Już z innej dyskusji wyszło,że Grzegorz prawdziwy nie jest. Sam się przyznał. Przyznam się i ja- patria mea totus hic mundus est? Do kościoła zaglądam z rzadka , żydów, gejów nie potępiam a nawet się przyjaźnię. Języki obce trochę znam. Rosyjskie romanse mnie wzruszają. Czytam /o zgrozo!/ -GW. Robię lampion z dyni i wyczekuję na walentynkowy kwiatek. Na podwórku się bawiłam własnym-czyli niewłaściwym. Pora już mi pakować walizki? Ktoś jeszcze się ze mną na Madagaskar wybiera? O! Jeszcze jeden niepolak http://politykier.pl/kat,1025795,wid,12665181,wiadomosc.html?ticaid=5ae56 😵
Jesli prawdziwy Polak to ktos zupelnie rozny od ciebie, to i ja nie jestem prawdziwa Polka. Ale walizek na razie nie pakuje, to tak samo moj kraj jak tzw. Prawdziwych Polakow.
Wlasnie nie wiem! Podaje linka do pracy w oryginalnym formacie, moze ty cos uradzisz co te mlode dziewcze tak lize z zapamietaniem 😉 To praca Jun Kumaori, jednej(bo to chyba panna) z moich ulubionych ilustratorek.
kiszone ogórki kiszoną kapustę barszcz czerwony zupę flaki kaszankę salceson mięsiwa w galarecie, w tym ozór ozór w sosie chrzanowym nóżkiw galarecie ryby w galarecie śledzie pod różnymi postaciami
prawdziwy Polak przynajmniej raz w życiu był na grzybach, jagodach, i ogólnie zbieractwo runa jest w jego krwi
Nieprawdziwy Polak wzdraga się na samą mysl o połowie z tych wyminionych potraw
Czyli do długiej listy na "nie" (ogólnie pojęta tolerancja, poglądy liberalne, sympatia do mniejszości seksualnych, Żydów, Masonów i innych GW, krótkiej historii płacenia w Polsce podatków i licznych wyjazdów zagranicznych), muszę dodać jeszcze niechęć do ozorków i śledzi? 🙁 Nigdy Prawdziwemu Polakowi nawet do pięt nie dorosnę 😕
to chyba nie zdacie testu na prawdziwego Polaka, przykro mi 🙁
z kolei np. zdanie testuna prawdziwego Amerykanina wiązałoby się z radosnym wytrzymaniem na trybunach 4-godzinnego meczu bejsbola w uplae 40 stopniowym połączonym z niesutanną konsumpcją oraz przejawianiem widoczengo zainteresowania sama gra (no nie cały czas).
Dla normalnego, nieurodzonego w USA człeka takie cos jest nie do przejścia
o zesz, ja tylko 3 pierwsze pozycje jestem w stanie przelknac a i to nie jest dla mnie przyjemnym doznaniem...poza tym za duzo we mnie tolerancji, zdecydowanie. a jeszcze jakby sie ktos o mych niepolskich korzeniach dowiedzial? strach sie bac, zlinczuja mnie, ide sie pakowac 🤔
ElaPe, Nie zapominaj, że prawdziwy Amerykanin zje też duże ilości frytek, hamburgerów i majonezu. No i 'potrawy' te muszą obciekać tłuszczem, bo to przecież prawdziwe żarcie, a nie jakieś tam bigosy czy flaki 😁
A no i jeszcze krążki cebuli smażone w głębokim tłuszczu obowiązkowe :evil:
W maju 1311 wybuchł w Krakowie i Sandomierzu zbrojny bunt mieszczan niemieckich, pragnących znowu połączyć się z Czechami i oddać Polskę Janowi Luksemburskiemu. W spisku uczestniczył klasztor bożogrobców w Miechowie. Na czele rebelii stał wójt krakowski Albert. Luksemburczyk zaś przysłał jako starostę swego lennika, księcia opolskiego Bolesława.
