pozorom nie jest tak fatalnie gruba - ma zabawne krótkie nóżki 🙂. acz fakt - robota jej się należy... tylko kiedy?  😵
Trzeba osłaniać pasek na grzbiecie, żeby nie wypłowiał na słońcu  🤣 .

Trzeba się chronić przed deszczem  🤣
Mój ostatnio głównie na lonży, powoli się ogarniamy  😁
Hej! ostatnio usłyszałam ,że koniki polskie z natury swojej mają lekko sztorcowe kopyta, co ułatwia im poruszanie się, wspinanie po górkach i innym nierównym podłożu,  hmmm... co o tym sądzicie? jak strugacie swoje szaraki?
Nasz myszak skończył właśnie 18 lat ! 🙂
Gratulacje  :kwiatek: . Piękny wiek. I zapewne zdrowy jak koń🤣 .
RomanAG matkobosko dlaczego wy jeździcie w tym siodle!!!! Rozumiem, że kupisz sobie nowego konia gdy ten się popsuje?
Rudzik zapraszam do naszej stajni na oględziny tego siodła. Nie będę wirtualnie niczego udowadniał.
Hej! ostatnio usłyszałam ,że koniki polskie z natury swojej mają lekko sztorcowe kopyta, co ułatwia im poruszanie się, wspinanie po górkach i innym nierównym podłożu,  hmmm... co o tym sądzicie? jak strugacie swoje szaraki?

Myślę, że to bzdura i wymówka. Mojemu z pewnością daleko jest do sztorca, ma po prostu ładne, szerokie kopyta z dużą, pracującą strzałką i niskie piętki.
Witajcie miłośnicy koników polskich 🙂
Przedstawiam Wam Maszę (która co prawda w papierach jest kucem, ale z wyglądu i charakteru to czysty konik polski), którą odkupiłam ze szkółki jeździeckiej w której jeździłam i pracowałam jako wolontariusz. Maszka jest typem niepokornym, więc zrzucała jeźdźców podczas jazd i brykała podczas hipoterapii. Obecnie jeździmy w tereny i dużo pracujemy nad tym, żeby Maszka zaakceptowała ludzki dotyk. Największe problemy mamy z brzuchem i zadem, udało mi się już po części przezwyciężyć jej strach przed dotykaniem tylnych nóg, chociaż przy kowalu wciąż zachowuje się kiepsko (choć jest poprawa).

A taka mordka niepozorna... 😉 życzę powodzenia w pracy!  My trochę poskakaliśmy ostatnio w korytarzu, stanęło na 1.10(jego pierwszy korytarz)
Jak nie kochać tych koników?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się