W lutym 1312 rządzący Wielkopolską Głogowczycy: Henryk, Jan, Przemko, Bolesław i Konrad dokonali czynu, który doprowadził do powstania rycerstwa. Podzielili między siebie kraj, nie licząc się z jego tradycją, potrzebami i dążeniami. Arcybiskup gnieźnieński Jakub Świnka rzucił na nich klątwę.
W tym samym roku Władysław Łokietek odzyskał Kraków i zemścił się srogo. Głównych winowajców, którzy nie zdążyli uciec, kazał włóczyć końmi po ulicach miasta, wieszać, łamać kołem. Żołnierze ścinali głowę każdemu, kto nie potrafił poprawnie wymówić następujących słów: soczewica, koło, miele młyn. Miasto utraciło wszystkie przywileje polityczne, także i te, które otrzymało w roku 1306 od samego Władysława. W aktach miejskich język niemiecki miał być odtąd zastąpiony łaciną. Karząc winnych, Łokietek zachował w całości przywileje ekonomiczne Krakowa, nie chcąc gospodarczej ruiny stolicy.
Szczebrzeszyn posiada prawa miejskie od 1352 roku (nadane przez Kazimierza Wielkiego); w czasie reformacji miasto było ośrodkiem kalwińskim. Ścierały się tutaj różne kultury i religie: katolicy, żydzi, kalwini, arianie. O przeszłości świadczą pozostałe budowle: barokowy przyklasztorny kościół św Katarzyny, cerkiew o obronnym charakterze z XV wieku, synagoga. Obrazu dopełnia jeden z najstarszych żydowskich cmentarz – kirkut ze swoimi macewami. Szczebrzeszyn był troszkę później,ale za to też był gniazdem obrzydliwych kosmopolitów . 😉 Śledzie jednak nie są Polakami -idę o zakład.
Ja jestem straszną niepolką. Kuchni polskiej niecierpie i nie tykam (poza rosołem, pierogami, sledzikiem, wodke i piwko lubie tez) Poza tym jestem agnostykiem, antyklerykalem, liberalem, zwolennikiem aborcji, eutanazji i in vitro. Nie ustępuje miejsca moherom w komunikacji miejskiej.
Hehe ja chyba też nie jestem- nie cierpię kleru, do kościoła nie chodzę, nie jestem zwolenniczką PiSu, popieram eutanazję, związki homoseksualne toleruję i o zgrozo, mam znajomego geja!
Ja ustępuję miejsca starszym i pierwsza się kłaniam - to akurat związku z byciem PP nie ma. Za to wkurza mnie,jak dziś pod krzyżem PP wyją: Ooojczyyznę wooolną racz nam zwrócić Paaaniiieee... I takim PP nie jestem.
ElaPe - zapomniałaś uwzględnić w swojej liście dobrych przyjaciół wspomnianych wcześniej śledzi, a mianowicie grzybki w occie, które się do polskiej wódeczki komponują podobnież cudownie.
Już z innej dyskusji wyszło,że Grzegorz prawdziwy nie jest. Sam się przyznał. Przyznam się i ja- patria mea totus hic mundus est? Do kościoła zaglądam z rzadka , żydów, gejów nie potępiam a nawet się przyjaźnię. Języki obce trochę znam. Rosyjskie romanse mnie wzruszają. Czytam /o zgrozo!/ -GW. Robię lampion z dyni i wyczekuję na walentynkowy kwiatek. Na podwórku się bawiłam własnym-czyli niewłaściwym. Pora już mi pakować walizki? Ktoś jeszcze się ze mną na Madagaskar wybiera? O! Jeszcze jeden niepolak http://politykier.pl/kat,1025795,wid,12665181,wiadomosc.html?ticaid=5ae56 😵 z tym że temat Ci się żle napisał , bo powinno być "PRAWDZIWY EUROPEJCZYK- na dobrą sprawę wszystkie powyższe wpisy doskonale definiują tolerancyjnego wyemancypowanego od zabobonów i stereotypów, nonkonformistycznego i rozumnego EUROPEJCZYKA- gotowy wzorzec do Sèvres... 😎